Reakcije na jučerašnje izjave gradonačelnice Sarajeva o oprostu: Duguje izvinjenje žrtvama!

Reakcije na jučerašnje izjave gradonačelnice Sarajeva o oprostu: Duguje izvinjenje žrtvama!

Jučer je obilježena godišnjica još jednog masakra koji se desio u Sarajevu tokom opsade i agresije.

Članovi porodica, delegacije, među kojima je i delegacija Kantona Sarajevo te predstavnici udruženja u subotu su položili cvijeće na mjesto masakra u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64 (sjeverni ulaz u Gradsku tržnicu).

28. augusta, 1995. godine, s agresorskih položaja iz pravca Trebevića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 milimetara, koja je pala ispred ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu i ubila 43, a teže i lakše ranila 84 građana Sarajeva.

“Poruka koju mi želimo poslati s ovog mjesta je da mi opraštamo i želimo oprostiti, ali da nećemo nikada zaboraviti i da nećemo dozvoliti da sve ono što se dešavalo u agresiji na BiH i u ratu da se to zaboravi. Ono što je važno za nas jeste kultura sjećanja. Mi moramo poštovati naše žrtve, poštovati našu historiju kako bismo gradili bolju i ljepšu budućnost“, kazala je tom prilikom gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, prenijele su agencije.

Izjava gradonačelnice izazvala je određene reakcije.

Ismail Ćidić, koji je nedavno diplomirao na prestižnom Duke univerziteta, dao je svoje viđenje ove izjave.

Danas je gradonačelnica Benjamina Karić izjavila do sada najopasniju izjavu u njenom mandatu. Otvoreno je poručila počiniocima masakra na Markalama da “mi praštamo i želimo oprostiti. “Iz njene izjave bi se dalo razumjeti da ti počinioci kleče pred svima nama i mole za oprost, pa smo, eto, sada spremni da im oprostimo.

To, naravno, nije slučaj, a da stvar bude gora ti počinioci se mogu podijeliti u sljedeće kategorije:

– oni koji kažu da smo se sami granatirali;

– oni koji kažu da bi nas opet granatirali;

– oni koji kažu da je masakr na Markalama laž i da nikada nije ni počinjen.Volio bih pitati gradonačelnicu Benjamina Karić rođ. Londrc kojoj od ove tri kategorije ona predlaže da oprostimo?

Ovakvi stavovi su donekle očekivani za neiskusne omladince koji pripadaju generaciji tzv. “hashtag aktivizma”, ali kada ga ponovi gradonačelnica glavnog grada koja se na svakom koraku hvali da je izuzetno obrazovana – onda znamo da imamo veliki problem.

Zato nas i ne treba iznenaditi kako je gradonačelnik sa srednjoškolskom diplomom uspio poniziti gradonačelnicu doktoricu nauka, a onda ista ta gradonačelnica izađe i javno prizna da je “razočarana” jer je taj srednjoškolac, inače poznat po fotografijama s četničkim simbolima, po n-ti put negirao genocid.

Gradonačelnica je pokušala agresivnim PR-om formirati percepciju da je svaka kategorija u društvu podržava, a ko god bi je pokušao kritikovati postao bi negativac. Ipak, kada želite da vas svi vole, vrlo brzo vas onda niko ne voli. Na kraju, gradonačelnica svima, a posebno porodicama žrtava, zbog ove opasne izjave duguje izvinjenje. To se, vjerujem, podrazumijeva – napisao je Ćidić.

Previous Prije 832 godine napisana Povelja bosanskog vladara Kulina bana
Next Bosanska akademija nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ dodijelila povelje i plakete istaknutim članovima

You might also like

NAŠI DANI

Slavni glumac u posjeti našoj zemlji: Morgan Freeman na Žutoj tabiji iznad Sarajeva

Oskarovac Morgan Frimen (Freeman, 79) jučer je stigao u Sarajevo. Slavnog američkog glumca i reditelja fotoreporter „Dnevnog avaza“ jučer u popodnevnim satima uslikao je na Žutoj tabiji, a s njim

NAŠI DANI

Bećirović: Američke sankcije opravdane, EU treba sankcionirati Dodika u skladu sa rezolucijama Evropskog parlamenta

Organi bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska izvršili su brutalan udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Antidejtonska politika se ne smije potcjenjivati i relativizirati. Zato

NAŠI DANI

Vukanović Stevandiću spominjao crveni kombi i maltretiranje Bošnjaka Kotor Varoši ’92.

Izlaganje ministrice finansija BH entiteta Republike srpske Zore Vidović o stanju duga tog bh. entiteta u entitetskoj naišlo je na burnu reakciju glavnog opozicionara Nebojše Vukanovića. “Ispada da smo Švicarska,