Prvomajski protesti u Sarajevu: Metalci i radnici trgovina ukazali na težak položaj zaposlenih

Prvomajski protesti u Sarajevu: Metalci i radnici trgovina ukazali na težak položaj zaposlenih

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) i Sindikat metalaca Federacije BiH organizovali su u srijedu u Sarajevu prvomajski protestni marš, zbog teškog položaja u kojem se nalaze, javlja Anadolu.

Sindikat metalaca FBiH zahtijeva povećanje najniže neto satnice u Granskom kolektivnom ugovoru za metalski sektor sa 4,40 na 5,68 KM.

Također zahtijevaju hitno upućivanje u proceduru i donošenje Zakona o minimalnoj plati, te Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak koji će značajno umanjiti poreske obaveze i omogućiti povećanje plata svim radnicima.

Ukoliko zahtjevi Sindikata metalaca ne budu ispunjeni u razumnom roku, Upravni odbor Sindikata metalaca FBIH će razmotriti i donijeti odluku o narednim sindikalnim aktivnostima, uključujući i mogućnost generalnog štrajka na nivou grane metala u Federaciji BiH.

Protestnom maršu Sindikata metalaca prisustvovale su desetine radnika koji su, između ostalog, nosili transparente na kojima je pisalo “Ko će vam sutra penziju zarađivati?”, “Želimo od rada živjeti, a ne preživljavati”, “Zahtijevamo pravične plate za minimum dostojanstva”…

Istovremeno danas su se poslije 10 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH okupili i članovi Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, a protestna šetnja nastavljena je do zgrade Delegacije Evropske unije u BiH.

Moto Prvomajskog marša je “EU – Idemo li, ili je gotovo?”, a Sindikat želi skrenuti pažnju na težak položaj zaposlenih u ovom sektoru te da vlastima na svim nivoima poruče šta očekuju od njih.

Iz STBiH podsjećaju kako je BiH 21. marta 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, te da je taj bitan momenat bio u fokusu u protekloj godini, a da su drugi procesi u zemlji bili u sjeni.

STBiH poručuje da budućnost BiH vidi u EU-u na način da to mora značiti bolji život za građane BiH i bolje uslove rada za radnike i radnice.

Iz Sindikata ističu kako je marš, osim obilježavanja najvažnijeg radničkog praznika, prilika da upute jasne zahtjeve prema svim nivoima vlasti u BiH, ali i prema vlasnicima kapitala.

Uputili su i jasne zahtjeve Vijeću ministara BiH u kojima traže da u procesu pristupanja sindikat mora biti ključni faktor.

STBIH zahtijeva i formiranje komisije pri Parlamentu BiH za praćenje procesa pregovora i uključivanje sindikata u to radno tijelo, insistira na transparentnosti pregovora i da pristupni pregovori ne mogu dovesti do smanjenja nivoa nijednog radničkog prava.

Važni zahtjevi prema ovom nivou vlasti su, kako dodaju, izrada i objavljivanje nacionalnog plana kolektivnog pregovaranja po kojem 80 posto radnika mora biti pod kolektivnim ugovorom u skladu sa Direktivom EU o minimalnoj plati.

STBiH, kako naglašavaju, traži usklađivanje minimalne plate sa troškovima života, u skladu sa EU direktivama.

Osim Vijeću ministara BiH, STBIH je uputio zahtjev i Delegaciji Evropske unije u Sarajevu sa molbom za podršku da kroz pristupne pregovore kao sindikat bude uključen u procese usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama, ali i da istovremeno učine sve kako bi se uskladili entitetski zakoni i smanjile razlike u pravima i primanjima radnika u BiH.

Previous Imenovanja Nikšićeve vlade - Milićević za zamjenika direktora Agencije za bankarstvo
Next Mnogi građani slobodan dan iskoristili za igru, druženje i zabavu

You might also like

NAŠI DANI

Gojer Inzku: Veličanje ‘Herceg-Bosne’ ne može se prešutjeti

  Bosanskohercegovački reditelj i književnik Gradimir Gojer pozvao je danas visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka u otvorenom pismu da hitno reagira u okviru datih mu

NAŠI DANI

CIK odbio uvažiti oko 2000 glasova

Završena je hitna sjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravljalo o 1.999 glasačkih paketa koji su pristigli nakon predviđenog roka. Inicijativu o uvrštavanju glasova u konačni

NAŠI DANI

Nijemci o SP 2022: “Katar je perverzan, sterilan, odvratan turnir”

Zašto njemački navijači bojkotiraju SP? O tome za DW govori Michael Weigand iz skupine Supporters Club. Kritizira ponašanje DFB-a i FIFA-e, a od igrača Elfa priželjkuje jasnije pozicioniranje po pitanju