Prva grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine krenula za Mekku

Prva grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine krenula za Mekku

Prva grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine jutros je oko 10.05 sati s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu otputovala u Mekku.

Hadžije su se prije polaska okupile u džamiji “Kralj Fahd”, gdje im se prigodno obratio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

U timu vodiča su iskusni i stručni ljudi koji su spremni dati sve od sebe i biti na raspolaganju hadžijama.

Glavni vodič prve grupe, Izet-ef. Čamdzić je prije polaska prvog aviona za Media centar Islamske zajednice izjavio da

– Ovaj put je zahtjevan, kako mentalno, tako i fizički. Ovo je prije svega jedno duhovno putovanje koje iziskuje veliki fizički napor i mnogo odricanja, ali uz Božiju pomoć sve ćemo to obaviti onako kako je zahtjev naše uzvišene vjere – rekao je efendija Čamdžić.

Podsjetio je na hadis Poslanika, a.s., u kojem se poručuje da su džennet i pročišćenje grijeha nagrada za ispravno obavljen hadž.

– Vjerujemo da ćemo se s ovim ljudima ako Bog da vratiti u Bosnu i Hercegovinu čisti od grijeha. To je naš motiv i želja, zbog koje putujemo i zbog koje ćemo podnijeti sve izazove koji nas čekaju – poručio je efendija Čamdžić.

Danas će poletjeti samo jedan avion, a planirano je da do 12. juna sa po dva leta dnevno budu prevezene ostale hadžije. Posljednji let planiran je za 12. juni u 21.20 sati.

Podsjećamo, ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine putuje 2225 hadžija.

Po prvi put nakon dvije i po decenije hadžije će svoje ihrame obući u Sarajevu, jer se prvo putuje u Mekku, a nakon obavljenih hadžskih obreda onda i u Medinu, odakle je planiran povratak za domovinu.

Reisul-ulema ispratio prvu grupu hadžija: Kada molite Gospodara za oprost, budite spremni da i sami praštate drugima

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je ispratio prvu grupu hadžija, koja je u 10.05 sati s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu krenuti prema Mekki.

Hadžije su se prije polaska okupile u džamiji “Kralj Fahd”, gdje su obukli ihrame, a prije polaska ka aerodromu, reisul-ulema ih je obišao, poželio im sretan put i uputio nekoliko prigodnih poruka.

– Jednom u životu čovjek se odaziva na ovaj put i to je ono što je farz. U vašem nijetu je sadržana želja da posjetite ona mjesta na kojima su bili Božiji poslanici Ibrahim, a.s., Ismail, a.s., i Muhammed, a.s. – poručio je reisul-ulema.

Ovom je prilikom budućim hadžijama poručio da trebaju biti svjesni da su mjesta hadža istovremeno i mjesta gdje se traži oprost od grijeha.

– Molite Allaha, dž.š., za ono što ste u životu propustili, a i za ono što je ispred vas, da nam Gospodar svima olakša ono što nas očekuje – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Ukazao je na važnost otvorenosti prema drugima, kao i spremnosti na međusobno praštanje.

– Kako god molili Gospodara da vam oprosti, tako opraštajte i vi jedni drugima. Budite spremni opraštati vašoj braći i sestrama, jer uvijek može biti postupaka kojima možda nismo zadovoljni – posavjetovao je reisul-ulema.

Pohvalio je temeljitu organizaciju i posvećenost Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice.  

– Na raspolaganju su vam naši vodiči, tu je naš Dževad-efendija, tu je reisul-hudžadž Nusret-efendija, tu su naši imami. Oni će uvijek biti uz vas i u ovom periodu im je najvažnije da vi ispravno obavite hadž – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine putuje 2225 hadžija.

Po prvi put nakon dvije i po decenije hadžije će svoje ihrame obući u Sarajevu, jer se prvo putuje u Mekku, a nakon obavljenih hadžskih obreda onda i u Medinu, odakle je planiran povratak za domovinu, izvještava agencija MINA.

Previous Đilas: Kakvi uslovi kada u Beogradu glasaju Dodik i Stevandić
Next Jasmin Merdžanić je ranjenog pripadnika HVO-a odvezao s Nišića u Kiseljak, nije izašao živ iz tamošnjeg Doma zdravlja!

You might also like

RIJEČ

Hafiz Amir Mahić: Mislim da nema Bošnjaka koji u Mekki nije molio za svoju domovinu i svoj toprak

Među 2.200 ovogodišnjih hadžija iz Bosne i Hercegovine nalazi se i hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac. Sa hafizom Mahićem razgovarali smo o utiscima s hadža,

ŽIVOT

Ramazan u dobojskoj porodici Bajraktarević: Ne odustati od svoje vjere, ramazana i ognjišta

Džamija Trnjak ili Donja džamija je središte oko kojeg se okupljaju Bošnjaci dobojskog kraja. Iz mahale u kojoj se ona nalazi, ali i iz džamijskog harema, nazire se grad. A,

DUHOVNOST

Prvi hafiz u Bosanskoj Dubici nakon stotinu godina: Bolest mu oslabila tijelo, ali ojačala snagu volje

Nedim Botić, tridesettrogodišnji hafiz iz Bosanske Dubice, od osnovne škole borio se s teškom bolešću. Bolest mu je oslabila tijelo, ali ojačala um i snagu volje.  Fakultet je završio sa