Reakcije na “non-paper” – Naši „evropski prijatelji“ su izgleda brzo zaboravili historijska iskustva i Hitlera

Reakcije na “non-paper” – Naši „evropski prijatelji“ su izgleda brzo zaboravili historijska iskustva i Hitlera

Portal iz Slovenije necenzurirano.si objavio je sadržaj spornog dokumenta koji se tiče cjelovitosti države Bosne i Hercegovine.

Reagovali su brojni bosanski zvaničnici i drugi…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je danas, komentarišući “non-paper” koji govori o prekrajanju granica u regionu i idejama o razgradnji Bosne i Hercegovine, da se radi o barbarskom i anticivilizacijskom pokušaju, poručivši da će institucije Bosne i Hercegovibe “odgovoriti onako kako budu u stanju da odgovore”.

Džaferović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odali su počast i položili cvijeće na mezarju Kovači povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Komšić je nakon polaganja cvijeća prokomentarisao „non-paper“:

„Oni tu vide neku varijantu koja je nama bila ponuđena prije nego što je rat počeo, i u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke, ili kako oni to kažu muslimanske. Zašto pominjem to, zato što je taj papir, ta politika, sve to što rađa te ideje, koja je danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom. To je ono pravo zlo o kojem treba da pričamo”, rekao je Komšić.

Ipak, podvlači kako ovo nisu nove stvari, da se to pojavljivalo i ranije, ali da nije imalo ovu formu i takvo političko zaleđe.

“Ne treba vam slon upasti u oko da biste vidjeli da slon ide na vas. Dakle, nisu ovo stvari od jučer niti su iznenada, sve je to već pripremano i Bog zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču”, rekao je Komšić.

Istakao je kako je ekstremni fašizam, koji je i nacionalizam i šovinizam, a koji je preuzeo vlast u pojedinim evropskim zemljama, dobio institucije na raspolaganje, poput diplomatskog aparata, obavještajnih službi i cijele državne infrastrukture, te da je sada opasniji prije nego se dokopao tih instrumenata vlasti.

“Mi, izgleda, više ne možemo da govorimo o nekoj umjerenoj kršćanskoj desnici koju je Evropa poznavala nakon Drugog svjetskog rata. Sada se suočavamo s nečim što strašno podsjeća na onaj period Drugog svjetskog rata i po meni je najveća tragedija što se sve ovo dešava nekako pod krovom te evropske kuće. Izgleda da su ti naši evropski prijatelji vrlo brzo zaboravili historijska iskustva, zaboravili su Hitlera”, poručio je Komšić.

– Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine je neupitan i “niko ozbiljan u Evropskoj uniji ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet”, izjavila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković komentarišući “non paper”, odnosno neslužbeni diplomatski dokument u kojem se razmatra promjena granica na Zapadnom Balkanu.

“Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine je neupitan. Uvjerena sam da niko ozbiljan unutar Evropske unije ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet, pa čak i ako unutar Bosne i Hercegovine imamo retrogradne snage koje to pokušavaju nametnuti kao legitimnu priču”, napisala je Turković na društvenoj mreži Twitter.

Poručila je da “sve ima očiti cilj, da se otvori Pandorina kutija, destabilizira stanje na Zapadnom Balkanu”.

“Neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti ratne ciljeve. Mi se već duže vrijeme kao Bosna i Hercegovina borimo u međunarodnim krugovima sa malignom propagandom i svojevrsnim hibridnim ratom protiv euroatlanskih interesa Bosne i Hercegovine i građana. Sve ovo posmatram u tom kontekstu”, dodala je Turković.

-Nepovredivost granica međunarodno priznatih država temelj je međunarodnog poretka, poručio je danas zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, komentirajući pojavu tzv. non papera kojim se zagovara i podjela Bosne i Hercegovine.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon na konferenciji za medije u Ljubljani, ocijenila je da su zabrinjavajuće informacije o prekrajanju granica i perspektivi Zapadnog Balkana koje su preplavile medije.

