Prvi dan zasjedanja od mene odustala gotovo polovina onih koji su zvanično stali iza moje kandidature

Prvi dan zasjedanja od mene odustala gotovo polovina onih koji su zvanično stali iza moje kandidature

Bogić Bogićević izrazio je danas zahvalnost građanima Sarajeva za pažnju i podršku koja mu je ukazana te uputio poruku javnosti.

– Drage sugrađanke i sugrađani, počastvovan sam ogromnom podrškom koju ste pružili mojoj kandidaturi za gradonačelnika Sarajeva. Raduje me i činjenica da ste neke svoje protestne aktivnosti usmjerili, kako ste sami kazali, i protiv loše, u mnogo čemu kriminalne politike koja se u našem gradu godinama vodi i kojoj su građani na posljednjem mjestu – navodi na početku obraćanja.

Dodaje da je prihvatio kandidaturu za gradonačelnika u želji da doprinese mijenjanju takvog stanja i makar malom pomaku naprijed u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

– Nažalost, već na prvom koraku suočen sam sa političkim spletkama, smicalicama i manipulacijama, čiji cilj je bio da me se onemogući da budem izabran na pomenutu dužnost. Posebno boli činjenica da su u to bili uključeni i oni koji su me predložili, a čija mi je glasačka podrška, nažalost, bila uskraćena u trenucima kad se odlučivalo o novom gradskom rukovodstvu. I ja sam, kao i vi, bio zgrožen spoznajem kako se u gradskoj vlasti prljavo trguje, kako se kupuju i prodaju ljudi i njihovi glasovi. Povlačenje kandidature bilo je za mene jedini častan odgovor na te pokušaje da me se i ljudski i politički ponizi – poručio je Bogićević.

To što su se vijećnici kasnije “predomislili”, pa su me “izabrali” jednoglasno, uz aplauze, bila je, međutim, ističe on, samo predstava za javnost i svojevrsno likovanje onih koji su zapravo onemogućili moj stvarni i pravovremeni izbor.

– Još jednom su pogazili moje dostojanstvo, ignorišući činjenicu da sam dva dana ranije javno saopštio da povlačim kandidaturu. Teško je reći šta je bilo prljavije: prvi dan zasjedanja, kad je od mene odustala gotovo polovina onih koji su zvanično stali iza moje kandidature, ili drugi dan, kad su svi prisutni vijećnici donijeli jednoglasnu odluku. A donijeli su je, odgovorno tvrdim, samo zato što sam već odustao od kandidature, kako bi se takvom odlukom “oprali” pred razočaranim i razljućenim građanima, istovremeno znajući da ja neću prihvatiti takvu njihovu naknadnu “pamet” – naveo je Bogićević.

Navodi i da je od kandidature odustao teška srca, prvenstveno imajući u vidu javno izraženu, masovnu podršku građana.

– Ali, vjerujte mi da se ništa dobro ne bi moglo očekivati ni u daljoj saradnji sa takvim Gradskim vijećem, u kojem sjede i neki vijećnici skloni glasačkoj trgovini. Gradonačelnik je umnogome ovisan i ograničen odlukama i politikom tog vijeća.

Molim da razumijete moje razloge i da nastavite, i drugim povodima, sa dostojanstvenim i demokratskim javnim izražavanjem svog nezadovoljstva politikama i odlukama koje onemogućavaju oporavak i napredak našeg ionako ranjenog grada i države. I sam ću, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da branim svoju i vašu ljudsku čast.

Još jednom vam se iskreno zahvaljujem što ste mi, ogromnom podrškom, olakšali teške trenutke u kojim su me pojedini politički besčasnici pokušali spustiti na svoj nemoralni nivo – poručio je Bogićević.

Previous Pripreme za obilježavanje 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine
Next Novi remi naših fudbalera: Bez golova u Zenici sa Kostarikom

You might also like

NAŠI DANI

Počitelj postaje glavno saobraćajno središte u regiji. Pelješki most gubi smisao

Dok u Hrvatskoj traje euforija oko skorog puštanja u promet Pelješkog mosta, u prvom je susjedstvu Javno preduzeće Autoceste FBiH upravo objavilo javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko-jonskog

NAŠI DANI

FBiH: Za 10 godina iselilo se oko 28 hiljada građana, najviše u Hrvatsku

  Prema službenim podacima, u zadnjih deset godina iz Federacije Bosne i Hercegovine u inostranstvo odselilo je 28.362 građana, a najviše njih iselilo je u zemlje regije i Njemačku, rečeno

OTPOR BOSNE

Goražde: Sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije Republike Bosne