Prva ministrica Sjeverne Irske o Gazi: To je genocid i treba prestati

Prva ministrica Sjeverne Irske o Gazi: To je genocid i treba prestati

Prva ministrica Sjeverne Irske izrazila je solidarnost s narodom Palestine i rekla da je ono što se dešava u Gazi “genocid i da se mora zaustaviti”.

U intervjuu za Anadolu, uoči Nacionalnog marša za Palestinu u Londonu, Michelle O’Neill iz Sinn Feina rekla je da je ponosna što je na skupu solidarnosti s narodom Palestine.

„Sjajno je vidjeti hiljade ljudi ponovo na ulicama kako bi pozvali na prekid pokolja palestinskog naroda“, rekla je ona i naglasila:

„Svi smo svjedoci užasa, razaranja Gaze, razaranja naroda Gaze i to je genocid i to treba prestati“.

Dodala je da međunarodna zajednica treba da radi u tom pravcu.

Odgovarajući na pitanje o stavu britanske vlade prema Izraelu, istakla je da britanska vlada “mora prestati s naoružavanjem Izraela”.

Ona je prošlog mjeseca tokom sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na Dan Svetog Patrika izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog situacije u Palestini .

U februaru, O’Neill je ušla u historiju nakon što je imenovana za prvu nacionalističku ministricu Sjeverne Irske.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze, gdje je prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 77.437 je povrijeđeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Previous Industrija u BiH bilježi najveći pad od sredine 2020.
Next Salkić: Više nego ikada okrenimo se našim ognjištima

You might also like

NAŠI DANI

Od ponedjeljka u funkciji kosi lift na Ciglanama

  U ponedjeljak, 31. decembra 2018. godine u 11 sati predstavnici Općine Centar Sarajevo, na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, će ozvaničiti završetak rekonstrukcije kosog lifta na Ciglanama. Općina

NAŠI DANI

Krivična prijava protiv odgovornih radi obnove ploče u čast presuđenom ratnom zločincu

Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo: -Upravo sam Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i protiv odgovornih osoba u Boračkoj organizaciji Istočno

NAŠI DANI

Svečana zakletva XXII klase vojnika OS BiH

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću, nakon uspješno završene osnovne vojničke obuke koja je trajala 12 sedmica, 204 kandidata su položila zakletvu i pristupili u profesionalnu vojnu službu Oružanih