“Kada treba promovisati politiku zajedništva, vrlo su opasne izjave o deljenju. Osetila sam potrebu da predstavim svoje stavove u javnosti. Uloga Slovenije je takva da se zalažemo za širenje Zapadnog Balkana, a nikako ne za rastavljanje”, navela je.

Fajon je ocijenila i da je ideja o razgradnji Bosne i Hercegovine opasna, jer je Bosna i Hercegovina već platila visoku cijenu.

“Dejtonskim sporazumom je završen svaki vojni konflikt i svaki problem se treba riješiti dijalogom”, dodala je.

Prema njenim riječima, nužno je da se predsjednik Vlade Slovenije oglasi o takvim idejama, pogotovo u trenutku kada Slovenija preuzima predsjedavanje Evropskom unijom.

“Moramo se zajednički dogovarati i rješavati probleme, nikako ne govoriti o razdvajanju”, zaključila je.

– To je neprihvatljivo i protivno je svim vrijednostima Evropske unije i međunarodnim sporazumima. Užasno je što uopće razmišljamo o prekrajanju granica prema etničkim načelima na Zapadnom Balkanu – ocijenila je Irena Joveva, europarlamentarka iz Slovenije.

Vučić: Ne znam za ideju o mirnom razlazu BiH, ne osuđujem i ne hvalim – prenose mediji znakovitu reakciju iz Beograda.

Kolumnista i pisac iz Crne Gore Andrej Nikolaidis izjavio je ranije da će, oni koji zagovaraju nove podjele na Zapadnom Balkanu, u slučaju da u tome uspiju, od Bošnjaka i Crnogoraca napraviti nove Palestince i Kurde na području Balkana.

“Sama činjenica da neko u Evropskoj uniji razmišlja o razgradnji Bosne i Hercegovine je poniženje i pljuvanje na žrtve rata i genocida. Potpuna je katastrofa ako se neko u EU zalaže za prekrajanje granica na Balkanu”, rekao je Nikolaidis u emisiji uživo na Fejsbuku koju su realizovali Incijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Forum ZFD iz Beograda.

Prema njegovim riječima takve podjele na Balkanu bi dovele do toga da bi Bošnjaci i Crnogorci bili “pretvoreni u Palestince i Kurde”.

“Ko zagovara takvo rješenje, taj je politički idiot”, ocijenio je Nikolaidis i dodao da ne treba isključiti mogućnost ozbiljnijeg angažovanja Sjedinjenih Američkih Država na Zapadnom Balkanu.

On je rekao da genocid u Srebrenici nije bio nikakav incident. “Onako kako je počelo, na primjer u Prijedoru 1992. godine, tako se i završilo. To je bio kontinuitet u zločinu”, kazao je Nikolaidis.

On je ocijenio da na prostoru nekadašnje Jugoslavije “prošlost nikako da prođe”. “Vampir odbija da bude upokojen, kao kod Pekića”, rekao je Nikolaidis i ocijenio da je jedino rješenje da zemlje sa Zapadnog Balkana uđu u EU “sve zajedno, ovakve kakve su” .

Previous Bećirović: Jako je opasna igra Janeza Janše
Next Brammertz: Dokazi kojima raspolažemo dovoljni za dokazivanje genocida i u drugim opštinama u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

U Nezuku otkriveno spomen-obilježje žrtvama genocida

– U organizaciji udruženja Preživjeli genocida 11. juli 1995 Srebrenica na platou sa koga polazi Marš mira u Nezuku, otkriveno je spomen-obilježje posvećeno svim preživjelim žrtvama genocida, kao i onima

NAŠI DANI

Bilgic: Turska je odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Tanju Bilgic poručio je kako je Turska odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, javlja AA. Bilgic je odgovorio na

NAŠI DANI

Emrić i Smajić otkrili šta se krije iza izmjena Zakona o BHANSA-i i državnoj službi, još jedan štetan kompromis trojke

(Patria) – Državni zastupnik Jasmin Emrić (NES) i delegat u Domu naroda PS BiH Džemal Smajić (SBiH) održali su press konferenciju na kojoj su danas upozorili na izmjene dva zakona