Proteklog vikenda od otpada očišćeno Malo Plivsko jezero i dio Bjelašnice

Proteklog vikenda od otpada očišćeno Malo Plivsko jezero i dio Bjelašnice

Na Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava 5. maja, udruženje Ambasadori olimpijskih planina počelo je sa eko akcijom čišćenja bh. planina od otpada, koja će trajati cijelog ljeta, javlja BHRT.

Njihova prva lokacija bila je Bjelašnica, lokalitet na potezu Štinji do – Kuća Spasa (3 km), a najviše otpada pronađeno je upravo u krugu Kuće spasa. U akciji su učestvovala 22 planinara, članovi udruženja Ambasadori olimpijskih planina, planinari Planinarskog društva Bjelašnica i brojni volonteri.

Cilj je održavanje čistim prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, ali i dizanje svijesti kod ljudi o važnosti čuvanja okoline.

„Najviše je bilo plastike (plastičnih čaša, flaša, kesa i slično), aluminijuma (konzerve od hrane), kao i građevinskog materijala. Ispred Kuće spasa zatekli smo više zgarišta koje smo prvobitno očistili, prekopali i onda zasadili stabla bora tako da je akcija prikupljanja otpada neplanirano prerasla i u akciju pošumljavanja. Naša je dužnost, ali i ogromna potreba, raditi na prevenciji, naučiti mlade ljude i nove generacije koje dolaze da otpad ne ostavljaju u prirodi već da ga odnesu i recikliraju“, poručili su Ambasadori olimpijskih planina. 

Ono što je veoma važno, poručili su, jeste povećanje svijesti građana o važnosti zaštite prirode od otpada, pogotovo onog koji se teže razgrađuje.

undefined

Proteklog vikenda održana je i eko akcija čišćenja Malog Plivskog jezera, koju je organizovao Ronilački klub Bosna. Tom prilikom prikupljeno je 300 kilograma otpada, od čega je najviše bilo stakla, plastike i guma.

Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna, kazao je kako je akcija čišćenja Malog Plivskog jezera prošla dobro, ali je upozorio na to kako bi građani trebali biti svjesniji toga šta čine i prirodi, ali i sebi, time što bacaju smeće u prirodu, u rijeke i jezera. 

„Bosna i Hercegovina je zemlja sa prelijepom prirodom, ali ta priroda se mora čuvati. Svi mi moramo voditi računa o njoj, a najbolji način za to je da otpad odlažemo u za to predviđena mjesta. Stoga, smatramo da je veoma važno raditi na povećanju svijesti ljudi, a mi ovim akcijama pokušavamo upravo to – pokazati koliko ljudski nemar može naštetiti prirodi, a koliko ona bez otpada može biti lijepa“, poručio je Goran Mišić, brend menadžer grupacije Molson Coors za BiH.

Kampanja „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“, nastavlja se i narednog vikenda, kada će biti održana akcija čišćenja rijeke Bosne kod Sarajeva, što je i završna akcija ronilačkog kluba Bosna u sklopu ovog projekta. U narednom periodu Ambasadori olimpijskih planina održat će značajan broj akcija, a prva naredna je 18. juna i to na Čvrsnici – Žlijeb HNK Masiv Čvrsnice 890 metara.

Previous Ahmetović: Većina stanovnika Bosne i Hercegovine želi građansko uređenje
Next Ministrica Turković: Višak prihoda dolazi direktno od poreskih obveznika i država je obavezna vratiti ih građanima

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Golf Fest u Sarajevu okupio ljubitelje najpopularnijih VW automobila

Na manifestaciji je predstavljeno i nekoliko primjeraka VW Golf 1 koji su prije više od 50 godina proizvedeni u Sarajevu Auto 4×4 Club u Sarajevu danas je organizirao Međunarodnu automobilističku

HISTORIJA

Direktor Zavičajnog muzeja u Visokom: DATUM KRUNISANJA KRALJA TVRTKA BI TREBALO OBILJEŽAVATI NA NAJVIŠEM DRŽAVNOM NIVOU

Bosanskog bana Stjepana Tvrtka I Kotromanića krunisao je za kralja Bosne tadašnji poglavar Crkve bosanske, koji se u tom periodu nazivao – djed Crkve bosanske, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina

NAŠI DANI

Više od 30 miliona nezaposlenih Amerikanaca u šest sedmica

Uprkos milijardama dolara poticajne potrošnje, prošle sedmice 3,8 miliona američkih radnika podnijelo je zahtjeve za naknade koje primaju nezaposlene osobe, čime je broj nezaposlenih tokom šest sedmica porastao na više