Promovirana knjiga “Muslimanske rezolucije: bošnjački odgovori na zločine tokom Drugog svjetskog rata u BiH”

Promovirana knjiga “Muslimanske rezolucije: bošnjački odgovori na zločine tokom Drugog svjetskog rata u BiH”

Na 80. godišnjicu donošenja prve u nizu „Muslimanskih rezolucija“ nastalih u toku Drugog svjetskog rata, Centar za islam u savremenom svijetu Shenandoah Univerziteta (SAD) i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka javnosti su predstavili publikaciju na engleskom jeziku pod naslovom „Muslim resoulution: Bosniak response to World War Two atrocities in Bosnia and Hezegovina (Muslimanske rezolucije: bošnjački odgovor na zločine tokom Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini)“.

Promocija ove knjige održana je sinoć (ponedjeljak) u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, a u okviru manifestacije “Dani islamske tradicije Bošnjaka”.

Urednici publikacije su dr. Hikmet Karčić, dr. Ferid Dautović i dr. Ermin Sinanović.

– Današnji pogled na rezolucije mora se staviti u kontekst trenutka kada su donesene, one zasigurno mogu da budu primjer i univerzalna poruka svima kako se u vremenu zla odgovara zlu odgovornošću, brigom i zaštitom drugog i slabijeg – kazao je na početku dr. Ferid Dautović.

Mr. Nusret Abdibegović, muftija banjalučki, kazao je da su teška iskušenja, ratna vremena i stradanja uvijek bila prilika da se potvrde i dokažu ili izgube ljudskost, čast i dostojanstvo.

– Potpisnici Rezolucije banjalučkih muslimana 1941. godine su to znali i prepoznali i shodno tome ostavili su utiske i zlatne tragove svoga života i generacijama koje dolaze – poručio je muftija Abdibegović.

Rezolucije su jedinstven, neponovljiv akt, rekao je promotor Mustafa Spahić.

– Muslimanske rezolucije su historijska činjenica, koju moramo bolje upoznati i dati joj zasluženu pažnju. Rezolucije su jedinstven akt ne samo u Evropi, nego čovječanstvu. Ispred njih je išla ulema – rekao je Spahić.

Publikacija sadrži integralne prijevode svih poznatih “Muslimanskih rezolucija” – rezolucija bošnjačkih elita iz Prijedora, Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Bijeljine, Tuzle, Zenice kao i dvije novootkrivene rezolucije iz Bugojna i Bosanske Dubice.

– Vrlo je važno da smo rezolucije objedinili i preveli na engleski jezik, glavni međunarodni jezik. Važno je da smo knjigu objavili na engleskom jeziku jer mislim da mi Bošnjaci imamo puno ponuditi svijetu – naglasio je ovom prilikom dr. Ermin Sinanović.

Jedan od promotora bio je i dr. Amir Duranović. On je poručio da je knjiga bila potrebna javnosti.

– Drugi svjetski rat je bio takav momenat u kome je bilo kakva vrsta akcije mogla biti tumačena na pogrešan način i mogla je izazvati kako pozitivne, tako i negativne reakcije. Pojava rezolucija je pokazatelj kako se u složenim uslovima zadržala snaga lične i institucionalne odgovornosti prema onome što se dešavalo – naveo je Duranović.

Rezolucije su vrijednost koju treba promovirati u ovom vremenu islamofobije i u vrijeme ataka na našu državu, naglasio je dr. Admir Mulaosmanović.

– Rezolucije su bile jasno pozicioniranje naše elite na stranu pravde, pravičnosti, na stranu slabijeg. Zašto eho ovih rezolucija nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji nije postojao? To je veliko pitanje i treba da dobije značajniji odgovor – rekao je Mulaosmanović.

U tadašnjoj Evropi koja je bila pod nacističkom okupacijom rijetki su bili slučajevi kada su ljudi kolektivno osuđivali zločine, podsjetio je za kraj dr. Himet Karčić.

– Ključan momenat u rezolucijama jeste pitanje komšiluka, odnosno zaštite svih manjina. Rezolucije nisu identične, ali njihova tema je ista, a to je osuđivanje i distanciranje od zločina. To je ključna poruka – zaključio je dr. Karčić.

Promovirana knjiga "Muslimanske rezolucije: bošnjački odgovori na zločine tokom Drugog svjetskog rata u BiH"
Izvor: Preporod.info
Previous Dodik sa Varhelyem dogovorio datum održavanja Posebne sjednice NSRS i dinamiku provođenja zaključaka, a Inzka proglasili krivcem za krizu
Next Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom

You might also like

NAŠI DANI

Hajka na „ljiljane“ u RS dio je plana za osporavanje i rušenje države Bosne i Hercegovine

Zamjene teza, na koje su svi gotovo nasjeli, da je državna zastava međunarodno priznate i nezavisne Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima navodno „ratna zastava Armije RBiH“ posljednjih mjeseci služi

SANDŽAK

JUNAK ODBRANE NOVOG PAZARA: Šaban Poluža (1871-1945)

– Poluža je sa svojom brigadom otišao u Novi Pazar da brani Bošnjake od napada četnika koji su u to vrijeme činili velike represalije, pljačke, ubistva i paljevine imovine Bošnjaka. Tamo

HISTORIJA

Kako su velikosrbi prijetili smrću velikom bosanskom književniku Maku Dizdaru: Anonimno pismo iz 1970. godine

Gorčin Dizdar, direktor Fondacije “Mak Dizdar” i unuk velikog Maka Dizdara, na svom Facebook profilu objavio je anonimno prijeteće pismo iz 1970. godine, adresirano na njegovog djeda, u kojem mu