Promovisana knjiga ‘Sevdalinke – 505 pjesama sa notnim zapisima’

Promovisana knjiga ‘Sevdalinke – 505 pjesama sa notnim zapisima’

Knjiga „Sevdalinke – 505 pjesama sa notnim zapisima“,  promovisana večeras u Bošnjačkom institutu, rezultat je dugogodišnjeg rada i posvećenosti njenog priređivača Muhameda Žere.

Žero koji je inače privrednik ističe da svaki čovjek ima više talenata, te da se on prije 45 pa i više godina posvetio skupljanju tekstova i notnih zapisa sevdalinki.

U početku je zapisivao tekstove, da bi zapamtio strofe jer je bio član folklorne sekcije, a vremenom je to postalo strast.

-Ovo je zbirka 505 sevdalinki sa notnim zapisima. Znači  mora se naći pravi tekst, odgovarajući, i prava melodija i onda je zapisati. Tek radeći na tome vidio sam koliko je to teško. Ima 15 do 20 verzija jednog teksta neke pjesme i treba pronaći pravi – kazao je Žero.

Muhamed Žero podsjeća da je još tokom ratnih godina priredio knjigu „Sevdah Bošnjaka“ u kojoj je 430 sevdalinki.

I nakon toga nastavio je skupljati sevdalinke, sakupio još oko 75 pjesama i došao do broja 505.

-Ima više tekstova. Melodija nema. Nažalost zagubile su se – kazao je Žero, koji navodi da je koristio izvore koji su mu bili dostupni.

Književnik Mile Stojić smatra da su sevdalinke biseri bosanskohercegovačke  lirske poezije.

-Te pjesme koje su se kao oblutci u rijeci godinama i stoljećima brusile dospjele su do nas danas. Ja vjerujem da je to najljepše što mi zapravo imamo uopće u književnosti. Jer sevdalinke, te pjesme o ljubavi, nesretnoj ljubavi, zapravo govore o njenoj suštini. Jer svaka ljubav je na neki način nesretna  i na neki način tužna. S druge strane sevdalinke ujedinjuju Bosnu i Hercegovinu. One su izvorno bošnjačko, muslimanske, ali su ih prihvatili i katolici i pravoslavci, odnosno i Srbi i Hrvati tako da one odzvanjaju širom ove zemlje i cijelim Balkanom kao autentični izraz naše duše i naše zemlje i naših ljudi – kazao je Mile Stojić.

Književnik Hadžem Hajradević smatra da je sevdalinka svojevrsna povijest Bosne, a  vrijednost ove knjige je i u poštivanju autentičnosti izvornih tekstova.

Izdavač knjige je IK “Dobra knjiga” Sarajevo.

Izvor: Agencije

Previous Stvarni razlozi “odgađanja” vojne vježbe: Srbija namjeravala u BiH poslati pripadnike 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije
Next U Skenderiji 32. Internacionalni sarajevski sajam knjiga

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Otvoreni Sarajevski dani poezije

Manifestacija “Sarajevski dani poezije” koja će se održavati do 7. juna, otvorena je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Pored književnih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine na Danima poezije

KULTURA I UMJETNOST

Općina Novi Grad na jedinstven način obilježila Dan Armije RBiH (FOTO)

„Ja ti odoh majko Bosnu braniti“, samo je jedna od patriotskih pjesama koje su se mogle čuti na koncertu, kojeg je Općina Novi Grad Sarajevo organizirala u povodu obilježavanja 15.

KULTURA I UMJETNOST

Dokumentarni film “Lica iz Bosne”: Golgote u logorima na području Srbije i Crne Gore

Premijera dokumentarnog filma “Lica iz Bosne” o logorima u Srbiji i Crnoj Gori u periodu od 1992.-1995. u koje su deportivani i zatvarani građani Bosne i Hercegovine bit će upriličena