ReSTART organizuje proteste 29. decembra: Traže od Nikšića da hitno povuče odluku o šumskom zemljištu

ReSTART organizuje proteste 29. decembra: Traže od Nikšića da hitno povuče odluku o šumskom zemljištu

Neformalna grupa građana ReSTART BiH organizuje proteste ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH 29. decembra s početkom u 13 sati.

– Iz naših dosadašnjih protestnih okupljanja se dalo zaključiti da se bavimo samo državotvornim pitanjima. U nekoliko navrata smo upozoravali na prijetnju da će se ići na posljenji bastion koji nije pao u konačnoj podjeli države Bosne i Hercegovine. Državna zemlja je posljednji bedem suvereniteta BiH. To što nema niti jedna država u regionu, a rijetko koja i u Evropi (hiljadugodišnji kontinutet postojanja), ovih dana se želi raskućiti.

Da ne bi bilo očigledno, ono što sve vrijeme upozoravamo, a to je da će se udovoljiti Dodikovim zahtjevima za uknjižavanje državne imovine, stvari su se krenule rješavati obrnuto. Prvo u većem entitetu. Naime Nermin Nikšić ovih dana donosi odluku da može izvršiti promjenu namjene šumskog zemljišta u Federaciji BiH i to bez saglasnosti državnog pravobranilaštva. Pri tome se svjesno ignoriše činjenica da ne može izvršna vlast o ovome odlučivati umjesto zakonodavne. A pogotovo ne može entitska vlast odlučivati o onom što je u isključivoj nadležnosti državnog Parlamenta. Podstanar se ne pita, nego vlasnik imovine. Time Nermin Nikšić djeluje protuustavno i na taj način pravi presedan.

A kada bi se jednom to realizovalo, nakon toga više ništa ne bi bilo isto, Dodik bi bukvalno sve preko noći prisvojio bez odobrenja državnog pravobranilaštva. Tako bi vrlo brzo se krenulo u izgradnju Buk Bijela, Srpske šume bi postale Mađarske šume, a mi ubrzo bez države Bosne i Hercegovine. Dakle, Nikšić svjesno nabacuje loptu Dodiku za set meč.

Zašto premijer vlade Federacije to radi, vjerovatno će uskoro na državnom sudu davati odgovore (nije odgovor “odobrio mi Schmidt” jer ovo nije Schmidtova zemlja, nego građana Bosne i Hercegovine, Schmidt nek poklanja Bavarsku), ali naš prvenstveni cilj je da izvršimo pritisak da se ova odluka HITNO povuče – navodi se u saopćenju ReSTART-a.

Nikšić po Schmidtovom odobrenju odlučio: Za krčenje državnih šuma u Varešu ne treba saglasnost državnih institucija! Vlada FBiH, u dogovoru sa britanskom kompanijom Adriadic metals isključila Pravobranilaštvo BiH!piše danas portal Istraga.

Vlada Federacije BiH isključila je državne institucije prilikom donošenja odluka o raspolaganju državnom imovinom, odnosno državnim šumama koje u Varešu krči britanska firma Adriatic Metals , saznaje Istraga.ba.

“U Odluci o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenog korištenja šumskog zemljišta u druge namjene, u tačkin VII, stav 4 brišu se riječi “i saglasnost Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine”, piše u odluci koju je prošlog petka, opet bez obavještavanja javnosti, usvojila Vlada FBiH sa Nerminom Nikšićem na čelu.

Dakle, državno Pravobranilaštvo isključeno je iz procesa odlučlivanja o davanju državnog zemljišta na raspolaganje, odnosno o promjeni namjene državnog zemljišta. U obrazloženju odluke federalni premijer Nermin Nikšić je naveo da je za isključivanje Pravobranilaštva BIH  imao saglasnost visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Obzirom da je u tački VII stav (4) Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene propisano da se dozvola za korištenje šumskog zemljišta za svrhe iz stav (1) te tačke izdaje u formi rješenja koje donosi federalni ministar uz prethodno mišljenje Federalne uprave za šumarstvo i saglasnosti Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, u skladu sa navedenim stavom Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da dodjela prava privremenog korištenja ne predstavlja radnju direktnog ili indirektnog prijenosa vlasništva, utvrdeno je da u postupcima utvrdivanja osnovanosti zahtjeva za privremeno korištenje šumskog zemljišta u druge svrhe nije potrebno pribavljati saglasnost Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine”, naveo je Nikšić u obrazloženju odluke.

