Ruski novinar: ‘Putinov rat stavio Vučića i Dodika na muke’

Ruski novinar: ‘Putinov rat stavio Vučića i Dodika na muke’

Poslije naglog zaoštravanja situacije u Ukrajini region mora da se opredijeli, želio on to ili ne želio. Znači, svaka država pojedinačno, kaže u razgovoru za Danas Genadij Sisojev, ruski novinar i odličan poznavalac prilika na Balkanu.

Što se tiče Crne Gore, dodaje, ona se makar u ustima svog predsjednika Mila Đukanovića opredijelila. “On je odmah jutros osudio vojnu operaciju i upad ruskih trupa i u potpunosti podržao Ukrajinu”. Ključna reakcija koja se sada očekuje jeste reakcija Srbije i Bosne. Posebno Srbije, ističe Sisojev.

“Mislim da će predsjednik Srbije sada biti na velikim mukama, on mora da se opredijeli jer više ne može da koristi nekakave okrugle rečenice jer one neće zadovoljiti ni Zapad ni Rusiju. Ako ne osudi poteze Rusije onda rizikuje da pokvari skroz odnose sa Evropskom unijom, ako na neki način djelimično osudi čak i da ne podrži poteze Rusije on će imati probleme sa Ruskom Federacijom, koja smatra Srbiju i predsjednika Vučića kao svog strateškog partnera”. U regionu će, naglašava, najviše na mukama biti Srbija. Zato što sada mora da se opredijeli.

Demokratski front u Crnoj Gori je krenuo u blokade saobraćajnica. Šta se može očekivati?

Crna Gora je prošla fazu opredijeljivanja između Istoka i Zapada 2015/2016. kad se učlanjivala u NATO. Ipak, politička snaga u CG kao što je Demokratski front, koji se smatra prosrpskom i proruskom strukturom, moraće da se opredijeli.

Njihova odluka da započnu jednosatne blokade u desetak gradova i magistrala u Crnoj Gori faktički se podudarila sa početkom operacije Rusije. Od njih takođe Rusi očekuju da podrže njihovu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ako oni podrže tu operaciju onda će EU i SAD samo dobiti još jednu jaku čvrstu potvrdu onome što je govorio američki izaslanik Gabrijel Eskobar – da oni nisu partneri za Zapad. Ako budu ćutali i ne podrže makar djelimično rusku operaciju onda će definitivno pokvartiti svoje odnose sa Rusijom.

Šta je sa Bosnom I Hercegovinom?

BiH kao i Srbija će takođe biti na mukama. Ne zbog izjašnjavanja koje je tamo manje više jasno nego što će to još više produbiti jaz između političkih snaga u BiH. Dio Predsjedništva BiH osuđuje rusku invaziju i staće čvrsto uz taj stav. Pitanje je kakvu će poziciju zauzeti Dodik. On će biti na istim mukama kao i Vučić, možda na manjim pošto njegova uloga nije toliko velika i rizik po njega je mnogo manji nego po Vučića. On je ionako na crnoj listi EU i SAD i njegov rizik je mnogo manji.

Najavljeno je da NATO šalje dodatne trupe u BiH.

Što se tiče eventualnog pojačanja prisustva snaga NATO u BiH to ne može nekako bitnije da utiče na situaciju tamo, to je otprilike slično kao što NATO šalje par stotina ili hiljada vojnika  recimo u zemlje Baltika, Poljsku. Dakle, to je otprilike više simboličan gest nego gest koji može realno da promijeni neku vojno-političku situaciju u tim zemljama.

Putinov bezbjednjak Nikolaj Patrušev u ponedjeljak bi trebalo da stigne u Beograd. Šta možemo očekivati?

Ako se realizuje ta posjeta, a mislim da hoće, ta posjeta sada Vučiću itekako neodgovara jer on će mu očigledno postaviti direktno pitanje: da li podržavate nas, našu strategiju ili ne. I onda će mu to još više, ono što smo govorili na početku, pojačati muke na kojima se našao Aleksandar Vučić.

Ako ne podrži Rusiju izgubiće sve benefite i povoljan gas i sve drugo što je imao u odnosu sa Rusima i faktički će Vučić izgubiti što se kaže rusku stolicu na kojoj itekako komotno sjedi. Ako na neki način podrži Ruse onda definitivno gubi evropsku stolicu. Sve u svemu, kao rezultat ove krize, i to jako brzo promijeniće situaciju za njega – neće moći da sjedi na dvije stolice moraće da izabere jednu.

Lavrov je neki dan izjavio: Pravo na suverenitet treba poštovati samo u odnosu na države koje predstavljaju čitav narod koji živi na njihovoj teritoriji. Kako to tumačiti?

Ja sam to čitao on je rekao suverenitet treba da bude poštovan samo za zemlje koje predstavljaju interese cijelog svog naroda. Na neki način elaboriranje teze koju je iznio Putin u svom govoru u ponedjeljak, kada je priznao dvije republike Donjeck i Luganjsk. On je tada faktički rekao da Ukrajina prvo stvorena odlukom Lenjina a zadnjih sedam godina poslije 2014. je polukolonija, protektorat SAD.

