Promovirano 109 magistara i 431 diplomant Univerziteta u Tuzli

Promovirano 109 magistara i 431 diplomant Univerziteta u Tuzli

 

U prepunoj Univerzitetskoj dvorani u Tuzli danas je svečano promovirano 540 diplomanata i magistara Univerziteta u Tuzli, koji su diplomirali i magistrirali u akademskoj 2017/18. godini.
Promocija svih diplomanata održava se petnaesti put za redom čime se iskazuju jedinstvo, veličina i respektabilnost Univerziteta u Tuzli.
Studentima, njihovim roditeljima i prijateljima, predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti kao i akademskoj zajednici prigodnim govorom obratila se rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr. Nermina Hadžigrahić.

„ Vi ste budućnost Bosne i Hercegovine. Danas počinjete jednu novu životnu epohu, ali bez obzira na to i dalje ostajete predmet našeg interesovanja. Ulažite u sebe, naročito kroz sticanje novih znanja i vještina koje su danas u fokusu kurikularnih reformi. Naše intencije idu u smjeru da vam ponudimo atraktivne studije na II i III ciklusu studija. Vjerujem da su ljudi najveća snaga univerziteta, naši profesori, saradnici, administrativno osoblje a posebno naši studenti. Uz vašu podršku uvjerena sam da će univerzitet ostati visoko pozicioniran na zasluženom mjestu institucije od posebnog društvenog značaja, ne samo u Tuzlanskom kantonu, već i u Bosni i Hercegovini“, istakla je u svom obraćanju rektorica Univerziteta u Tuzli dr.sc. Nermina Hadžigrahić.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović uz čestitke diplomantima i magistrima posebno je naglasio:
„Svima vama koji danas primate diplome, želim da vaše kompetencije što prije budu prepoznate i da vam se pruži prilika da kroz radni angažman pokažete koliko uistinu možete. Također, želim vam da svoje stečeno znanje i diplome ponesete na pravi način i da dostojno reprezentujete naše fakultete, kao i da vam put koji ste odabrali u budućnosti bude uspješan”, istakao je premijer Suljkanović.

Od naredne akademske godine upis studenata će se vršiti i na novim studijskim programima. Na Filozofskom fakultetu je uveden Odsjek politologije dok su Odsjek psihologije i Odsjek pedagogije sada odvojeni studijski programi. Na Prirodno-matematičkom fakultetu su uvedeni novi studijski programi  koji se odnose na matematiku, fiziku i hemiju dok je također, na ovom fakultetu uvedena i turizmologija. Menadžement u turizmu novi je studijski program na Ekonomskom fakultetu, a novi studijski programi su uvedeni i na Rudarsko-građevinsko-geološkom fakultetu.
Uz konstataciju da Univerzitet danas ima 12 fakulteta i Akademiju dramskih umjetnosti, kao i podatak da je do sada u ovoj ustanovi diplomiralo 40 hiljada studenata, odbranjeno 2.726 magistarskih radova i 777 doktorata, rektorica Hadžigrahić je dodala.

„Univerzitet u Tuzli je u stanju permanentne reforme. Na osnovu visoke međunarodne reputacije član smo svih regionalnih, kao i evropske asocijacije univerziteta. To je doprinijelo činjenici da smo bili predsjedavajući renomirane Alpe Adria rektorske konferencije, aktivni smo u procesu potpisivanja sporazuma u okviru programa Erasmus +, a kontinuirano jačamo međunarodnu saradnju intenzivnijim učešćima u programima mobilnosti. Želimo se brže prilagođavati promjenama u društvu, društvenim potrebama, a naročito tržištu rada“, istakla je rektorica Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Nermina Hadžigrahić.

Tokom promocije diplomanti Farmaceutskog fakulteta položili su Hipokratovu zakletvu, dok su diplomanti Filozofskog, Prirodno-matematičkog i Fakulteta za tjelesni odgoj i sport položili svečanu izjavu.
Svečana promocija završena je tradicionalnim bacanjem kapa u zrak.

 

 

Previous Komšić: Čime to prijeti Ljubić iz sabora susjedne države
Next Ramić potpisao ugovore sa 47 povratnika za razvoj početnog biznisa (VIDEO)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Institut za historiju Sarajevo nastavlja sa naučnim projektima iako se umalo našao na ulici

Uprkos tome što se nedavno umalo “našao na ulici”, Institut za istoriju Sarajevo nastavit će i ove godine rad na naučnim projektima, a možda će postati jedina naučna istitucija u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Više od 200 učenika danas predstavlja takmičarske projekte na naučnoj olimpijadi BOSEPO

Trinaesta BOSEPO naučna olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu, a više od 200 učenika i njihovih profesora/mentora stručnom žiriju prezentira

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Inovacije gorskog spašavanja iz Bosne i Hercegovine predstavljene svijetu

Na ovogodišnjoj Virtuelnoj konferenciji Međunarodne udruge spašavateljskih organizacija (ICAR) predstavljeni su inovativni analitički alati za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spašavatelja razvijeni u