Ramazanski topovi stigli u Brezu, Kakanj i Bugojno

Ramazanski topovi stigli u Brezu, Kakanj i Bugojno

Građani Breze, Kaknja i Bugojna ovog će Ramazana iftar dočekivati uz zvuk ramazanskog topa. Tradicija bosanskih čaršija oživljava se u projektu Grada Sarajeva koji traje treću godinu zaredom.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uručio je danas ramazanske topove čestitajući vjernicima početak mjeseca Ramazana, koji se ove godine dočekuje u posebnim okolnostima.

– Naš narod cijeni i čuva svoju vjeru, tradiciju i zajedništvo koje je sama srž Bosne i Hercegovine, neovisno od izazova sa kojima se suočava. Tako ćemo i ove godine s radošću dočekati Ramazan – rekao je Skaka.

U Brezi je top postavljen kod džamje u Podgori, jedne od najstarijih u BiH, uz prisustvo načelnika Muniba Zaimovića, te predstavnika Medžlisa IZ.

I načelnik općine Kakanj Aldin Šljivo zahvalio se Gradu na vrijednosti kojom nadopunjava vjerski život u ovoj općini. Skaka i Šljivo su prethodno održali sastanak u zgradi Općine.

Posebno je dirljivo bilo obraćanje glavnog imama Medžlisa IZ Kakanj, Sulejmana ef. Čelikovića.

– Vjernici će od danas imati još jedan medij koji će ih u ovo posebno vrijeme dodatno povezati sa ramazanskim duhom i tradicijom – rekao je ef. Čeliković prilikom primopredaje ispred gradske džamije u Kaknju.

Bugojanci su, kako je rekao načelnik Hasan Ajkunić, danas tokom susreta s delegacijom Grada Sarajeva počastvovani što je ramazanski top stigao u njihovu čaršiju.

– Raduje nas pažnja i veza koju gradimo sa Sarajevom i gradonačelnikom Skakom. Ovo je dobar način da osnažimo našu saradnju i čuvamo tradiciju – rekao je Ajkunić. Primopredaji ispred džamije Sultan Ahmeda u Bugojnu prisustvovali su glavni imam i najviši vjerski dužnosnici Medžlisa IZ.

Previous Komšić: Nije pristojno omalovažavati pomoć koja dolazi u milionskim iznosima
Next Ovogodišnja sjetva uljarica u našoj zemlji povećana za 20 posto

You might also like

NAŠI DANI

Sutra dan žalosti u Bosni i Hercegovini povodom smrti osmero mladih u Posušju

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku da se subota, 2. januar 2021. godine, proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, zbog tragedije koja se

NAŠI DANI

U Sarajevu obilježena 26. godišnjica stradanja građana u masakru kod Gradske tržnice

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe obilježena je 26. godišnjica stradanja građana Sarajeva u masakru kod Gradske tržnice, javlja AA. Članovi porodica, delegacije, među

NAŠI DANI

Prije 20 godina u promet je puštena bosanska/konvertibilna marka

  BAM ili KM, kao posebna valuta Bosne i Hercegovine, u promet je puštena prije dvije decenije. BH Pošta i Centralna banka Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu svečano