Pusić u Saboru RH: Dvije trećine Hrvata u Bosni i Hercegovini nije htjelo glasati za Čovića

Pusić u Saboru RH: Dvije trećine Hrvata u Bosni i Hercegovini nije htjelo glasati za Čovića

 

Vesna Pusić, zastupnica Glasa, rekla je u srijedu u Hrvatskom saboru, tokom rasprave o izvještaju premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je iz rezultata izbora u Bosni i Hercegovini očito kako dvije trećine Hrvata s pravom glasa nije htjelo glasati za Dragana Čovića i da je vrlo vjerovatno zbog toga izabran Željko Komšić.

“Ako je nešto očito iz rezultata izbora u Bosni mi Hercegovini, onda je to da dvije trećine Hrvata s pravom glasa nije htjelo glasovati za Dragana Čovića i da je, vrlo vjerojatno, zbog zbog toga izabran Željko Komšić”, izjavila je ona raspravljajući o izvještaju Plenkovića o sastancima Evropskog vijeća i sastanku država članica europodručja održanih u junu i novembru.

“U trenutku u kojem je Komšić izabran za člana Predsjedništva, onda je valjda u interesu Hrvatske i svih Hrvata u Bosni i Hercegovini da taj posao obavi što kvalitetnije i promovirajući interese Hrvata u Bosni i Hercegovini”, rekla je Pusić, koja smatra da je osnovni interes Hrvata u Bosni i Hercegovini da ta država uspije na putu prema članstvu u EU.

Osvrnula se na činjenicu da bi Sabor uskoro trebao raspravljati o deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

‘Intervencija u Evropskom vijeću nedovoljna’

“Zamislite da Srbija, Slovenija ili Mađarska u parlamentu donose deklaraciju u kojoj traže promjene hrvatskog Ustava i Izbornog zakona, svi ovdje k’o jedan bi se postavili na zadnje noge i smatrali to nedopustivim”, rekla je bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske.

Iako je Plenković u izvještaju istaknuo niz tema spomenutih sastanaka, zastupnici su se mahom “doticali” Bosne i Hercegovine.

Zastupnici Hrvatske demokratske zajednice su hvalili činjenicu da je premijer Hrvatske uspio nametnuti temu izbornih rezultata u Bosni i Hercegovini, ali Joško Klisović iz Socijaldemokratske partije smatra da je Plenkovićeva intervencija na Evropskom vijeću bila potrebna, ali da je bila nedovoljna i zakašnjela.

“Ne mislite da smo tek nakon izbora otvorili temu izbornoga zakona sa našim partnerima?”, uzvratio mu je Plenković, navodeći da nije bilo prilike a da se ta tema nije “koordinirano i usklađeno otvarala”.

“Ono što je problem, da oni koji bi to trebali čuti na toj razini ne vide, dok problem ne dođe do kraja”, rekao je on.

Previous Počela sa radom nova fabrika u Živinicama: Zaposleno 120 žena, kad krene izvoz novih 200 radnih mjesta
Next Beč u bosanskim bojama: Bosnu i Hercegovinu će večeras bodriti blizu 20.000 navijača

You might also like

NAŠI DANI

Ubica iz Gradačca izvršio samoubistvo tokom policijske potjere

Muškarac inicijala N.S. koji je danas u Gradačcu ubio najmanje tri osobe, izvršio je samoubistvo nakon što ga je opkolila policija, potvrđeno je za BHRT iz MUP-a Tuzlanskog kantona. Kako

NAŠI DANI

Dres Zmajeva popularan i među djecom hollywoodskih zvijezda

Holivudska glumica Angelina Jolie snimljena je prije nekoliko dana u šetnji Malibuom u društvu svoje djece, desetogodišnje Shiloh i osmogodišnjih blizanaca Vivienne i Knoxa, koje je dobila u braku sa

NAŠI LJUDI

Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta Snaga domovine: 200.000 birača iz dijaspore promijenilo bi politički pejzaž u domovini

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) je pocetkom maja donijela odluku o raspisivanju i održavanju Opštih izbora 2022. godine, a zakazani su za nedjelju, 2. oktobra ove godine. Izbori