Ramazanski topovi stigli u Brezu, Kakanj i Bugojno

Ramazanski topovi stigli u Brezu, Kakanj i Bugojno

Građani Breze, Kaknja i Bugojna ovog će Ramazana iftar dočekivati uz zvuk ramazanskog topa. Tradicija bosanskih čaršija oživljava se u projektu Grada Sarajeva koji traje treću godinu zaredom.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uručio je danas ramazanske topove čestitajući vjernicima početak mjeseca Ramazana, koji se ove godine dočekuje u posebnim okolnostima.

– Naš narod cijeni i čuva svoju vjeru, tradiciju i zajedništvo koje je sama srž Bosne i Hercegovine, neovisno od izazova sa kojima se suočava. Tako ćemo i ove godine s radošću dočekati Ramazan – rekao je Skaka.

U Brezi je top postavljen kod džamje u Podgori, jedne od najstarijih u BiH, uz prisustvo načelnika Muniba Zaimovića, te predstavnika Medžlisa IZ.

I načelnik općine Kakanj Aldin Šljivo zahvalio se Gradu na vrijednosti kojom nadopunjava vjerski život u ovoj općini. Skaka i Šljivo su prethodno održali sastanak u zgradi Općine.

Posebno je dirljivo bilo obraćanje glavnog imama Medžlisa IZ Kakanj, Sulejmana ef. Čelikovića.

– Vjernici će od danas imati još jedan medij koji će ih u ovo posebno vrijeme dodatno povezati sa ramazanskim duhom i tradicijom – rekao je ef. Čeliković prilikom primopredaje ispred gradske džamije u Kaknju.

Bugojanci su, kako je rekao načelnik Hasan Ajkunić, danas tokom susreta s delegacijom Grada Sarajeva počastvovani što je ramazanski top stigao u njihovu čaršiju.

– Raduje nas pažnja i veza koju gradimo sa Sarajevom i gradonačelnikom Skakom. Ovo je dobar način da osnažimo našu saradnju i čuvamo tradiciju – rekao je Ajkunić. Primopredaji ispred džamije Sultan Ahmeda u Bugojnu prisustvovali su glavni imam i najviši vjerski dužnosnici Medžlisa IZ.

Previous Komšić: Nije pristojno omalovažavati pomoć koja dolazi u milionskim iznosima
Next Ovogodišnja sjetva uljarica u našoj zemlji povećana za 20 posto

You might also like

NAŠI DANI

Benz: Namjerno povezuju islam sa terorizmom; Muslimani se ne trebaju izvinjavati za teroristička djela koja čine neki ‘u ime islama’

Neki namjerno povezuju islam sa terorizmom, iako je jasno da ta religija nema veze sa terorizmom, kaže za Al Jazeeru Wolfgang Benz, jedan od najpoznatijih svjetskih historičara čija djela su

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Općina Kalesija proslavila Dan oslobođenja od agresora

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe, počelo je obilježavanje 23.maja Dana Općine Kalesija, dana kada je Kalesija postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Cvijeće su položili općinski načelnik Sead

NAŠI DANI

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira: Međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se 7. i 8. decembra 2021. godine kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma