Prvi čovjek tužilaštva u predmetu ‘Prlić i ostali’: Bit će potvrđen udruženi zločinački poduhvat i agresija Hrvatske

Prvi čovjek tužilaštva u predmetu ‘Prlić i ostali’: Bit će potvrđen udruženi zločinački poduhvat i agresija Hrvatske

Kenneth Scott je bio glavni tužitelj u predmetu „Prlić i ostali“. On smatra da će drugostepena presuda potvrditi udruženi zločinački poduhvat i sudjelovanje Hrvatske u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Kenneth Scott, bivši tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju smatra da će pravomoćna presuda u slučaju „Prlić i ostali” potvrditi nepravomoćnu presudu izrečenu u maju 2013. godine. Ova presuda će, kako je to kazala moderatorica tribine održane u Mostaru, novinarka i direktorica organizacije ‘Tranzicijska pravda  odgovornost i sjećanje’ Dženane Karup-Druško obilježiti kraj mandata haškog tribunala, jedinog takvog nakon suđenja u Nirnberškom procesu, kao i kraj najdužeg procesa vođenog na tom sudu koji je trajao skoro 12 godina.

Nekadašnji američki i haški tužitelj kazao je kako je bio angažovan većinom u predmetima ratnih zločina protiv bh. Hrvata i posebno se osvrnuo na ulogu tadašnjeg vodstva Republike Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini ali i na tezu udruženog zločinačkog poduvata – za Hrvate Bosne i Hercegovine i Hrvatske posebno neugodnu kvalifikaciju.

Tužitelj Scott: Osuda ‘Herceg-Bosne’ ali i Hrvatske 

„Naši dokazi u žalbenom postupku su utemeljeni i snažni i držim da će biti potvrđen udruženi zločinački poduvat kao i to da se u Bosni i Hercegovini dogodio međunarodni sukob i agresija u kojem je sudjelovala i Hrvatska, a ne građanski rat kako to želi prikazati druga strana. No, ovo cijelo moje izlaganje je lično mišljenje , a ne mišljenje i stav haškog suda“, kazao je bivši haški tužitelj, a što je naišlo na podršku učesnika tribine.

Govoreći o prikupljanju dokaza u nastanku predmeta ‘Prlić i ostali’, Scott je potvrdio da su to i dvije geografske karte – ‘Hrvatske Republike Herceg-Bosne’ i Banovine Hrvatske.

„Kada smo ih usporedili, vidjeli smo da su doslovno preslikane – da formiranje ‘Herceg-Bosne’ ima za cilj uvezivanje jednog prostora na kojem su većinski jedan narod Hrvati, a iz izjava koje su imali dužnosnici iz tog vremena, vidjeli smo kakva je korelacija bliskih odnosa ‘Herceg-Bosne’ i Hrvatske i to smo nastojali pokazati kao zajednički zločinački poduhvat“, smatra Scott.

Tuđman nije bio puno kooperativan, Mesić je dao „zlato”

No, dok iz Republike Hrvatske nastoje osporiti ove tvrdnje, u prilog joj ne ide citiranje službenog sažetka stava Haškog tribunala kako su pored šestorke u predmetu ‘Prlić i ostali’ u „ostvarenju zločinačkog poduvata bili uključeni i Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko i Mate Boban“.

Za uspjeh prvostepene presude, ukupno nepravomoćno presuđenih 111 godina u ovom predmetu veliku ulogu, kako je kazao, imao je i nekadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

„Nakon što je preminuo Franjo Tuđman došao je na vlast Stjepan Mesić koji je bio puno susretljiviji u saradnji sa haškim tribunalom. I kroz niz razgovora s njim ustanovili smo da predsjednički transkripti sastanaka Franje Tuđmana sa Prlićem, Bobanom i ostalima postoje. Sa stajališta tužitelja oni su nam kao zlato“, zaključio je Scott.

Vrlo važno, a čini se i znakovito objašnjenje američki tužitelj dao je i na temu zahtjeva iz Hrvatske za statusom „prijatelja suda“. Naime, on je naveo da dobar dio vodstva te zemlje nije bio oduševljen činjenicom da se pokušava dokazati da je Hrvatska bila učesnica međunarodnog sukoba kao i da se dokazuje da je njihovo vodstvo bilo dijelom udruženog zločinačkog poduhvata.

To je njegovo objašnjenje odbijanja ovog zahtjeva iz Hrvatske: „Zapravo su željeli biti dio slučaja kako bi mogli to napadati i osporavati. Upravo su suci ustanovili da ne bi bilo prihvatljivo i neprimjereno da oni, strane uključene u proces, budu dio slučaja“.

Stari most vojni cilj ili ne?

Prisutne Mostarce posebno je zanimalo tužiteljevo mišljenje o Starom mostu kao legitimnom vojnom cilju, tezi koju zastupaju optuženi i odbrana.  On sam je naglasio da je tužiteljstvu bilo jasno da je most korišten za prijelaz od strane Armije BiH na desnu stranu Neretve ali da je njegovo rušenje naišlo na veliki odjek u svijetu.

„U prvom slučaju suci su kazali da je to legitimna vojna meta jer je on korišten od strane Armije BIH, ali su zaključili da je njegovo uništenje zbog  velike historijske važnosti, bilo nepotrebno. U oružanom sukobu postoji koncept korištenja neprimjerene sile, a rušenje Starog mosta je korištenje neprimjerene sile“, smatra prvi čovjek tužiteljstva u predmetu ‘Prlić i ostali’.

Na tribini u Mostaru iznesen je stav prvog čovjeka tužiteljstva, no hoće li njegove stavove potvrditi i haško sudsko vijeće, doznat će se vrlo brzo – već 29. novembra kada se očekuje pravomoćna presuda za hrvatske čelnike ‘Herceg-Bosne’.

 

(DW/MiruhBosne)

Previous Fikret Alić riješio problem pregrijavanja puščanih cijevi
Next Sarajevo novogodišnji centar regije uz Čolića i Crvenu jabuku (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Fojnica: Reumal ponovo radi, na radost oko 400 radnika

Nakon što im je puna dva i po mjeseca, naredbom Federalnog kriznog štaba, rad bio zabranjen, fojničko lječilište Reumal, primilo je prve pacijente. Konačni početak rada, obradovao je blizu četiri

NAŠI DANI

Španska ministrica predvodi kampanju dovođenja izraelskog rukovodstva pred Međunarodni krivični sud zbog “genocida” u Gazi

“Hiljade pojedinaca je brutalno ubijeno od strane zločinačke države Izrael.” Španska ministrica za socijalna prava Ione Belarra objavila je da su ona i koalicija ljevičarskih političara pokrenuli kampanju potpisivanja za

NAŠI DANI

Kordić Jure i ostali: Za zločine u Mostaru 16 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđena na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području