Raskošni pejzaž u Srebrenici: Izvor Guber “prošaran” jesenjim bojama (Foto)

Raskošni pejzaž u Srebrenici: Izvor Guber “prošaran” jesenjim bojama (Foto)

Bosna i Hercegovina je zemlja koja raspolaže velikim prirodnim bogatstvima, ponajviše velikim brojem izvora mineralnih i termalnih voda koje se već stoljećima koriste u svrhu liječenja. Među najljekovitijim sigurno je i 48 izvora Guber vode u Srebrenici.

Srebrenički mineralni izvori bili su poznati još prije dva milenijuma, a o tome svjedoče i napisi iz 220. godine, na ostacima velikog Rimskog kupatila na Gradini (Sase) pored Srebrenice.

Od 1887. godine, u vrijeme austrougarske uprave, mineralna voda Crnog Gubera je flaširana i prodavana širom Evrope, ali i u Africi i Americi. Tokom 1898. godine, na svjetsko tržište izvezeno je 200.000, a rekordnih 236.544 flaša Guber-vode, izvezla je kompanija “Matoni” iz Beča, 1901. godine.

Srebreničani se nadaju da će banja Guber u Srebrenici početi s radom što bi utjecalo na razvoj ovog gradića u istočnoj Bosni, u svijetu poznatog po počinjenom genocidu nad Bošnjacima u julu 1995. godine. Šetalište Gubera je u proteklom periodu znatno uređeno, što građani i posjetioci Srebrenice često koriste za šetnju. Jesenji dani su u Srebrenici posebno lijepi, šarenilo boja se naročito vidi na Guberu, čemu svjedoče i naše fotografije.

(Faktor.ba)

Previous Izetbegović u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Iranu
Next Čas historije na Nišićkoj visoravni: Sjećanje na komandanta Nesiba Malkića

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo – građani i turisti preplavili ulice glavnog grada, i danas u zraku praznična atmosfera (FOTO)

Brojni građani i turisti preplavili su danas ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine, uživajući drugog dana Ramazanskog bajrama u lijepom i toplom vremenu. Foto Fena.

BH RAZGLEDNICA

Boračko jezero u susret ljetnoj turističkoj sezoni obogaćeno nizom novih sadržaja

Boračko jezero u susret ljetnoj turističkoj sezoni obogaćeno nizom novih sadržaja, obezbjeđenim kroz projekat VIA DINARICA, koji su finansirali USAID i Italijanska razvojna agencija, a realizovali i sufinansirali Grad Konjic

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo: Otvoren Park „Šume prijateljstva“

Stari Grad je od danas bogatiji za još jednu oazu mira, prirode i čistoće. Na lokalitetu Grdonj otvoren je Park „Šume prijateljstva“ zahvaljujući odličnoj saradnji Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo-šume, Generalne direkcije