Roditelji bošnjačkih učenika iz Liplja: Nikada nećemo odustati od prava na bosanski jezik

Roditelji bošnjačkih učenika iz Liplja: Nikada nećemo odustati od prava na bosanski jezik

Devetero učenika područne Osnovne škole “Sveti Sava“ u povratničkoj mjesnoj zajednici Liplje kod Zvornika ponovo su sjeli u školske klupe.

Njihovi roditelju su uvažili preporuke članova misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. S povratkom u školske klupe poveli su aktivnosti da tužbama, kako navode, dođu do pravde koja im je zagarantovana Ustavom bh. entiteta RS.

“Djeca su se vratila u školske klupe. To smo uradili jer su nam to iz OSCE-a preporučili. Podržavaju nas, ali nas ne podržavaju da djeca bojkotuju nastavu. Mi smo djecu vratili u klupe i krenuli dalje u borbu za bosanski jezik“, kaže Husein Sačević, predsjednik Savjeta roditelja iz Liplja.

Ministarstvo prosvjete RS ne poštuje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Vrhovnog suda RS u čijim je presudama navedeno da je izučavanje bosanskog jezika zagarantovano.

“Naše uporište je u svemu. Član Ustava RS-a jasno i decidno govori da djeca imaju pravo na izučavanje jezika kojeg žele. U svim mogućim relevantnim ustanovama zakon je na našoj strani. Zašto to oni krše i šta rade, meni to nije jasno“, kaže Muharem Sinanović, predstavnik rodtelja iz Liplja.

Djeca koju smo zatekli u vrijeme posjete na nastavi uče bosanski jezik, ali…

“Uče bosanski jezik, ali im se upisuje jezik bošnjačkog naroda. Znači to je apsurd koji je nepojmljiv. Učiš jedan jezik, a pišu ti drugi“, navodi Sinanović.

Sačević navodi brojne vrste diskriminacije povratnika u Podrinje, ali ističe da oni nikada neće odustati od bosanskog jezika i svoje države za koju se borili.

“Svi su se urotili protiv ove djece, protiv povratnika Bošnjaka, po pitanju svega. Nije samo pitanje bosanskog jezika, već i zapošljavanja, ostvarivanja različitih prava… Ne postojimo. Imamo javne izjave visokih zvaničnika da smo mi okupatori Drine“, kaže Sačević.

Njegove riječi potvrđuje i Sinanović:

“Nije to samo u školstvu, jeziku… Ovdje da bi podnio zahtjev za izdavanje pasoša treba četiri mjeseca. Samo da podnesete zahtjev. Imovina još uvijek, iako je po svim presudama vraćena Bošnjacima, ljudi srpske nacionalnosti neće da je napuste. Ovdje je smišljeno etničko čišćenje.“

Nekada je u područnu Osnovnu školu “Sveti Sava“ u Liplju išlo šezdesetak učenika. Sada ih je samo devet. Mnogi roditelji su se odlučili da šalju djecu u Federaciju BiH. Sačević u Liplju i Zvorniku školuje petero djece.

“Dragi Bog i ja znamo kako. Šesnaest godina na birou. Nešto radim poljoprivredu i to bez neke mehanizacije, bez podrške povratku, bez strategije povratka“, kaže na kraju Sačević, koji navodi da će roditelji do kraja oktobra podnijeti tužbe protiv institucija, ali i pojedinaca koji uskraćuju njihovoj djeci pravo na izučavanje bosanskog jezika.

Previous Samit u Beogradu - od Pokreta nesvrstanih do pokreta za Rusiju: Bizaran govor Dodika
Next Sanski Most obilježio Dan oslobođenja

You might also like

NAŠI DANI

Stoltenberg: NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH, da NATO ostaje predan

NAŠI DANI

Gradonačelnica Karić posjetila pretučenu djevojku iz Jablanice

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić posjetila je danas pretučenu 28-godišnju Enisu Klepo iz Jablanice. „Enisa je naše dijete. Dijete Jablanice, dijete Sarajeva, dijete časnih roditelja i svakog poštenog čovjeka Bosne i

NAŠI DANI

Djeca iz Potočara: Kung fu klub Srebrenica osvojio 7 medalja na Svjetskom prvenstvu!

Kung fu ving tsun klub Srebrenica osvojio je 7 medalja na Svjetskom prvenstvu koje je održano u Mađarskoj. Taj uspjeh posebno dobija na značaju pošto su u klubu, uglavnom, djeca