Ruske prijetnje Bosni i Hercegovini i  Švedskoj nedopustive

Ruske prijetnje Bosni i Hercegovini i Švedskoj nedopustive

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primili su ministricu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Anne Linde. Razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, za koje je konstatovano da su na jako dobrom nivou, sa mogućnošću daljeg unapređivanja i jačanja.

Posebna pažnja posvećena je ruskoj invaziji na Ukrajinu, te povredama međunarodnog humanitarnog prava, a izražen je stav da su ruske prijetnje Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj nedopustive, te da svaka država ima pravo samostalno odlučivati o svojim vanjskopolitičkim opredjeljenjima.

Istaknuto je da je Bosna i Hercegovina napravila ispravan potez pridruživši se stavovima Evropske unije i rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o osudi ruske agresije, a na temelju ranijih odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i obaveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministrica Linde je pozvala vlasti RS da povuku Zakon o nepokretnoj imovini RS, te da se osigura nesmetana funkcionalnost institucija, uz puno učešće u odlučivanju.

Naglašeno je da se izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati u predviđenom roku, uz osiguranje potrebnih finansijskih sredstava, a na osnovu važećeg izbornog zakonodavstva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović i član Predsjedništva BiH Komšić izrazili su očekivanja da će za vrijeme švedskog predsjedavanja Evropskom unijom, koje počinje u januaru 2023. godine, Bosna i Hercegovina i njen evropski put biti u fokusu pažnje.

Razgovarano je o potrebi provođenja reformi, s ciljem unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, rodne ravnopravnosti i socijalne kohezije, u kontekstu novousvojene strategije Kraljevine Švedske za odnose sa državama Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović i član Predsjedništva BiH Komšić izrazili su zahvalnost Kraljevini Švedskoj na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na evropskom i ukupnom reformskom putu.

Previous Adis Zukić vjerni čuvar domaćih sorti voća
Next Džaferović: Schmidtova odluka važna za očuvanje ustavnog poretka i mira

You might also like

NAŠI DANI

Buduća doktorica Medina Gromila pomaže u spašavanju stradalih u zemljotresu u Turskoj

Spasilački timovi iz Bosne i Hercegovine nastavljaju s akcijama traganja i spašavanja na području grada Hataya, jednog od najteže pogođenih u razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio južnu Turkiye

NAŠI DANI

Zvizdić martovsku plaću donirao bolnici “Dr. Safet Mujić” u Mostaru

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić odlučio je da se iznos njegove neto plaće za mjesec mart uplati na račun bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, a u

NAŠI DANI

GRAS dobio nove minibuse

KJKP GRAS obnovio je vozni park. Izvršena je primopredaja devet novih minibusa. Njihovim stavljanjem u funkciju umnogome će biti poboljšan prevoz putnika u padinskim dijelovima grada. Radi se o modernim