Promocijom u zemljama Zaljeva Bosna ponovo privlači turiste s ovih značajnih tržišta

Promocijom u zemljama Zaljeva Bosna ponovo privlači turiste s ovih značajnih tržišta

USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Privredna komora Federacije BiH, u saradnji s Flydubaijem i Flynasom, te u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo (Visit Sarajevo), organizirali su proteklih nekoliko dana roadshow u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

Ovaj prvi B2B roadshow u dvije zemlje na tržištu Zaljeva ima za cilj razvoj i rast prodajne mreže Bosne i Hercegovine na tim tržištima putem izravnog poslovanja (B2B) s turističkim operatorima i putničkim agencijama sa sjedištem u UAE i Saudijskoj Arabiji. Roadshow je obuhvatio ​​prezentacije Bosne i Hercegovine kao atraktivne i privlačne destinacije.

Putnici iz ovog dijela svijeta, općenito, smatraju se među najvećim potrošačima s produženim boravkom i visokim procentom nove posjete turističkim odredištima.

Do sada, UAE i Saudijska Arabija bili su među deset glavnih tržišta za bosanskohercegovački turizam. U 2019. godini u Bosnu i Hercegovinu je došlo ukupno 98.000 posjetitelja iz ove dvije zemlje, s prosječnim trajanjem boravka od tri noći. U 2021. dolasci iz UAE i Saudijske Arabije činili su 8,5% ukupnih dolazaka turista u Bosnu i Hercegovinu, a državljani UAE su drugi najbrojniji posjetitelji s 49.000 dolazaka, što je povećanje od 53% u odnosu na 2019. godinu. Također, bh. dijaspora u UAE i Saudijskoj Arabiji ogroman je neiskorišteni potencijal za Bosnu i Hercegovinu.  

Kako se globalna odredišta ponovo otvaraju, konkurencija za ovo unosno tržište će se povećati. Turistička industrija Bosne i Hercegovine treba proaktivno razvijati strategije i taktike za održavanje i rast potražnje u narednim godinama. Razvijanje kanala direktne prodaje i širenje prodaje mreže putem roadshowa, poput ovog u zaljevskim zemljama ključni su za postizanje ovog cilja.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Top s Kicelja označio početak ramazana u Tuzli
Next U narednih mjesec dana na Historija TV dokumentarni filmovi Avde Huseinovića

You might also like

ZDRAVLJE

Banja Aquaterm Olovo: Još stotinu kreveta

Iako pod sve pokazatelje poslovanja tokom posljednja tri mjeseca nije podvučena crta, u Javno zdravstvenoj ustanovi banjsko-rekreativni centar “Aquaterm” u Olovu su zadovoljni rezultatima ljetne sezone. Zamjenik direktora Samir Zukić

TURIZAM

Bivši aerodrom ‘Željava’ postaje nova turistička atrakcija

Slobodno ga se može nazvati spomenikom ljudskoj genijalnosti i gluposti istovremeno, ali odmah potom priznati činjenica da bivši vojni kompleks Željava podno Plješivice na samoj granici Republike Hrvatske i Bosne

TURIZAM

Zimskim centrima u Bosni i Hercegovini ove godine se smiješi rekordna sezona

  Glavni zimski centri u Bosni i Hercegovini u novu sezonu ulaze sa izgrađenim sistemima za vještačko osnježavanje čime prvi put skijaška sezona neće ovisiti od padavina i bit će