A, evo o čemu se radi.

Sredinom novembra Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom je, suprotno Zakonu o zabrani raspolaganja državnom imovinom, omogućilai britanskoj kompaniji Adriatic Metals promjenu namjene šumskog zemljišta na području Vareša.

Prema informacijama Istrage, kompanija Adriatic Metals već je, bez ikakvih dozvola, isjekla određeni državne šume zbog čega je protiv odgovornih Tužilaštvu ZDK podnesena krivična prijava. Kako bi zaštitili ovu britansku kompaniju, čelnici Vlade FBiH su donijeli Odluku o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene. Odluka je opći akt, ali je donesena na osnovu Informacije u kojoj je navedeno da je inicijativu pokrenula kompanija Adriatic Metals.

Šumsko zemljište, piše u odluci, može se, osim za gospodarenje šumama, privremeno koristiti za druge planirane namjene, i to:u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina i drugih prirodnih bogatstava, u periodu trajanja koncesionog ugovora.

“Koncesor, koncesionar ili investitor može podnijeti zahtjev kantonalnom ministarstvu za korištenje šumskog zemljišta za druge namjene ukoliko je to predviđeno planom prostornog uređenja”, navedeno je u Odluci.

Dalje piše da “dozvola za korištenje šumskog zemljišta za svrhe iz stava (1) ove tačke izdaje se u formi rješenja, koje donosi federalni ministar uz prethodno mišljenje Federalne uprave za šumarstvo i saglasnosti Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine”.

S obzirom na to je za promjenu namjene zemljišta, u ovom slučaju šume, bila potrebna saglasnost Pravobranilaštva BiH, Vlada FBiH je odlučila da izmijeni odluku, odnosno da izbaci ovu državnu instituciju iz procesa odlučivanja o promjeni namjene državne imovine.

OHR je, podsjećamo, ranije upozorio Vladu FBiH da vodi računa o promjeni namjene zemljišta.

“U vezi s Vašim zahtjevom za pojašnjenjem, molimo Vas da imate na umu da promjena namjene šumskog zemljišta očito ima za posljedicu znatne pravne posljedice za predmetnu nekretninu te bi stoga bila čin raspolaganja koji zahtijeva aktivno sudjelovanje i suglasnost vlasnika”, navedeno je u prvobitnom aktu OHR-a.

No, i Schmidt se, pod pritiskom ove britanske kompanije u čije ime lobira i Ambasada Velike Britanije u BiH, predomislio. Stoga je Vlada FBiH odlučila iz procesa odlučivanja isključiti Prvobranilaštvo BiH.

Previous Euro-Med podnijela izvještaj ICC-u i UN-u o pogubljenjima izraelske vojske u Gazi, nazivajući ih genocidom
Next Kojović se žali na Dodika: Kako da se dogovorimo kada se ne poštuje ono što se dogovorimo?

You might also like

NAŠI DANI

Reorganizirati Bosnu na temelju regija

Akademska inicijativa za promjenu ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine (AIPUB), asocijacija u osnivanju, na današnjoj pres-konferenciji je naglasila potrebu mijenjanja dejtonskog ustava i reorganizacije Bosne i Hercegovine na temelju regija,

NAŠI DANI

I to je moguće: Stari most, simbol Mostara i čitave države neće biti na službenom suveniru Mostara!

Službeni suvenir Mostara uskoro će postati dostupan javnosti, a u Turističkoj zajednici HNK-a smatraju da je upravo on nedostajao gradu na Neretvi Mostar je nedavno dobio službeni suvenir, potvrdila je

NAŠI DANI

Srbija podiže spomenik žrtvama palim za veliku Srbiju

Sada je to i definitivno blizu početku radova: Beograd na ušću dviju rijeka dobija spomenik stradalim Srbima tokom ratova devedesetih godina. Na budućem spomen-kompleksu naći će se imena 26.000 srpskih