Putovanje kolima koje vuku bosanski brdski konji vraća nas u prošlost

Putovanje kolima koje vuku bosanski brdski konji vraća nas u prošlost

Lamija Džigal-Bektešević imala je devet godina kada je iz Fojnice zbog ratnih zbivanja otišla u Nizozemsku, gdje je živjela skoro 30 godina. Tu se školovala i stekla zvanja holističkog terapeuta i menadžerice u turizmu.

Prije tri godine, 2021. vratiće se u Fojnicu te nadomak svog grada u mjestu Malkoč/Lučice kupiti zemlju na kojoj će kasnije napraviti ergelu Fojnica. Odlučila se za Malkoč jer je kao dijete tu često dolazila s roditeljima, a riječ je o mjestu koje nazivaju pluća Fojnice.

Kad govori o povratku u BiH razlozi su za ovu mladu ženu jednostavni, ljubav prema njenom kraju i prirodi, iako kaže da danas tu prirodu narušavaju paneli buduće solarne elektrane.

– Priroda se ugrožava putem panela/kvadova i hemikalija koje se koriste za poljoprivredu – kaže Džigal-Bektešević u razgovoru za Fenu, istaknuvši da je jako bitno imati sadržaj koji ne šteti nego doprinosi prirodnim ljepotama Fojnice.

Povratak prirodi njen je san koji želi da ostvari i tako što će svom kraju da ponudi raznovrsne projekte. Jedan od njih je očuvanje bosanskog brdskog konja te stvaranje ergele Fojnica.

Previous Huseinbašić: Moji roditelji su veoma ponosni što ću da nastupam za Bosnu i Hercegovinu
Next Bosanska kompanija pokreće proizvodnju karavana na tržištu S. Arabije

You might also like

TURIZAM

Mediji u Srbiji! Neum: Bosansko more nova turistička atrakcija

Još su se u junu ugostitelji iz Neuma čudili navali srpskih turista i brinuli da li će imati kapaciteta da ih smjeste, a, kako stvari stoje, ovog ljeta bosansko more

TURIZAM

Ruta od Sarajeva do Mostara privlači sve više turista

  Voz na putovanju, do konačne destinacije, Čapljine prolazi kroz čak 99 tunela Vožnja željezničkom prugom od Sarajeva do Mostara, koja nudi pogled na prirodne ljepote, nezaobilazna je atrakcija za

ŽIVOT

Starac Izet Dedić brežuljkom i nabujalim potokom zaklonjen od civilizacije: Život uz koze i Sokrata

Izet je kozar, voćar, filozof i mudrac. Pročitao je nekoliko hiljada knjiga, najviše iz književnosti i filozofije. Vjeruje da je svaki posao dobar ako čovjeka rješava od makar tri zla: