Promovirana knjiga ‘Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina (1402 -1459)’

Promovirana knjiga ‘Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina (1402 -1459)’

Knjiga ‘Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina (1402 -1459)’ autora Enesa Dedića promovirana je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. To je izmijenjena i dopunjena verzija njegove doktorske disertacije, koju je odbranio 2017. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Autor je naučni suradnik Instituta za historiju UNSA, a knjiga obrađuje period od 1402-1459. godine, političke, ekonomske, privredne, vjerske, kulturne i druge probleme koje je bilo moguće obraditi obzirom na dostupne izvore.

Kako je autor naglasio, u obradi teme odnosa Bosne i Srbije u 15. stoljeću suočio se sa niz problema. Jedan od problema bio je nedostatak izvora, obzirom da, kako je kazao, niti u Bosni niti u Srbiji, nije sačuvan nijedan arhiv iz srednjeg vijeka. Tako je, saznanja o toj temi, crpio iz arhiva i saznanja iz drugih država u okruženju koje su bile zainteresirane za tu oblast.

– U knjizi se ti odnosi prate kao rijeka ponornica koja u jednom period zaranja zatim izranja na površinu, obzirom na dostupne izvore. Osvrnuo sam se i na događaje od 10. stoljeća da bih, na osnovu dostupnih prvorazrednih arhivskih izvora, prikazao da se tu ne radi o jednoj državi, da se ne radi o Bosni kao dijelu srpskih država nego se radi o dvije zasebno odvojene države. To pokazuje i činjenica da su odnosi te dvije države u 15. stoljeću bili manje aktivni nego recimo odnosi Bosne sa Ugarskom ili sa nekim drugim državama sa kojima je graničila – naglasio je.

Kao posebno interesantnu Dedić je istaknuo epizodu iz 1459. godine, preuzimanje despotske titule bosanskog prestolonasljednika Stjepana Tomaševića, sina kralja Tomaša kasnijeg bosanskog kralja.

– On je, ženidbenim vezama i uz pomoć Ugara, uspio je da ostvari vlast nad Despotovinom. Međutim, ta vlast trajala je tek nekoliko mjeseci i Osmanlije su tada osvojile Srpsku Despotovinu. Time je, i bosanska vlast nad Despotovinom, završena – kazao je.

Nerazjašnjen je ostao, što izvori nisu dopustili da obradi, svakodnevni život čovjeka na granici između Bosne i Despotovine.

– Ono što imamo u knjizi, kao odnose Bosne i Srbije, su samo fragmenti tih odnosa – ističe autor.

Promotori knjige ‘Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina (1402 – 1459)’ u Rektoratu UNSA bili su Vesna Mušeta Ašćerić, Esad Kurtović i Elmedina Duranović.

Izvor: Fena

Previous Vučić odlikovao pisca koji je Karadžiću govorio: “U Sarajevu treba sve pobiti”
Next Najpovoljnije cijene u regiji: Komšije hrle u Bosnu da toče gorivo

You might also like

OTPOR BOSNE

Bosanska Krupa: Upriličena promocija knjige „Breza ’94 – Bužimska bosanska bitka“

Udruženje „Reis Džemaludin Čaušević“ upriličilo je sinoć u sali Centra za kulturu u Bosanskoj Krupi promociju knjige „Breza ’94 – Bužimska bosanska bitka“ autora Seada Jusića, javlja rtvusk. Pored autora,

HISTORIJA

Zmaj od Bosne: Godišnjica smrti Huseina Gradaščevića

Na svaki način se Husein-kapetan Gradščević koji je u bosanskohercegovačku tradiciju ušao pod nazivom Zmaj od Bosne može smatrati najznačajnijom ličnošću naše novije historije, piše novinska agencija Patria. Danas se navršavaju

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sajam knjiga u Frankfurtu izaziva kontroverzu: „Skandalozna“ odluka o odlaganju dodjele nagrade palestinskoj autorki, smatra Žižek

Otkazivanje manifestacije namijenjene odavanju počasti palestinskoj autorici Adanii Shibli na sajmu knjiga u Frankfurtu izazvalo je kontroverzu. Naime, LiBeraturpreis 2023, nagrada za istaknute žene autorice iz Azije, Afrike i Latinske