Reciprocitet: Kosovska policija na granici blokirala vozila srbijanskih oznaka

Reciprocitet: Kosovska policija na granici blokirala vozila srbijanskih oznaka

Kosovska policijska služba (KPS) obavijestila je srbijansku policiju da će tablice vozila sa oznakama sa sjevera Kosova biti oduzimane.

Takodje je KPS navela da će vozila koja imaju tablice sa oznakama iz Srbije morati da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni su jutros na dva prijelaza na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih.

Još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska. Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili desetak montažnih kontejnera, što je izazvalo zabrinutost Srba na sjeveru Kosova.

Kako je ranije saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Priština planira da počne da skida srbijanske registarske tablice na administrativnim prelazima i da ih zamjenjuju svojim.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečla objavio je da su na sjeveru Kosova raspoređene dodatne policijske jedinice u cilju primjene odluke vlade kojom se primjenjuje reciprocitet u obavezi izdavanja privremenih registarskih tablica za vozila iz Srbije.

“Kako bi omogućilo slobodno kretanje građana i po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, ministarstvo je donijelo rješenje kojim se uređuje obaveza izdavanja privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim oznakama Srbije koja na svim graničnim prelazima ulaze na teritoriju Kosova”, naveo je ministar.

-Odluka kosovske vlade o zabrani srbijanskih tablica je jednostrana i nerješiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, izjavila je danas Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa sa sjedištem na sjeveru Kosova.

Andrić je agenciji Beta kazala da su u znak protesta lokalni Srbi postavili barikade u blizini administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, dok se u neposrednoj blizini nalaze i specijalne jedinice kosovske policije s dugim naoružanjem i oklopnim vozilima.

… 9.500 automobila sa oznakama PR, PE, PZ, KM, UR i DJ više neće moći da se vozi. Prema važećim zakonskim propisima ta vozila neće moći ni da se preregistruju, objasnila je Andrić.

Dodala je da kosovska vlada nije objasnila šta će biti s automobilima sa srbijanskim tablicama.

Navela je da se u Briselu najviše pregovaralo o slobodi kretanja, a da je današnja odluka MUP Kosova posljedica neprodužavanja dogovora o korišćenju registarskih tablica.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je kazao da je odluka kosovskih vlasti direktno uperena protiv interesa srpskog naroda.

“Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen”, rekao je Rakić koji je ministar u kosovskoj vladi.

Previous Temeljni dokumenti ‘srpskog sveta’
Next Memorijalni centar Potočari: Otvorena izložba "Koracima onih koji (ni)su prešli"

You might also like

NAŠI DANI

Samir Mišić branio je univerzalne ljudske vrijednosti (VIDEO)

Samir Mišić branio je univerzalne ljudske vrijednosti, pravo na suživot, slobodu i dostojanstvo, poručeno je s obilježavanja godišnjice pogibije tog 16-godišnjaka i napada na Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih

NAŠI DANI

Nakon povlačenja izraelske vojske iz bolnice Shifa: Palestinci pod ruševinama traže članove porodica

Nakon povlačenja izraelske vojske iz bolnice Shifa, koja se nalazi na zapadu grada Gaze, Palestinci nastavljaju da traže članove porodica i prijatelje pod ruševinama zgrada, javlja Anadolu. Izraelske snage povukle

NAŠI DANI

Uposlenici Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu s mirnog okupljanja poslali poruke podrške Ukrajini

Uposlenici Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, simbolično su se okupili u znak podrške i solidarnosti s Ukrajinom, javlja AA. Uposlenici su se