Protesti studenata američkih univerziteta protiv izraelskog rata u Gazi

Protesti studenata američkih univerziteta protiv izraelskog rata u Gazi

Propalestinski studenti i aktivisti na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji pokrenuli su protest protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Demonstranti su nosili palestinske zastave i transparente s porukama protiv rata u Gazi te su pozvali na hitno postizanje prekida vatre kako bi se zaustavili ubijanje civila.

Stotine studenata uzvikivalo je slogane protiv Izraela, a potom su održani i prigodni govori i postavljeni šatori kako bi nastavili s protestom i narednih dana.

Slični protesti su prethodnih sedmica pokrenuti i na kampusima drugih američkih univerziteta, uključujući Univerzitet u Columbiji, Kalifornijski državni politehnički univerzitet, Univerzitet Yale, Univerzitet Minnesota – Twin Cities, Swarthmore College i Univerzitet Pittsburgh u Pennsylvaniji, Univerzitet Rochester u New Yorku, Massachusetts Institute of Technology, Univerzitet Tufts i Emerson College u Massachusettsu te Univerzitet Michigan u Ann Arboru.

Univerzitetski profesori uhapšeni na propalestinskim protestima

Najmanje dvoje profesora na Univerzitetu Emory u Georgiji uhapšeni su na propalestinskim protestima koji su se proširili kampusima američkih univerziteta tražeći prekid vatre u Pojasu Gaze.

Nekoliko desetina demonstranata, uključujući profesoricu ekonomije Caroline Fohlin i šeficu katedre za filozofiju Noelle McAfee, uhapšeno je nakon što je formiran kamp u kampusu u Atlanti.

U videosnimci objavljenoj na X, McAfee, s lisicama na leđima, vidi se kako govori nekome: “Možete li nazvati ured Odsjeka za filozofiju i reći im da sam uhapšena?… Ja sam Noelle McAfee, ja sam šef Odsjeka za filozofiju.”

Prema snimcima na društvenim mrežama, tokom protesta, policajci u Atlanti su koristili šoker na muškarcu sa lisicama. Policija je navodno upotrijebila gumene metke i suzavac da razbije univerzitetski protest.

Prisustvujući protestu, Kate Rosenblatt, profesorica religije i jevrejskih studija na Emoryju, rekla je da je “nesavjesno” da je univerzitet pozvao policiju na studente.

Protesti protiv izraelskog napada na Gazu proširili su se širom SAD-a nakon što je više od 100 ljudi uhapšeno na Univerzitetu Columbia u New Yorku prošle sedmice kada je policija pokušala “očistiti” kampus.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson suočio se u srijedu sa zviždanjima i glasnim skandiranjem studenata dok je držao govor tokom posjete školi, gdje je pozvao predsjednika univerziteta Minouchea Shafika da podnese ostavku.

Izrael vodi brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra za koji je Tel Aviv rekao da je ubio oko 1.200 ljudi.

Više od 34.300 Palestinaca je od tada ubijeno, uglavnom žena i djece, a skoro 77.300 je povrijeđeno usred masovnog uništenja i ozbiljne nestašice potrepština.

Izvor: Agencije

Previous "Dekodiranje agresije: Vrhovni savet odbrane Savezne Republike Jugoslavije i rat protiv Republike Bosne i Hercegovine"
Next Otvoren "Sarajevo Destination Festival": Sarajevo je postalo turistička atrakcija

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Akcijom uređenja Parka-šume Hum obilježen Svjetski dan čistog vazduha

Povodom obilježavanja ekološkog datuma „Svjetski dan čistog vazduha“  Centar za okolišno održivi razvoj – COOR uz podršku Općine Novo Sarajevo u ponedjeljak, 4. novembra ove godine organizovao je akciju čišćenja

MADE IN BOSNIA-387

Izvršena primopredaja vatrogasnog vozila proizvedenog u Gradu Živinice

Grad Živinice i Vatrogasna jedinica Grada Živinice su postali bogatiji za jedno vatrogasno vozilo, i to domaće proizvodnje. Gradonačelnik Samir Kamenjaković danas je uručio ključeve novog vatrogasnog vozila komandiru Vatrogasne

NAŠI DANI

Adis Ahmetović poslao poruku podrške Željku Komšiću

Poslanik Socijaldemokratske partije Njemačke Adis Ahmetović u njemačkom parlamentu (Bundestag) indirektno je reagovao na jučerašnji nacistički istup predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.  Milanović je Ahmetovića prozvao zbog rezolucije Bundestaga o Bosni i