A Lavrov elaboriora tu tezu. Taj stav šefa ruske diplomatije je u najmanju ruku sporan i realno je mač sa dvije oštrice. Jer to može da ima opasne refleksije na bilo koji region.

Kada je u pitanju Balkan, ako se držimo tog stava – suverenitet mora da bude priznat samo državi koja izražava interese cijelog stanovništva – pa Bosna ne spada u to, makar dio Bosne osporava i centralne organizacije vlasti, osporava tu državu. Znači šta, po toj logici Bosna nema svoj suverenitet.

Idemo dalje. Po toj logici šefa ruske diplomatije – pogledajte Kosovo je prema Ustavu Srbije sastavni dio Srbije. Ali, Kosovo sigurno, osporava bilo koju vlast i ingerencije od strane Beograda. Znači, onda , ako uzmemo te dvije tačke suverenitet Srbiji ne treba priznavati?!

I idemo dalje, bilo gdje i u samoj Rusiji, u Kini mislim i Tajvan i Hongkong bez obzira što su sad zvanično dio teritotrije Kine ne priznaju u punoj mjeri taj suverenitet. Znači šta, i Kina nema taj suverenitet? Zato sam rekao da je to u najmanju ruku sporan stav Lavrova a realno može biti i opasan.

Putin je pozvao međunarodnu zajednicu da prizna Krim. Da li u tom slučaju Putin treba da prizna Kosovo?

Kada je u pitanju ta teza i poređenje Krima i Kosova ono na čemu insistira Rusija itekako neodgovara Srbiji. Kada je Putin pozvao međunarodnu zajednicu da prizna da Krim pripada Rusiji on je rekao da na referendumu više od 90 odsto glasalo za to.

Pa i na Kosovu je bilo mislim dva ili tri referenduma u proteklih 15.ak godina i uvijek je bilo isto 90 odsto. Onda znači insistiranje od strane Rusije na toj tezi apsolutno podriva poziciju Beograda ili u kontradiktornosti je sa pozicijom Beograda.

Hoće li sankcije obuzdati režim u Moskvi?

Suština je da će dodatne sankcije koje su najavili kao sankcije bez presedana sigurno biti višestruko žešće nego što su bile 2014./2015. i početka krize u Ukrajini. Ne mislim, takođe, da će biti klasično zauzimanje Kijeva kao što smo vidjeli 2008. kada su ruske trupe bile 25 metara od Tbilisija ali su odustale recimo od zauzimanja glavnog grada Gruzije.

Oni su još tada priznali Abhaziju i Južnu Osetiju i dobili su tamo ruske vojne baze.

Znači, kada bude neki od strateških ciljeva postignut, a ima dosta zahtjeva osim demilitarizacije što je iznio Putin i odustajanja Ukrajine od članstva u NATO, Rusija će očitio vršiti pritisak dok ne bude osjetila da je Kijev spreman da realizuje te zahtjeve.

Da li su pretenzije Ukrajine ka članstvu u NATO istinski razlog za Putinovu invaziju?

Razloga ima uvijek viših ali ovo je ključni razlog – Rusija hoće po svaku cijenu da spriječi budući ulazak Ukrajine u NATO. I to je u centru sve strategije Rusije u zadnjih nekoliko mjeseci. Tako da prvo je pokušala da preko Minskih sporazuma Donbas dobije status Republike srpske da pojednostavimo.

Kad nije uspjela u tome onda je ona priznala dvije republike – Donjeck i Luganjsk. I evo sljedeći korak čemu svjedočimo to je faktički vojno instaliranje Rusije makar na istok Ukrajine.

Da li je ovo početak političkog kraja Putina?

Sve su to spekulacije zato što realne opozicije u Rusiji nema. Dio opozicije faktički ili sarađuje sa vlastima ili je opozicija faktički ugašena. I drugi faktor koji govori da to nije realno jeste taj što je većina medija pod kontrolom vlasti. Tako da se neke tenzije ne mogu očekivati realno.

Previous Bosanski fudbaler pozvao na okončanje rata u Ukrajini: Bio sam veoma mlad kad sam shvatio značenje sirena
Next Manifestacijom 'Stazom bosanskih vitezova' obilježava se Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

RIJEČ

Sankcije treba uvesti i Čoviću, politika Zagreba u slijepoj ulici. Srbija nije doživjela katarzu

Posljednji predsjednik SFRJ i bivši presjednik Hrvatske, Stjepan Mesić, objavio je danas Apel za spas Bosne i Hercegovine. Zanimljivo je da se njegovo objavljivanje podudarilo sa pozivom Evropskog parlamenta da se

RIJEČ

Otkud vojna oprema u Domu kulture u Srebrenici

Banjalučka policija je prije pet godina u sportskoj dvorani Borik pronašla razarajući eksploziv. Tog dana se obilježavala krsna slava bh. entiteta RS (???) i mediji su se, prenoseći riječi zapjenjenih

RIJEČ

Ministar Konaković dovoljno je puta pokazao da nije gadljiv na kriminalce u svojoj blizini

Piše: SENAD AVDIĆ Prije više od deset godina, ljeto je bilo, u krcatoj sarajevskoj ulici Ferhadija me presreo Amir Pašić Faćo, opskurni gangster iz sarajevskog podzemlja, “inventar” sudskih klupa i starosjedilac