Pukovnik Olcay Denizer preuzeo dužnost zamjenika komandanta NATO štaba Sarajevo

Pukovnik Olcay Denizer preuzeo dužnost zamjenika komandanta NATO štaba Sarajevo

U kampu “Butmir” u Sarajevu danas je održana svečana ceremonija primopredaje dužnosti unutar NATO štaba Sarajevo, javlja AA.

Ovom ceremonijom član Oružanih snaga Republike Turske pukovnik Olcay Denizer zvanično je od brigadira Mortena Henriksena iz Norveške preuzeo dužnost zamjenika komandanta NATO štaba Sarajevo, koju će obavljati tokom ove godine.

Komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad u obraćanju prisutnima kazao je da je ovo značajan momenat u historiji NATO štaba u Sarajevu.

“Sljedeće godine se obilježava 70. godišnjica članstva Turske u NATO-u i ta zemlja je uvijek pružala snažnu podršku Bosni i Hercegovini i misiji NATO-a ovdje tako što je slala osoblje na ključne pozicije unutar NATO štaba. Zahvalni smo im na njihovom doprinosu”, rekao je Folkestad, izrazivši zahvalnost Oružanim snagama Turske i Vladi Turske za njihovu podršku misiji NATO-a u BiH i u drugim misijama u svijetu.

“Turska je 1952. godine bila dovoljno hrabra da shvati da potreba za pružanjem stabilnosti i sigurnosti i postavljanjem osnova za prosperitet nadilaze geografski položaj, religiju ili etničku pripadnost. Umjesto toga, odlučili su se za saradnju i partnerstvo sa zemljama – među kojima su bili i bivši protivnici – u pokušaju da osiguraju mir i život učine boljim za obične građane”, kazao je Folkestad.

Naglasio je kako je ogromna snaga NATO-a svakako u njegovoj raznolikosti.

“Jedinstveni položaj Turske na raskršću puteva Evrope i Balkana, Bliskog istoka, Azije i Afrike daje joj jedinstvenu perspektivu i, bez sumnje, jača naš savez i ovu misiju”, rekao je brigadni general Folkestad, dodajući kako očekuje odličnu saradnju sa pukovnikom Denizerom.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc u obraćanju istakao je da se današnji svijet nalazi u kompleksnom sigurnosnom okruženju punom izazova.

“Svijet se suočava sa ogromnim izazovima koji se vrlo brzo pojavljuju. Jedan od njih je i globalna pandemija koja se pojavila prošle godine, ali se nadamo da će ove godine situacija biti bolja”, kazao je Koc.

Naglasio je značaj savezništva i saradnje u današnjem svijetu punom poteškoća i problema.

“Adaptacija u novom okruženju koje se brzo mijenja zahtijeva nove pristupe, jako savezništvo i snažnu saradnju. U današnjem svijetu nijedna zemlja niti organizacija ne mogu sami odgovoriti na ove izazove. Prema tome, ova činjenica čini savezništvo relevantnije nego ikada i u tom smislu svi oblici patnerstava su ključni i čini mi se da to više nije opcija nego potreba”, rekao je Koc.

Podsjetio je da NATO ima vrlo dobre i bliske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i da je ta organizacija bila jedan od najvažnijih aktera u održavanju sigurnog okruženja u zemlji.

“Turska je uvijek bila odan saveznik u NATO-u i izvršavala važne zadatke u misijama podrške miru u Afganistanu, Bosni i Hercegovini, Kosovu i u operacijama u okviru borbe protiv terorizma protiv ISIS-a, Al-Kaide i PKK”, rekao je ambasador Republike Turske.

Na kraju je naglasio da će Turska i dalje nastaviti biti ključni pobornik NATO-a.

“Upravo je ova primopredaja dužnosti jedan od pokazatelja naših napora. Turska će također nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Naš glavni cilj u Bosni i Hercegovini je održavanje mira, stabilnosti, jedinstva i suvereniteta zemlje”, kazao je Koc.

Ceremoniji primopredaje dužnosti u kampu “Butmir” prisustvovali su vojni zvaničnici NATO štaba Sarajevo i turski vojni zapovjednici.

Previous Gradska jezgra Kaknja u znaku fotografija pravoslavne crkve u vrijeme gradnje
Next Pad broja zaraženih koronavirusom u ZDK, olakšanje za zdravstvene radnike

You might also like

NAŠI DANI

Osim: Nisam trčao za odlikovanjima, ona sama dođu. Bosna i Hercegovina treba gajiti prijateljstvo s Japanom

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa uručio je Orden izlazećeg sunca, zlatnih zraka sa značkom bivšem selektoru japanske fudbalske reprezentacije, legendi ex-jugoslovenskog i bosanskog fudbala Ivanu Ivici Osimu.  Orden je

NAŠI DANI

Crna Gora zabranila ulazak u zemlju četvorici srbijanskih intelektualaca

  Srbijanskim intelektualcima, književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i političaru i pravniku Dejanu Miroviću zabranjen je ulazak u Crnu Goru. Iz crnogorske Vlade saopšteno je

NAŠI DANI

U srijedu u Zenici skup podrške generalu Mahmuljinu

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Zeničko-dobojskog kantona najavila je organizaciju skupa podrške generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine i bivšem komandantu 3. korpusa ARBiH Sakibu Mahmuljinu, koji je prošle sedmice na