Ruski stručnjaci o putu ukrajinske relikvije – zasluga plaćenika koji su djelovali na strani separatista u Donbasu

Ruski stručnjaci o putu ukrajinske relikvije – zasluga plaćenika koji su djelovali na strani separatista u Donbasu

Ruski stručnjaci komentarišu skandal koji je izbio nakon što je član predsjedništva Bosne i Hercegovine – šef Republike srpske – Milorad Dodik 14. decembra poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu drevnu ikonu…

Prema riječima doktorice političkih nauka Yulia Nisnevich, starovjerska ikona došla je u Bosnu i Hercegovinu ilegalnim kanalima, a za to su zaslužni plaćenici koji su djelovali na strani separatista u ukrajinskom Donbasu. Prema Nisnevichu, druge mogućnosti praktički nisu vidljive.

Tokom bosanskog rata mnogi su se Rusi borili na strani Srba”, prisjetila se politologinja u intervjuu za ruski servis Glasa Amerike. – Također nije tajna da su Srbi učestvovali u neprijateljstvima (protiv ukrajinske vojske – V.V.) u pravcima Donjecka i Luganska. Plaćenici obično nisu previše izbirljivi i rado će sa sobom ponijeti i ono što je loše. Neki od njih, boraveći u Lugansku, iskoristili su situaciju i ukrali ikonu koja je potom završila na crnom tržištu (Bosna i Hercegovina). U svakom slučaju, čini mi se da ovdje nema i ne može biti vjerske komponente.

Prema međunarodnim stručnjacima, nekoliko hiljada dobrovoljaca iz Rusije i drugih zemalja ZND-a učestvovalo je u bosanskom ratu na strani Srba.

Zaplatin tokom okupljanja u Višegradu 2019. godine. Foto: BIRN BiH
Zaplatin tokom okupljanja u Višegradu 2019. godine

Čini se da osoblje Milorada Dodika nije znalo za porijeklo ikone, nastavlja Nisnevich. Inače, objašnjava, ova bi priča izgledala poput provokacije. „To zapravo nameće pitanje diplomatskog nedostatka profesionalnosti obje strane. Ako se ministru vanjskih poslova predoči ikona na kojoj je pečat o pripadnosti drugoj državi, to neće ući ni na kakva vrata. Ali, ako se Dodik i njegovi pomoćnici mogu malo opravdati barem ne znajući strani jezik, tada su ruski diplomati, prihvativši takav dar, ne gledajući, napravili neprihvatljivu grešku, što je dovelo do međunarodnog skandala i još jednog udarca na imidž zemlje.” navodi ruski politolog.

Istovremeno, Nisnevich naglašava da je razumljiv interes Moskve za Bosnu i Hercegovinu. Ovdje je glavni faktor spriječiti integraciju ove zemlje u NATO, kao i pokazati da Rusija nije toliko izolirana u međunarodnoj areni i da je još uvijek značajan igrač na Balkanu.

Andrei Okara: Rusija nastoji spriječiti Bosnu i Hercegovinu da uđe u NATO

Andrei Okara, direktor Centra za istočnoevropske studije, također vjeruje da postoji malo mogućnosti za donošenje starovjerske ikone iz Luganske regije u Bosnu i Hercegovinu.

Postoje dva stvarna načina, kaže Okara: „Nakon 2014., zbog opće zbrke i raširenog kriminala koji uvijek prate vojne operacije (na sada nekontrolisanom teritoriju Istočne Ukrajine), takva bi se ikona mogla prošvercati na crno tržište kulturnih dobara , a odatle – Dodikovim saradnicima. Osim toga, ikonu su mogli iznijeti (iz Bosne i Hercegovine – VV) militanti koji su se borili u Donbasu.”

U Luganskoj regiji postoje starovjerske zajednice, prisjeća se Okara: „Konkretno, to su svećenici (tzv.„ Belokrinitsky pristanak “). Međutim, sudeći prema pečatu, ikona je teško mogla biti u bilo kojoj crkvi. Najvjerovatnije se čuvao u muzeju ili muzejskim fondovima.

Poput Nisnevich, Okara naglašava da je integracija zemalja srednje i istočne Evrope u Sjevernoatlantski savez jedno od najbolnijih pitanja za Moskvu, te u tom kontekstu treba posmatrati i posjetu Sergeja Lavrova Balkanu.

Cilj je ovdje jasan – usporiti na sve moguće načine, a idealno je spriječiti Bosnu i Hercegovinu da uđe u NATO; u manjoj se mjeri to odnosi na Evropsku uniju. Rusija taj proces doživljava izuzetno bolno. Otuda i njezina opsesivna želja da naglasi svoju prisutnost na Balkanu.”, napominje analitičar.

Okara je također izjavio da, pokušavajući opstruirati izbor Bosne i Hercegovine u korist NATO-a, Moskva ponekad djeluje prilično nespretno, što je posebno pokazao nedavna posjeta Lavrova, koji je doveo do dvostrukog međunarodnog skandala.

Podsjetimo, dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Željko Komšić i Šefik Džaferović – odbili su sastanak s ruskim ministrom, jer su, prema njihovom mišljenju, izjave Lavrova o Daytonskom sporazumu, date tokom posjete, u suprotnosti sa položajem Bosne i Hercegovine – piše VOA.

Previous Mostarski skywalk, mjesto koje oduzima dah
Next Bosanska škola u Australiji – most ljubavi prema Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Amel Tuka u marokanskom Rabatu večeras prvi put ove sezone trči u trci Dijamantne lige

 Najbolji bosanskohercegovački atletičar, srednjeprugaš Amel Tuka, večeras će u marokanskom Rabatu prvi put ove sezone nastupiti na nekom od mitinga Dijamantne lige. Miting koji će se održati na Stadionu “Princ

NAŠI DANI

Stoltenberg: Intenziviranjem pomoći Bosni i Hercegovini možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju

Bosna i Hercegovina je cijenjeni partner NATO-a i snažno podržavamao vaš suverenitet i teritorijalni integritet i ostajemo posvećeni vašim euroatlantskim integracijama za dobrobit svih vaših naroda, izjavio je danas u

NAŠI DANI

Sastanak u Vladi FBiH: Istaknut partnerski odnos Novalićeve vlade i predstavnika penzionera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenik premijera FBiH, federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača danas su, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održali sastanak s