Rekonstrukcija i izgradnja edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu

Rekonstrukcija i izgradnja edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je jučer (utorak) Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i izgradnje edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu sa dekanom Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Ahmetom Lojom.

Sporazum je potpisan za realizaciju prve faze ovog projekta koja podrazumijeva pripremu i izradu projektne dokumentacije, što je preduslov da se krene u realizaciju obnove i dogradnje uništenih i u ratu porušenih objekata edukacionog centra „Čavle“.  U okviru tih objekata je i meteorološka stanica koja je prije agresije bila u mreži meteoroloških stanica Republike Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao ministar Delić, riječ je o iznimno bitnom edukacinom centru u kojem će se educirati i doeducirati stručni kadrovi koji će svojim znanjem i angažmanom doprinijeti očuvanju i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištem, ali i preventivnim mjerama u borbi s klimatskim promjenama.

„Mi smo svjesni našeg najvažnijeg prirodnog resursa i njegove važnosti za naš kanton. Od početka mandata posebnu pažnju posvetili smo očuvanju i razvoju kompletnog ekosistema šume, tako da je obnova i izgradnja edukacionog centra samo još jedan u nizu projekata kojima pokazujemo naše opredjeljenje i namjeru da zaštitimo i unaprijedimo razvoj ukupnog ekosistema šume“, kazao je ministar Delić.

Istakao je da će ovo biti jedan od najsavremenijih edukacionih centara u Europi.

Ukupna vrijednost obnove i dogradnje, odnosno proširenja edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu, je oko 720.000 KM.
Radovi će uslijediti nakon izrade projektne dokumentacije.

„Ovaj edukacioni centar nekad je bio neizostavan dio naše praktične nastave i terenskih istraživanja. Nažalost, u poslijeratnom periodu se nije radilo na obnovi ovih važnih objekata, te oni nisu upotrebljavani u kapacitetu u kojem bi trebali i mogli biti upotrijebljeni. Mi ćemo ovom rekonstrukcijom proširiti kapacitete sale za edukaciju, renovirati postojeće objekte, te izgraditi edukativnu sobu s meteorološkom stanicom, ali i izgraditi amfiteatar na otvorenom koji će ambijentalno biti usklađen s okolišem“, naveo je dekan Lojo.

Istakao je da projekt podrazmijeva i izgradnju edukativnih staza, ograđivanje centra, te uređenje staze za skijanje koja se nalazi odmah ispod objekta.

„Centar i sadržaji u njemu bit će na raspolaganju svim osnovnim, srednjim školama i fakultetima za izvođenje redovnih nastavnih aktivnosti, ali i za realizaciju škole u prirodi. Osim toga, planirano je i da se u saradnji s drugim institucijama organizuju i škole skijanja, terenska nastava, ljetne škole, te edukacije i doedukacije stručnih kadrova iz šumarske privrede“, pojasio je dekan Lojo.

On je naveo i da je važnost jednog ovakvog centra višestruka, posebno u oblasti istraživanja i preventivnog djelovanja na otklanjanju posljedica globalnih klimatskih promjena. Kazao je da će po završetku radova ovaj centar biti jedinstven u regiji, ali i Evropi.

Kako je najavljeno, Šumarski fakultet će do kraja ove sedmice raspisati javni poziv za izradu projektne dokumentacije, kako bi se moglo krenuti u realizaciju ovog projekta.

Previous Prof. Almir Badnjević izabran za glavnog urednika časopisa Technology and Health Care by IOS Press
Next Tri decenije od osnivanja "Crnih labudova" i godišnjice pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića - Crnog labuda

You might also like

NAŠI DANI

Aveti fašizma: U Neumu žele zabraniti prodaju nekretnina Bošnjacima

Dragovoljci i veterani istakli kako je veliki problem prodaja nekretnina kojom se mijenja nacionalna struktura u Neumu… Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO ‘HB’-podružnica Neum dala je veliku podršku

NAŠI LJUDI

Turski biznismen bosanskog porijekla Muzaffer Čilek donirao više od milion KM za žrtve poplava

Muzaffer Čilek, turski biznismen bosanskog porijekla, donirao je u prošloj i ovoj godini za pogođene u poplavama i socijalno ugroženima u BiH, pomoć u vrijednosti od preko 1 milion KM.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 30. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

Dvije stotine ruža bačeno je sa litice na lokalitetu Korićanske stijene na Vlašiću, gdje je na današnji dan 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca. Na 30. godišnjicu