Redžepi: Bošnjaci u Bosni previše šute. Trebate imati čovjeka poput Kurtija, da jednostavno ne da na bošnjački narod

Redžepi: Bošnjaci u Bosni previše šute. Trebate imati čovjeka poput Kurtija, da jednostavno ne da na bošnjački narod

Emilija Redžepi, zamjenica premijera Kosova govorila je za FTV.

„Uvijek je nešto turbulentno kod nas na Kosovu. Prošle godine smo imali teroristički akt na našu državu, konstantno su neke tenzije na sjeveru. Srbijanska vlast de facto, gdje god Srbi živjeli u regionu, uvijek utječe na njih da dođe do nestabilnosti. Uvijek žele da imaju prostor za djelovanje, to nije dobro ni za srpski narod. Oni moraju razmišljati kosovski, a ne srpski. Na Kosovu žive i Albanci, Bošnjaci, Turci, Romi i svi drugi građani na ravnopravnoj osnovi. Države su građanske i u tom kontekstu morate poštovati sva njihova prava“, navodi ona.

‘Vi ovdje u Bosni i Hercegovini ste puno opterećeni Republikom srpskom i Vučićem, za nas su oni komšije i želimo normalizaciju odnosa – njihova stvar je kakvu percepciju razmišljanja imaju o nama’, kazala je ova bošnjačka političarka s Kosova.

Bošnjački političari u Bosni i Hercegovini su previše tolerantni na izjave i stavove predstavnika srpskog naroda u Rs-u i Srbiji, ocijenila je Redžepi.

-To je njihova politika, oni ne odustaju od tih nekih strateških nacionalnih ciljeva. To ne znači da vi ne možete da se suprotstavite tome. To ne znači da Bošnjaci trebaju šutjeti…. To ne znači da bošnjački glas treba biti miran, treba biti tih, treba uvijek paziti da se ne naruše te granice međusobne tolerancije između različitih naroda. Zašto, trebate podići glas, doživjeli ste svašta. Genocid je naćinjen nad Bošnjacima. I Srbi trebaju to da osude.

-Smatram da trebate imati čovjeka poput Kurtija u Bosni i Hercegovini, da jednostavno ne da na bošnjački narod, da neko tako manipuliše sa svima nama, istakla je.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, kazala je da se Vučić ‘ne može igrati sa velikim svjetskim silama’.

„Rezolucija u UN-u mora proći zato što je ljudski da se to osudi. Žrtva zaslužuje pravdu i to se mora dogoditi. Nigdje ne piše da je to protiv srpskog naroda, Vučić želi da pravi drame i filmove od svega“.

„Čekamo da vidimo šta će se desiti s Rezolucijom o Srebrenici. Mi želimo tužiti Srbiju za ratne zločine na Kosovu. Hiljade i hiljade mrtvih imamo, među njima veliki broj djece i starih. Po selu ima zakopanih, imamo hiljade nestalih osoba. Mislim da ćemo to uraditi. Tražimo pravdu za žrtve. Poslije svega što se izdešavalo na prostorima bivše Jugoslavije, neko mora odgovarati“, zaključila je Redžepi.

Previous Sarajevski sajam knjiga od sutra u Skenderiji
Next Gradonačelnica Sarajeva u službenoj posjeti Prištini

You might also like

RIJEČ

Otimačina bosanskih dobara pod plaštom izmišljenih nacionalnih interesa

Otimanje za bosansku zemlju i njena dobra nikad nije stalo, od vremena Rimljana do posljednjih decenija. Šta se deševalo u posljednjoj deceniji 20. vijeka poznato je više-manje mnogima. Javnosti su

RIJEČ

Branislav Jelić: Bez stida zbog genocida

Uzalud je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da proizvede danas i stotinu litara meda i mleka, ako ce se sutradan ritnuti on ili njegovi levi bekovi i ostali slobodni strelci i

NAŠI LJUDI

Niste vi imali toga tamo u Bosni

  Piše: Jahiel Jaši Kamhi Dugo sam već ovdje, u Kanadi, ali se još uvijek sjećam naših dijasporskihpočetaka, sličnih, istih i potpuno različitih jednih od drugih. Jedna od mojih prvih impresija