Prvi ministar Škotske Humza Yousaf kaže da je UK ‘saučesnik’ u ubijanju djece u Gazi

Prvi ministar Škotske Humza Yousaf kaže da je UK ‘saučesnik’ u ubijanju djece u Gazi

Prvi ministar Škotske Humza Yousaf osudio je suzdržanost Velike Britanije od prijedloga rezolucije UN-a koja poziva na prekid vatre u Gazi, rekavši da to smrti do smrti još djece.

Prvi ministar Škotske Humza Yousaf osudio je odluku britanske vlade da se suzdrži od glasanja Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Gazi, opisujući je kao “saučesništvo” u smrti hiljada djece .

Yousaf je ovu izjavu dao usred protesta u raznim gradovima u Velikoj Britaniji protiv izraelskog rata u Gazi, uključujući Glasgow.

Usklađujući svoje stavove sa dobrotvornom organizacijom Save the Children, prvi ministar je doveo u pitanje nevoljnost Velike Britanije da podrži  prekid vatre . Optužio je i Vladu Ujedinjenog Kraljevstva i Laburističku stranku Keira Starmera za saučesništvo u sukobu koji je u toku.

Demonstracije protiv rata u Gazi organizirane su u škotskim gradovima kao što su Glasgow, Edinburgh, Dundee i Aberdeen.

Demonstranti su nosili natpise sa porukama poput “Primirje sada” i transparente koji osuđuju nasilje. Oni su pozvali na prekid neselektivnih napada Izraela na Gazu, koji su sravnili stambene četvrti i gađali škole, bolnice i džamije, ubivši najmanje 17.700 ljudi, uglavnom žena i djece.

Pet rođaka supruge škotskog prvog ministra Humze Yousafa, Nadia El-Nakla, navodno je povrijeđeno u žestokom izraelskom bombardovanju opkoljene enklave.

Njeni roditelji, Elizabeth i Maged El-Nakla, koji žive u Dandiju, otputovali su u Gazu neposredno prije rata. Otišli su u posjetu svom sinu, četvero unučadi i Magedovoj 92-godišnjoj majci, koja nije dobro.

(Miruh Bosne/The New Arab)

Previous Predpraznična atmosfera u Sarajevu: Za Novu godinu očekuje se veliki broj turista
Next Bošnjački pisci predstavili svoje Društvo

You might also like

NAŠI DANI

Policija Kosova ubila više napadača, ostali pod opsadom

Kosovska policija potvrđuje ubistvo trojice napadača, hapšenje jednog napadača, hapšenje četvorice osumnjičenih kod kojih su pronađeni radio aparati, kao i identifikaciju značajne količine oružja, municije i različite opreme, prenosi klankosova.tv.

NAŠI DANI

U Nezuku otkriveno spomen-obilježje žrtvama genocida

– U organizaciji udruženja Preživjeli genocida 11. juli 1995 Srebrenica na platou sa koga polazi Marš mira u Nezuku, otkriveno je spomen-obilježje posvećeno svim preživjelim žrtvama genocida, kao i onima

NAŠI DANI

Zvizdić martovsku plaću donirao bolnici “Dr. Safet Mujić” u Mostaru

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić odlučio je da se iznos njegove neto plaće za mjesec mart uplati na račun bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, a u