Radila je na Batmanu i Harryu Potteru, sada se vratila u Sarajevo – Došla sam kući!

Radila je na Batmanu i Harryu Potteru, sada se vratila u Sarajevo – Došla sam kući!

Aleksandra Korizma, kostimografkinja koja je svoj talenat izbrusila u Londonu, za O kanal je govorila o radu u teatru, na filmu i povratku u Sarajevo.

Karijera Aleksandre Korizme počela je upisom na Londonski univerzitet 1997. godine.

Studirala je na smjeru Costume and Make up for the Performing Arts, što se u poređenju sa našim univerzitetom može smatrati ekvivalentom Akademiji scenskih umjetnosti. Aleksandra je, kako kaže, uvijek imala razvijenu sklonost prema umjetnosti, pa su, nakon što je odlučila u kojem pravcu će teći njeno obrazovanje, u izboru između modnog dizajna i tehničkih efekata za film i TV, pretegnuli tehnički efekti.

Odabrala ih je jer voli skulpturu, a 3D je način na koji se najbolje izražava. Tehnički efekti su joj nudili mogućnost da stvara i na sceni u treću dimenziju diže sve što nije kostim ili šminka.

Aleksandra je radila i za velikane filmske industrije kao što je Warner Bros. Radila je na filmu Batman, odnosno odijelu glavnog glumca Christiana Balea.

Aleksandra, iako radi u svojoj zemlji i dalje sarađuje sa Kraljevskom operom u Londonu.

Došla sam kući. Jednostavno to nešto što čovjek ima u sebi, što nosi, ne može zamijeniti. Znate, u tim uređenim sistemima, tim nekim savršenim životima gdje vi zarađujete, finansijski ste stabilni i sve to stoji. Svakom je to neophodno.. govori ova umjetnica i napominje da nikoga ne osuđuje ako će otići negdje odlaska jer i ona sama je otišla 1989. godine.

-Ali, vjerujte mi.. negdje, ipak se javi ta potreba, javi se ta želja da se čovjek vrati, da se skrasi. Da bude svoj na svom – ističe Aleksandra.

Kozmina je bila angažovana i na filmu „Harry Potter i odaja tajni“, „Harry Potter i zatvorenik iz Azkabana“.

(MiruhBosne/O Kanal)

Previous Bosna je zemlja njegovih snova: Migrant iz Alžira u Tuzli pronašao drugu porodicu
Next Predsjednica RH odala počast osuđenom ratnom zločincu Praljku

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Alija Akšamija – revolucionar fotografije

Alija Akšamija je jedan od najvećih umjetnika ikad rođenih u Bosni i Hercegovini Piše: Nihad Kreševljaković Dan prije svog 98. rođendana napustio nas je jedan od najvećih fotografskih genija ne

KULTURA I UMJETNOST

‘Muzej veterana Dobrinje 92-95.’ svjedoči o odbrani Dobrinje, grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine

 “Muzej veterana Dobrinje 92-95.”, koji je zahvaljujući entuzijazmu i trudu Elvedina Puške otvoren 2020. godine, svjedoči o odbrani Dobrinje, grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Inicijator ideje za otvaranje “Muzeja

KULTURA I UMJETNOST

Izložba “Stećci – Biseri srednjovjekovne Bosne” za 819. godišnjicu Bilinopoljske izjave u Zenici

Povodom obilježavanja 819. godišnjice Bilinopoljske izjave, koja je na današnji dan 1203. godine potpisana na lokalitetu Bilinog poja u Zenici, u Parku “Kulin ban” u tom gradu održana je prigodna