Promovirana knjiga “Muslimanske rezolucije: bošnjački odgovori na zločine tokom Drugog svjetskog rata u BiH”

Promovirana knjiga “Muslimanske rezolucije: bošnjački odgovori na zločine tokom Drugog svjetskog rata u BiH”

Na 80. godišnjicu donošenja prve u nizu „Muslimanskih rezolucija“ nastalih u toku Drugog svjetskog rata, Centar za islam u savremenom svijetu Shenandoah Univerziteta (SAD) i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka javnosti su predstavili publikaciju na engleskom jeziku pod naslovom „Muslim resoulution: Bosniak response to World War Two atrocities in Bosnia and Hezegovina (Muslimanske rezolucije: bošnjački odgovor na zločine tokom Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini)“.

Promocija ove knjige održana je sinoć (ponedjeljak) u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, a u okviru manifestacije “Dani islamske tradicije Bošnjaka”.

Urednici publikacije su dr. Hikmet Karčić, dr. Ferid Dautović i dr. Ermin Sinanović.

– Današnji pogled na rezolucije mora se staviti u kontekst trenutka kada su donesene, one zasigurno mogu da budu primjer i univerzalna poruka svima kako se u vremenu zla odgovara zlu odgovornošću, brigom i zaštitom drugog i slabijeg – kazao je na početku dr. Ferid Dautović.

Mr. Nusret Abdibegović, muftija banjalučki, kazao je da su teška iskušenja, ratna vremena i stradanja uvijek bila prilika da se potvrde i dokažu ili izgube ljudskost, čast i dostojanstvo.

– Potpisnici Rezolucije banjalučkih muslimana 1941. godine su to znali i prepoznali i shodno tome ostavili su utiske i zlatne tragove svoga života i generacijama koje dolaze – poručio je muftija Abdibegović.

Rezolucije su jedinstven, neponovljiv akt, rekao je promotor Mustafa Spahić.

– Muslimanske rezolucije su historijska činjenica, koju moramo bolje upoznati i dati joj zasluženu pažnju. Rezolucije su jedinstven akt ne samo u Evropi, nego čovječanstvu. Ispred njih je išla ulema – rekao je Spahić.

Publikacija sadrži integralne prijevode svih poznatih “Muslimanskih rezolucija” – rezolucija bošnjačkih elita iz Prijedora, Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Bijeljine, Tuzle, Zenice kao i dvije novootkrivene rezolucije iz Bugojna i Bosanske Dubice.

– Vrlo je važno da smo rezolucije objedinili i preveli na engleski jezik, glavni međunarodni jezik. Važno je da smo knjigu objavili na engleskom jeziku jer mislim da mi Bošnjaci imamo puno ponuditi svijetu – naglasio je ovom prilikom dr. Ermin Sinanović.

Jedan od promotora bio je i dr. Amir Duranović. On je poručio da je knjiga bila potrebna javnosti.

– Drugi svjetski rat je bio takav momenat u kome je bilo kakva vrsta akcije mogla biti tumačena na pogrešan način i mogla je izazvati kako pozitivne, tako i negativne reakcije. Pojava rezolucija je pokazatelj kako se u složenim uslovima zadržala snaga lične i institucionalne odgovornosti prema onome što se dešavalo – naveo je Duranović.

Rezolucije su vrijednost koju treba promovirati u ovom vremenu islamofobije i u vrijeme ataka na našu državu, naglasio je dr. Admir Mulaosmanović.

– Rezolucije su bile jasno pozicioniranje naše elite na stranu pravde, pravičnosti, na stranu slabijeg. Zašto eho ovih rezolucija nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji nije postojao? To je veliko pitanje i treba da dobije značajniji odgovor – rekao je Mulaosmanović.

U tadašnjoj Evropi koja je bila pod nacističkom okupacijom rijetki su bili slučajevi kada su ljudi kolektivno osuđivali zločine, podsjetio je za kraj dr. Himet Karčić.

– Ključan momenat u rezolucijama jeste pitanje komšiluka, odnosno zaštite svih manjina. Rezolucije nisu identične, ali njihova tema je ista, a to je osuđivanje i distanciranje od zločina. To je ključna poruka – zaključio je dr. Karčić.

Promovirana knjiga "Muslimanske rezolucije: bošnjački odgovori na zločine tokom Drugog svjetskog rata u BiH"
Izvor: Preporod.info
Previous Dodik sa Varhelyem dogovorio datum održavanja Posebne sjednice NSRS i dinamiku provođenja zaključaka, a Inzka proglasili krivcem za krizu
Next Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom

You might also like

NAŠI DANI

Monte Meletta – godišnjica bitke u kojoj su Bošnjaci porazili Italijane

10. juna 2022 obilježena je 106. godišnjica bitke na Monte Meletta-Fior. Manifestacija se održala na vojnom groblju u Lebringu. U junu 1916., Druga bosansko-hercegovačka regimenta, stare austro-ugarske vojske, osvaja, na

HISTORIJA

U Jablanici obilježena godišnjica Bitke za ranjenike: Sjećanje na partizansku pobjedu protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga

U Jablanici je danas obilježena 74. godišnjica Bitke za ranjenike. Partizanske jedinice, u februaru i martu 1943. godine, uspjele su probiti neprijateljsko okruženje i spasiti preko  4.000 ranjenih drugova, pobijedivši u

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

SIGMA – Magazin za dijete i porodicu

Agencija Master Media u saradnji sa nekoliko partnera, stručnjaka iz oblasti socijalnog rada, pedagogije i psihologije, informacionih tehnologija, te žurnalistike pokreće prvi sedmični magazin za dijete i porodicu zasnovan na