Rekao sam optuženim da su četnici i da ih se ne bojim, nakon čega sam udaljen iz sudnice

Rekao sam optuženim da su četnici i da ih se ne bojim, nakon čega sam udaljen iz sudnice

U Sudu Bosne i Hercegovive nastavljeno je suđenje optuženima: Peri Radiću, Boži Vidoviću, Petku Tomiću, Branku Studenu i Vladi Ristanoviću, koji se terete za ubistvo 48 civila iz sela Jusići kod Zvornika.

Na ročištu, održanom prije dva dana, svjedočio je mještanin Jusića i jedan od dugogodišnjih boraca za postizanje pravde za ubijene, Husein Muratović, koji je, nakon trosatnog davanja iskaza i odgovaranja na unakrsno ispitivanje odbrane optuženih, odlukom sudije, udaljen iz sudnice.

„Svjedočio sam istinu o onome što se u maju 1992. godine dogodilo u Jusićima. Nisam dozvolio da me iko zaplaši, vezano za moj iskaz, premda su advokati optuženih na sve načine pokušavali da obrnu priču o zločinu svojih branjenika. 

Zakleo sam se davno da će zločinci morati odgovarati i dočekao sam taj trenutak“, kaže u razgovoru za politicki.ba Husein Muratović, objašnjavajući i razloge zbog kojih je odjednom prekinut prenos njegovog iskaza, a on udaljen iz sudnice.

Nakon što je objasnio da je optuženi Vlado Ristanović bio glavni „sakupljač“ mještana, koji su kasnije odvedeni u selo Malešić i potom ubijeni, potvrdio saznanja o učešću u zločinima Pere Radića i ostalih optuženih, došlo je do unakrsnog ispitivanja njihovih branilaca.

„Kad me je počeo ispitivati branilac Vlade Ristanovića, Vlado se podlo počeo smijati na moje odgovore. Nisam mogao ostati ravnodušan na ovu provokaciju.

Sasuo sam mu istinu u oči i rakao da znam da je on ubio  Ibru Smajilovića, da je skupljao narod po Jusićima koji je kasnije pobijen, da je ubio Sulejmana Smajilovića, pogledao ga u oči i kazo mu neka zna da ga se ne bojim“, ispričao nam je Muratović.

Istina je, kaže, da je dok se obraćao Ristanoviću i Radiću, ustao sa mjesta za svjedoke, što je, po njemu, predsjedavajuća Sudskog vijeće očito pogrešno protumačila.

„Valjda je mislila da ću ja poći prema ovim četnicima. Ne, ja sam samo želio da im kažem da i ja i ostali znamo šta su radili i da ih se ni malo ne bojim.

Tačno je da sam kazao i Peri Radiću da je četnik i da će, bez obzira šta se događalo u sudnici, šta njegovi branioci govorili, u historiji ostati zapisano da su i on i ostali zločinci.

Dok sam im se obraćao, rekao sam Ristanoviću da znam da mi je on zapalio kuću, da me je tražio da me oguli, da za to postoje svjedoci koji će svjedočiti na ovom sudu.

Kazao sam Ristanoviću da ću na bijelom konju projahati kroz Malešić jer ga se ne bojim, a onda se njegov advokat obratio sudiji govoreći da se, bajagi, njegov klijent ne osjeća sigurno.

Znam da je u tim momentima bio prekinut prenos mog iskaza, a nakon toga, sudija me je udaljila iz sudnice“, ispričao nam je Muratović poručujući da nema tog suda niti tog advokata koji će sprati obraz zločinaca koji su ubili njegovih 48 rođaka, komšija i prijatelja.

Upitan da li se nakon ovog svjedočenja plaši za svoju sigurnost, obzirom da optuženi žive nedaleko od njegovog sela, Muratović nam je kazao da se ne plaši, jer da se plašio, ne bi došao da svjedoči.

„U Drugom svjetskom ratu četnici su ubili mog djeda čije ime ja danas nosim, kao i mnoge moje komšije.

U ovome ratu, četnici su se opet uhvatili noža i puške, i to sve naše komšije, i pobili nedužan svijet u mom selu. Ako smo nakon onog rata morali šutjeti, nakon ovog rata ćemo govoriti da cijeli svijet čuje. Govorit ćemo istinu i ništa više“.

Na suđenju optuženim za ubistvo 48 Bošnjaka iz sela Jusići kod zvornika, predviđeno je da svjedoči 78 svjedoka. Po riječima Muratovića, jedan broj svjedoka više nije  među živima, ali postoje njihove izjave koje su prethodno dali istražiteljima.

Novo ročište u procesu „Jusići“ zakazano je za početak decembra.  

Previous BS Telecom Solutions dobio vrijedan posao u RH
Next Izetbegović: Secesionističke politike prijete miru i stabilnosti, naše jedinstvo će ih obeshrabriti

You might also like

NAŠI DANI

VKBI o Izetbegovićevom (ne)prihvatanju Vučićevog poziva: Dignitet države Bosne i Hercegovine brani se kroz snaženje institucija

Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kao potpisnice Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma), u njegovoj prvoj rečenici podvlače “(…) potrebu za sveobuhvatnim rješenjem

NAŠI DANI

Sebija Izetbegović: Pozitivnih na koronavirus ima tačno onoliko koliko smo i objavili

Pozitivnih na koronavirus ima tačno onoliko koliko smo i objavili, izjavila je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović, prenosi Fena. – Nema potrebe da se

NAŠI DANI

Poziv za istragu diplome s DIF-a – studenta koji je prvo diplomirao, pa onda studirao, položivši 12 ispita za 12 dana

KO SDA SARAJEVO: VRIJEME JE ZA ISTRAGU DIPLOME S FASTO-a! Naredba Tužilaštva Kantona Sarajevo o neprovođenju istrage u slučaju vjerodostojnosti javnih isprava prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a i