Prozor/Rama ima najizdašnija socijalna i poticajna davanja u Bosni i Hercegovini

Prozor/Rama ima najizdašnija socijalna i poticajna davanja u Bosni i Hercegovini

Općina Prozor-Rama je lokalna zajednica koja ima najizdašnija socijalna i poticajna davanja u Bosni i Hercegovini.

Trude se zadržati svoje stanovnike poticajima za novorođenu djecu, stanogradnjom za mlade, stipendijama za studente, te ulaganjima u poljoprivredu.

Hiljadu maraka za prvo dijete, hiljadu i po za drugo, tri hiljade za treće i svako naredno dijete koje se rodi u porodici koja živi u Prozoru/Rami. Samo prošle godine kao podrška za novorođenu djecu izdvojeno je oko 163.000 maraka. 250 maraka po djetetu kao pomoć pri upisu u prvi razred osnovne škole. Podrška se nastavlja kroz godine školovanja.

“Plaćamo komplet prijevoz srednjoškolcima naše općine. Dajemo stipendije studentima koji studiraju u drugim gradovima i van Bosne i Hercegovine, negdje u iznosu do 300.000 maraka. Prošle godine smo uveli besplatan javni prijevoz za sve građane općine Prozor-Rama”, kaže Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor/Rama.

Pored davanja mladima, odobravaju se i jednokratne pomoći osobama u potrebi kao i pomoći za obnovu kuća. Izdvajanja po ovom osnovu su veća od 300.000 maraka godišnje.Ipak, načelnik kaže da su svakodnevno izloženi i raznim kritikama. Prije svega, one dolaze od viših nivoa vlasti.

“Znate kako je… Politika je to. Neko te hvali, neko te kudi. Mislim, u svakom slučaju da je ovo pozitivna stvar! Vjerujte, godinama se u općinu Prozor-Rama nije ulagalo“, tvrdi Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor/Rama.

Ramski kraj, kao područje bogato prirodnim resursima posebno je pogodno za razvoj poljoprivrede. I u tom segmentu općina daje poticaje.

“Posebno ću naglasiti projekt poticaja u poljoprivredi i projekt poticaja za zapošljavanje. Poticaje za poljoprivredu u visini od 400.000 maraka godišnje dodjeljujemo kroz više pojedinačnih projekata”, rekao je Josip Juričić, šef Službe za razvoj i poduzetništvo.

Općina Prozor-Rama realizuje i program mjera podrške za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. 800 maraka po zaposlenom  radniku za sve vrijeme trajanja stanja otežanog ili zabranjenog rada. Tu je i oslobađanje od plaćanja općinske komunalne naknade, te oslobađanje od plaćanja zakupnine za korištenje općinske javne površine djelatnostima koje su zabranjene ili im je značajno otežan rad, javlja FTV.

Previous Zatvara se kolektivni centar u Špionici
Next Proruska uniformisana grupa kod Brčkog pod okriljem humanitarne organizacije

You might also like

ŽIVOT

Bihać: Mještani grade kuću komšiji Muharemu

Mještani bihaćkog naselja Pokoj bezbroj puta su dokazali svoju humanost na djelu, bilo da je riječ o spašavanju nogometnog kluba Sloga ili pomoć mještanima. Ovih dana su se ujedinili u

ŽIVOT

Kamenica kod Teslića – danas više stanovnika negoli prije rata

Više od dva desetljeća nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica

ŽIVOT

Hafiz Kur’ana, učenik generacije i šampion Balkana: Enis Mehić

Ustaljeno je mišljenje da je biti najbolji u jednoj oblasti izuzetno teško, a Enis Mehić opet uporno dokazuje suprotno. Enis Mehić, je sin Edina i Elvedine, rođen je u Travniku,