”Quo Vadis, Aida?” najbolji evropski film, Žbanić najbolja rediteljica, Đuričić najbolja glumica

”Quo Vadis, Aida?” najbolji evropski film, Žbanić najbolja rediteljica, Đuričić najbolja glumica

Film bosanske rediteljice Jasmile Žbanić na 34. svečanoj dodjeli Evropske filmske nagrade, održane u Berinu, proglašen je najboljim evropskim filmom 2021. godine. Žbanić je dobitnica nagrade za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić proglašena je najboljom glumicom.

Filmu “Quo Vadis Aida?”, rađenom u koprodukciji sa BHRT-om, konkurenti u kategoriji najbolji evropski filma bili su ”Kupe broj 6” finskog reditelja Juha Kuosmanena, francusko-britanski ”Otac” Floriana Zellera, italijanska ”Božja ruka” Paola Sorrentina i francusko-belgijski ”Titan” Julie Ducournau.

Žbanić je bila u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Ðuričić za najbolju glumicu.

U takmičenju za naslov evropskog reditelja 2021. sa Žbanić su u konkurenciji bili Sorrentino, Zeller, Ducournau i Rumun Radu Jude za film “Bad Luck Banging or Loony Porn”.

Film ”Quo Vadis, Aida?” koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za “Oscara” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Žbanić je u obraćanju, nakon dobivene nagrade u kategoriji za najbolju redateljicu, zahvalila ženama Srebrenice koje su “najsnažniji glas mira u Evropi danas”, porodici i cijeloj ekipi filma.

Jasna Đuričić, koja je proglašena najboljom glumicom, zahvalila je ekipi filma, porodici i prijateljima. Zahvalila je na prilici i prostoru da kaže ono što misli i osjeća o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

”Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje se niko drugi nije usudio otići. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i svim majkama”, istakla je Đuričić.

Sa Ðuričić u konkurenciji su bile glumice Seidi Haarla za “Kupe broj 6”, Carey Mulligan za “Obećavajuća mlada žena”, Renate Reinsve u “Najgoroj osobi na svijetu” i Agathe Rousselle u “Titanu”.

Žbanić se obratila i nakon proglašenja ”Quo Vadis, Aida?” najboljim evropskim filmom. Kazala je kako je film posvećen ženama, majkama Srebrenice koje su pokazale kako da razaranje bude pretvoreno u ljubav.

”Nadam se da će ovo potaknuti više ženske solidarnosti, više ženskih perspektiva u filmu, politici i životu. Film je snažna sila koja može potaknuti saosjećanje, razumijevanje kompleksnosti života. Mi imamo tu odgovornost da publikama dajemo istinu. Možda je to teška istina, možda nije profitabilna. Moramo imati kompleksnije priče kako bi naša publika bila spremna za kompleksna vremena koja su pred nama”, rekla je Žbanić.

Pobjednici po kategorijama:

Evropski film – ”Quo Vadis, Aida?” – Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović.

Evropski reditelj – Jasmila Žbanić, za film ”Quo Vadis, Aida?”.

Evropska glumica – Jasna Đuričić za film ”Quo Vadis, Aida?”.

Evropski glumac – Anthony Hopkins za ulogu u filmu ”Otac”.

Evropski scenarista – Florian Zeller i Christopher Hampton za film ”Otac”.

Evropska univerzitetska nagrada – ”Flee”, čiji je redatelj Jonas Poher Rasmussen.

(MiruhBosne/AA)

Previous Firme iz Tuzlanskog kantona oživljavaju proizvodnju u zapuštenim halama susjednih opština manjeg entiteta
Next Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine prezentirani i uručeni EU parlamentarcima Tomasu Waitzu i Romeu Franzu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bobovac domaćin prvog ‘Gastro festa’

Brojna udruženja, čuvari bosanskohercegovačke tradicije i historije, danas na srednjovjekovnom bosanskom gradu Bobovcu, kod Vareša, predstavljaju svoj rad, bosansku kuhinju, rukotvorine i druge aktivnosti.   Okupio ih je prvi Gastro

OTPOR BOSNE

“Sana 95 – Rađanje slobode” (Video)

13. septembra 1995. počela je oslobodilačka operacija Armije Republike Bosne i Hercegovine – “Sana ’95”. Tom prilikom došlo je do spajanja Petog i Sedmog korpusa bosanske armije, što je rezultiralo

BAŠTINA

Spahić: Učinjeno je sve da se zabrane pojedini dijelovi povijesti

Šesti internacionalni festival Grad ove godine okupit će veliki broj umjetnika s ciljem promocije mladih talenata kao i povezivanja zajedničkih ideja o boljoj budućnosti u Bosni i Hercegovini. Sva dešavanja