Ruske prijetnje Bosni i Hercegovini i  Švedskoj nedopustive

Ruske prijetnje Bosni i Hercegovini i Švedskoj nedopustive

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primili su ministricu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Anne Linde. Razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, za koje je konstatovano da su na jako dobrom nivou, sa mogućnošću daljeg unapređivanja i jačanja.

Posebna pažnja posvećena je ruskoj invaziji na Ukrajinu, te povredama međunarodnog humanitarnog prava, a izražen je stav da su ruske prijetnje Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj nedopustive, te da svaka država ima pravo samostalno odlučivati o svojim vanjskopolitičkim opredjeljenjima.

Istaknuto je da je Bosna i Hercegovina napravila ispravan potez pridruživši se stavovima Evropske unije i rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o osudi ruske agresije, a na temelju ranijih odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i obaveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministrica Linde je pozvala vlasti RS da povuku Zakon o nepokretnoj imovini RS, te da se osigura nesmetana funkcionalnost institucija, uz puno učešće u odlučivanju.

Naglašeno je da se izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati u predviđenom roku, uz osiguranje potrebnih finansijskih sredstava, a na osnovu važećeg izbornog zakonodavstva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović i član Predsjedništva BiH Komšić izrazili su očekivanja da će za vrijeme švedskog predsjedavanja Evropskom unijom, koje počinje u januaru 2023. godine, Bosna i Hercegovina i njen evropski put biti u fokusu pažnje.

Razgovarano je o potrebi provođenja reformi, s ciljem unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, rodne ravnopravnosti i socijalne kohezije, u kontekstu novousvojene strategije Kraljevine Švedske za odnose sa državama Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović i član Predsjedništva BiH Komšić izrazili su zahvalnost Kraljevini Švedskoj na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na evropskom i ukupnom reformskom putu.

Previous Adis Zukić vjerni čuvar domaćih sorti voća
Next Džaferović: Schmidtova odluka važna za očuvanje ustavnog poretka i mira

You might also like

NAŠI DANI

‘Krug 99’ – Građansko uređenje države osigurava mir i prosperitet Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina treba promjenu političke paradigme u kojoj se danas, nažalost, sve određuje na osnovu etničkog ekskluziviteta, a na što, između ostalog, ukazuju i sve presude Evropskog suda za

NAŠI DANI

Uručeni ključevi 22 automobila prilagođena potrebama RVI

Današnjim uručenjem ključeva za 22 nova automobila prilagođena potrebama ratnih vojnih invalida 100 posto prve grupe, okončan je ovogodišnji program podrške pripadnicima ove kategorije.  Projekat je podrazumijevao nabavku i dodjelu

NAŠI DANI

HRW poziva RH da prestane vraćati migrante i azilante u Bosnu i Hercegovinu

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak je u otvorenom pismu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zatražila da Hrvatska smjesta prestane po kratkom postupku vraćati migrante i tražitelje