Projektom “Pametna kuća” osnovci iz Ugljevika uspješno se predstavili u Londonu

Projektom “Pametna kuća” osnovci iz Ugljevika uspješno se predstavili u Londonu

Inovativnim projektom “Pametna kuća” učenici OŠ ”Aleksa Šantić” iz Ugljevika predstavili su se na Međunarodnom sajmu novih tehnologija u obrazovanju ”Bett Show” u Londonu.

Među skoro 800 učesnika, privukli su veliku pažnju posjetilaca. Učešće na ovom sajmu i boravak od 21. do 26. januara u Velikoj Britaniji omogućila im je pobjeda na Regionalnom takmičenja zemalja Zapadnog Balkana, održanom u okviru programa ”Škola za 21. vijek”.

Ani Mariji Todorović i Nemanji Rikiću ”Pametna kuća” otvorila je vrata elektronskog sajma u Londonu, gdje su stali rame uz rame sa učesnicima iz cijelog svijeta. Pokazali su da za znanje ne postoje barijere.

– Kada smo krenuli na takmičenje u Sarajevo nismo imali mnogo očekivanja, jer smo znali da je konkurencija velika. Željeli smo samo da se predstavimo i da pokažemo da djeca mogu da iskoriste potencijal ako ih pravilno usmjere. Sretni smo što smo izazvali toliku pažnju i što su nas primijetile zemlje koje su na daleko višem tehnološkom nivou od naše – kaže Ana Marija Todorović.

”Pametna kuća” objedinjuje znanje elektronike i kodiranja, ekonomična je i primjenljiva u svakodnevnom životu.

Učenik Nemanja Rikić kaže da je njihov projekat jedinstven.

– Mnogi su se zadržavali pored našeg izložbenog prostora, bili smo im zanimljivi. Napravili smo maketu na kojoj se mogu otključavati i zaključavati vrata, paliti i gasiti svjetlo, otvarati garaža, a sve preko mobilne aplikacije koju smo također napravili – pojašnava Nemanja.

Put ka Londonu otvorile su im pobjede na takmičenjima u Sarajevu i Beogradu. ”Osvjetali su obraz” Bosne i Hercegovine dokazavši da trud i odricanje vode ka uspjehu. Štand Obrazovne fondacije micro:bit na kome su izložili projekat bio je preplavljen posjetiocima iz cijelog svijeta.

– Obraćali su nam se posjetioci iz Hong Konga, Italije i drugih zemalja. Ono što me iznenadilo je da je bilo i mlađih od nas, ali su nam objasnili da u pojedinim, razvijenim zemljama, djeca već od osme godine uče informatiku i imaju priliku da pokažu kreativnost i znanje iz ovih oblasti – kaže Ana Marija.

Ponos uspjehom svojih učenika ne krije ni nastavnik informatike Živan Nikolić.

– Pitali su mnogo tehničkih stvari, zanimalo ih je naše mišljenje i naša iskustva. Čudili su se kad su čuli da se majkrobit koristi u našoj školi, jer je on rijedak na ovim prostorima. Našao je primjenu uglavnom u Velikoj Britaniji ili Kini – ističe nastavnik. On podsjeća da je informatika nauka u ekspanziji.

– Neophodni su nam novi softverski alati, mnogo više programiranja i aktivnog učenja, interaktivne nastave, praktičnih znanja. Mogli bismo tada da pariramo ostatku svijeta – kaže nastavnik.

Da je uspjeh učenika uspeh i škole, saglasan je i direktor OŠ “Aleksa Šantić” Ugljevik Sreten Lukić. On je izrazio nadu da će ovaj uspjeh animirati i druge đake da pokažu talenat, znanje i kreativnost. Mlađe generacije brzo uče savremene tehnologije, a uz malo podrške mogu da stanu “rame uz rame” sa daleko razvijenim zemljama.

Tokom sajma imali su cjelodnevni program od 8 do 23 sata. Posjetili su i kompaniju Google, obišli London. Vratili su se bogatiji za nezaboravno iskustvo. Sama činjenica da su ugljevički osnovci izlagali među 800 učesnika za njih je fantastično iskustvo. Ponijeli su i dragocjene utiske iz Londona.

(Blic/MiruhBosne)

Previous Poštenje se u Bosni ipak isplati! Stipendija kćerki Sulejmana Zećirija koji je vratio pronađeni novčanik
Next U našoj zemlji 3,8 miliona korisnika mobilne mreže

You might also like

NAŠI DANI

Crnogorci se uspravljaju: U historiji svake generacije postoji dan odluke

Ispred Skupštine Crne Gore danas su se okupili građani koji su došli na protest zbog najavljenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Građani pjevaju patriotske pjesme i poručuju “nije ovo Srbija”,

NAŠI DANI

RVI protestirali ispred OHR-a, pismo domaćim i stranim zvaničnicima

Ispred zgrade Ureda visoko predstavnika (OHR) u Sarajevu danas je održan protest ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine. Predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović pročitao je njihove zahtjeve

OTPOR BOSNE

U Travniku obilježene godišnjice formiranja Armije RBiH i 7. korpusa: Krajišnici branili srednju Bosnu, srednja Bosna je oslobađala Krajinu

Armija RBiH je u nemogućim uslovima stasala u vojsku koja je odbranila zemlju, a njena borba je bila dostojanstvena i pravedna, rečeno je danas na svečanoj akademiji u Travniku, povodom