Rusija upozorila Hrvatsku nakon izjava ministra vanjskih poslova

Rusija upozorila Hrvatsku nakon izjava ministra vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je prošle srijede za Hrvatski radio rekao da je Vladimir Putin počinio ratne zločine i izrazio nadu da “ruski autokratski režim” neće trajati vječno

Rusija je uputila snažan prosvjed Hrvatskoj “zbog uvredljivih i neutemeljenih optužbi” hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana na račun predsjednika Rusije Vladimira Putina, saopćeno je iz ruske ambasade u Zagrebu..

Ministar je Putina opisao kao ratnog zločinca, a ruska strana upozorila je Zagreb na negativne posljedice, prenosi AA.

Grlić Radman je prošle srijede za Hrvatski radio rekao da je Putin počinio ratne zločine i izrazio nadu da “ruski autokratski režim” neće trajati vječno.

“Ovakvim neodgovornim ponašanjem narušava se tkivo bilateralnih rusko-hrvatskih odnosa koji ove godine obilježavaju 30 godina”, poručuju iz ruske ambasade u Zagrebu na ministrove izjave te dodaju:

“Uvredljivi jezik i neutemeljene optužbe na račun predsjednika Ruske Federacije apsolutno su neprihvatljivi.”

Rusija također smatra neprihvatljivim da je Grlić Radman rusku Vladu nazvao “režimom” i javno poželio da ona ne ostane dugo na vlasti.

Ruska strana stoga je “Zagrebu uputila snažan protest” i službeno ga pozvala da ne izaziva negativne posljedice na međudržavne odnose Rusije i Hrvatske.

“Također smatramo potrebnim pridržavati se općeprihvaćenih pravila međunarodne komunikacije i diplomatskog bontona”, dodaju iz ambasade.

Nedavno se pričala druga priča: “Razgovarano je o promjeni Izbornog zakona u BiH za što sam dobio njihovu saglasnost”, govorio je Radmn Grlić nakon posjete Moskvi u januaru ove godine.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Bez sakupljanja papira i čekanja - Federalna vlada pomogla obrtnike sa 60 miliona KM
Next Bihać: Sve veći broj žena se odlučuje za pčelarstvo

You might also like

NAŠI DANI

Srbija zarobljena u zlu devedesetih

Početak sudske (ne)rehabilitacije Milana Nedića ponovo će otvoriti sve karte. Da se ponovo vidi gdje je ko. U medijima, među historičarima naučnicima i „naučnicima“, među političkim akterima, među stručnim i građanskim

NAŠI DANI

Direktorica FK Sarajevo dobitnica međunarodnog priznanja Leaders Under 40

Generalna direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo Sabrina Buljubašić, dobitnica je nagrade Leaders Under 40. Riječ je o događaju koji se organizuje posljednje četiri godine, a za cilj ima prepoznavanje i afirmaciju

NAŠI DANI

Njemačka: Mainz otjerao fudbalera jer je javno podržavao Palestinu

Njemački prvoligaš Mainz raskinuo je ugovor sa svojim napadačem Anwarom El Ghazijem nakon njegovih objava na društvenim mrežama u kojim je podržavao Palestinu. Bivša zvijezda Aston Ville i PSV-a nedavno