Rekonstrukcija i izgradnja edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu

Rekonstrukcija i izgradnja edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je jučer (utorak) Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i izgradnje edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu sa dekanom Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Ahmetom Lojom.

Sporazum je potpisan za realizaciju prve faze ovog projekta koja podrazumijeva pripremu i izradu projektne dokumentacije, što je preduslov da se krene u realizaciju obnove i dogradnje uništenih i u ratu porušenih objekata edukacionog centra „Čavle“.  U okviru tih objekata je i meteorološka stanica koja je prije agresije bila u mreži meteoroloških stanica Republike Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao ministar Delić, riječ je o iznimno bitnom edukacinom centru u kojem će se educirati i doeducirati stručni kadrovi koji će svojim znanjem i angažmanom doprinijeti očuvanju i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištem, ali i preventivnim mjerama u borbi s klimatskim promjenama.

„Mi smo svjesni našeg najvažnijeg prirodnog resursa i njegove važnosti za naš kanton. Od početka mandata posebnu pažnju posvetili smo očuvanju i razvoju kompletnog ekosistema šume, tako da je obnova i izgradnja edukacionog centra samo još jedan u nizu projekata kojima pokazujemo naše opredjeljenje i namjeru da zaštitimo i unaprijedimo razvoj ukupnog ekosistema šume“, kazao je ministar Delić.

Istakao je da će ovo biti jedan od najsavremenijih edukacionih centara u Europi.

Ukupna vrijednost obnove i dogradnje, odnosno proširenja edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu, je oko 720.000 KM.
Radovi će uslijediti nakon izrade projektne dokumentacije.

„Ovaj edukacioni centar nekad je bio neizostavan dio naše praktične nastave i terenskih istraživanja. Nažalost, u poslijeratnom periodu se nije radilo na obnovi ovih važnih objekata, te oni nisu upotrebljavani u kapacitetu u kojem bi trebali i mogli biti upotrijebljeni. Mi ćemo ovom rekonstrukcijom proširiti kapacitete sale za edukaciju, renovirati postojeće objekte, te izgraditi edukativnu sobu s meteorološkom stanicom, ali i izgraditi amfiteatar na otvorenom koji će ambijentalno biti usklađen s okolišem“, naveo je dekan Lojo.

Istakao je da projekt podrazmijeva i izgradnju edukativnih staza, ograđivanje centra, te uređenje staze za skijanje koja se nalazi odmah ispod objekta.

„Centar i sadržaji u njemu bit će na raspolaganju svim osnovnim, srednjim školama i fakultetima za izvođenje redovnih nastavnih aktivnosti, ali i za realizaciju škole u prirodi. Osim toga, planirano je i da se u saradnji s drugim institucijama organizuju i škole skijanja, terenska nastava, ljetne škole, te edukacije i doedukacije stručnih kadrova iz šumarske privrede“, pojasio je dekan Lojo.

On je naveo i da je važnost jednog ovakvog centra višestruka, posebno u oblasti istraživanja i preventivnog djelovanja na otklanjanju posljedica globalnih klimatskih promjena. Kazao je da će po završetku radova ovaj centar biti jedinstven u regiji, ali i Evropi.

Kako je najavljeno, Šumarski fakultet će do kraja ove sedmice raspisati javni poziv za izradu projektne dokumentacije, kako bi se moglo krenuti u realizaciju ovog projekta.

Previous Prof. Almir Badnjević izabran za glavnog urednika časopisa Technology and Health Care by IOS Press
Next Tri decenije od osnivanja "Crnih labudova" i godišnjice pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića - Crnog labuda

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sutra Dan bijelih traka: Sjećanje na više od 3.000 prijedorskih žrtava

Akcija „Zajedno protiv negiranja“ povodom 25. godišnjice napada na opštinu Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka – 31. maja, bit će održana sutra u Sarajevu sa početkom u 12 sati,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

POČAST NARODU GORNJEG PODRINJA: Planinarski pohod “Grebak – put života”

Put preko planine Grebak bio je jedini put za dostavljanje lijekova i hrane stanovništvu opkoljenog Goražda, tokom ratnih godina od 1992. do 1994., piše bh. novinska agencija Patria. Hiljade ljudi

NAŠI DANI

“Ponavljam, nije uredu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva”

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako je apsolutno protiv prijedloga predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za popunjavanje Doma naroda. Ponovio je još jednom i da