RVI protestirali ispred OHR-a, pismo domaćim i stranim zvaničnicima

RVI protestirali ispred OHR-a, pismo domaćim i stranim zvaničnicima

Ispred zgrade Ureda visoko predstavnika (OHR) u Sarajevu danas je održan protest ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović pročitao je njihove zahtjeve domaćim i stranim zvaničnicima koji se odnose na političku krizu u Bosni i Hercegovini.

Pismo sa zahtjevima predato je u OHR, a dostavit će ga i Ambasadi SAD i  parmalentu BiH, prenose domaći mediji.

RVI FBiH traže da se zaustavi i sankcioniše ultranacionalistička i ratnohuškačka politika kojom se podriva ustavnopravni poredak i ugrožava mir; hitno prekine blokada države Bosne i Hercegovine; osiguraju pravni mehanizmi za deblokiranje države, a primjer tome je entitetsko glasanje, kao i domovi naroda; zatim da  država funkcioniše u ustavnopravnom poretku te da se zamrzne pitanje Izbornog zakona dok se to ne desi.

Također traže da se pitanje Izbornog zakona odnosi na cijelu Bosnu i Hercegovinu;
da Evropa i Sjedinjene Američke Države budu angažovane u punom kapacitetu, potpuno prihvate svoje obaveze u kontekstu autentičnog tumačenja i provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma; da se Beogradu i Zagrebu da na znanje kakva je njihova uloga u kontekstu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma; da se riječi ‘razgovor’, ‘kompromis’ i ‘pregovori’ potpuno isključe, oko toga nema pogodbe i da se državna pitanja isključivo rješavju u institucijama Bosne i Hercegovine.

Previous Od Katedrale do Sebilja u narodnim nošnjama na Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Next U parku „Bosanski stećak i zastava“ obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Tegeltija savjetuje i ‘trojku’ – ‘Uklanjanje SDA iz vlasti je vitalni nacionalni interes svih naroda u BiH’

Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika i bivši čelnik VSTV-a (iz tog perioda najpoznatiji po aferi ‘Potkivanje’) aktivan je i na društvenim mrežama. Objava nerijetko u skladu s izjavama političara kojeg

NAŠI DANI

(Do)ministar vanjskih poslova BiH: Po Zakonu o Vijeću ministara zamjenici mijenjanju ministra u odustvu, samo J. Brkić mijenja E. Konakovića u njegovom prisustvu

“Zamjenici ministara zamjenjuju ministre u slučaju njihove odsutnosti ili spriječenosti da obavljaju dužnost”, piše u članu 7 Zakona o Vijeću ministara BiH. Zamjenik ministra, piše dalje u Zakonu, “ima pravo

NAŠI DANI

Obilježavanje 30 godina od opsade glavnog bosanskog grada: Na Vijećnici upriličena projekcija “Sarajevske ruže”

Povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, na fasadi Vijećnice večeras je upriličena video projekcija “Sarajevske ruže”, simbolima opsade i stradanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995.