Ramazanska poruka reisul-uleme: Neka se vidi da postite, otvorite srca ramazanskoj milosti

Ramazanska poruka reisul-uleme: Neka se vidi da postite, otvorite srca ramazanskoj milosti

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Poruku reisul-uleme povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana Agencija MINA prenosi u cijelosti:

„Draga braćo i poštovane sestre!

Večeras, sa akšam-namazom, ulazimo u veličanstveni ramazan, mjesec posta i bogobojaznosti, mjesec naših duhovnih uzleta i velikih nadanja. Ramazansko vrijeme je mubarek vrijeme i naši postupci u njemu zadobivaju naročit značaj – uvećavaju se, kako oni dobri, tako i oni loši. Stoga, povedimo računa o svojim postupcima. Neka Ramazan dotakne srce svakog čovjeka i neka ga oplemeni svojom plemenitošću.

Tradicija nas uči da je poslanik Muhamed, s.a.v.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je naročito darežljiv bio u ramazanu. I Allah je darežljiv u ovom mjesecu, a takvi trebaju biti i vjernici, muslimani i muslimanke. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća. Budite milostivi i vi prema Njegovim stvorenjima i neka se na vama vidi da postite. Otvorite svoja srca prema ramazanskoj milosti, ispunite ih ljubavlju prema drugome, naročito prema svome. Budite strpljivi i smjerni i neka vaš post, učenje Kur’ana, teravih-namaz, mukabele i drugi ibadeti budu ukrašeni ukrasima tihe i iskrene pobožnosti.

Neka nas Allah blago uvede u mjesec svoje milosti, otvori nam puteve prema njegovim blagodatima i primi od nas svako dobro koje u njemu učinimo.

Braćo i sestre,

U svojim dovama se sjetite nevinih ljudi u svijetu, naročito u Palestini i Ukrajini, koji stradavaju i izloženi su neviđenim patnjama. Zamolimo svog Gospodara da otkloni od njih zlo, zaštiti ih svojom zaštitom i donese mir u ove zemlje.

Muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i u svijetu želim da Ramazan provedu u miru, ibadetu, sa svojim najmilijim i komšijama, posvećeni vrijednostima i temeljima svoje uzvišene vjere islama.

Ramazan šerif mubarek olsun!“. 

Previous Bosanski ćilim - vrijedna kulturna baština u kojoj je utkana simbolika života
Next Pezer bronzani na Evropskom Cupu u Portugalu

You might also like

RIJEČ

Pismo State Departmentu i Evropskom parlamentu: EKSTREMIZMA U BOSNI NEMA, ALI ITEKAKO IMA FAŠIZMA U HRVATSKOJ!

Poštovani! Mi, dolje potpisani, koji predstavljamo Fb. grupu “Zahtjev za povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine”, a koja broji blizu 65,000 članova, upućujemo svoj najoštriji protest u povodu

RIJEČ

Topić: Rukovodstvo RS nema izlaznu strategiju, ono je u stanju panike

 Rukovodstvo Republike srpske nema izlaznu strategiju. Ono je u svojevrsnoj panici i pokušava da nađe najbezbolnije načine kako da preboli sankcije, izjavila je u razgovoru za Fenu politička analitičarka iz

NAŠI DANI

Vučićeve nove poruke Bošnjacima: Umjesto nekadašnjih ‘100 za jednog’, novi slogan je ‘Bolje je da sto godina razgovaramo nego da jedan dan ratujemo’

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvujući na Kopaonik biznis forumu istakao je da je za dalji napredak Srbije, jako važan faktor- odnosi u regionu. “Ne pričaju na Zapadu odakle dolazi