Promovisana knjiga: Šejh Hasan Kaimija – sin vremena

Promovisana knjiga: Šejh Hasan Kaimija – sin vremena

Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, u saradnji s Naučnoistraživačkim institutom Ibn Sina u Sarajevu i Behram-begovom medresom u Tuzli, organizirao je u četvrtak, 19. decembra 2019. godine, promociju knjige Šejh Hasan Kaimija – sin vremena, autorice dr. Mubine Moker.

Hasan Kaimija je prvi šejh Hadži Sinanove tekije, a ovu dužnost obavljao je do 1682. godine. Rođen je u Sarajevu, u prvoj polovini XVII stoljeća, a o porodici iz koje je potjecao ne zna se gotovo ništa. Obrazovanje je započeo u rodnome gradu, a nastavio ga u Užicu. Boravio je i u Carigradu, te potom u Konji. Nakon povratka u Sarajevo biva postavljen za šejha Hadži Sinanove tekije. Nakon izvjesnog vremena iz Sarajeva se seli i do kraja svoga života živi u Zvorniku. Na Ahiret je preselio 1691/92. god., a sahranjen je u turbetu u Kula Gradu iznad Zvornika.

Na promociji knjige Šejh Hasan Kaimija – sin vremena govorili su njeni recenzenti prof. dr. Samir Beglerović, dr. Sead Seljubac i autorica dr. Mubina Moker.

Prisutnima je dobrodošlicu poželio direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, koji je istakao važnost ove knjige čiji su izdavači Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina u Sarajevu i Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je ukazao na značaj aktualiziranja djela šejha Hasana Kaimije u današnje vrijeme, a čemu doprinose ovakva djela ali i Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije koja se održava u Zvorniku. Ova manifestacija, čiji organizatori su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik, uskoro će obilježiti dvije decenije svoga postojanja otkako je ponovo pokrenuta nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Knjiga Šejh Hasan Kaimija – sin vremena dr. Mubine Moker plod je višegodišnjeg istraživačkog pregnuća sabranog na 170 strana. Autorica je konsultirala relevantne izvore i nastojala što vjerodostojnije predstaviti lik, život i djelo Hasana Kaimije, a u knjizi su objavljene i fotografije rukopisa nekih Kaimijinih pjesama, silsilename kao i opširan popis izvora i Indeks imena i pojmova.

Izvor: tuzlarije.net

Previous Biskup Franjo Komarica: Handke se izrugao dokazima koje sam mu dao
Next Bajević je prvi trofej osvojio s Veležom, reprezentacija kruna uspješne trenerske karijere

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Srbijanski mediji računaju – ‘Dino Merlin će iz Beograda otići sa minimum 3 miliona eura zarade’

Dino Merlin rasprodao je Štark arenu za datume 18, 19. i 21. novembar 2023. godine, a 4. koncert zakazan je za 22. novembar.  Zakup Štark arene košta 25.000 eura, saznaje Telegraf.rs,

KULTURA I UMJETNOST

Nova umjetnička instalacija Almira Derviševića u Hagu

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirao je u Den Hagu još jednu postavku instalacije, a mjesto realizacije bio je Sud za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu (ICTY). Nazvana je ‘Instalacija; Bosna

KULTURA I UMJETNOST

‘Balada’ Aide Begić bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film “Balada” rediteljice Aide Begić, sapćeno je iz Udruženja