SAD ostaju opredijeljene za zaštitu suvereniteta Bosne i Hercegovine (VIDEO)

SAD ostaju opredijeljene za zaštitu suvereniteta Bosne i Hercegovine (VIDEO)

 

Zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan izjavio je danas u Sarajevu da njegova zemlja ostaje opredijeljena za zaštitu suvereniteta i terotrijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, u skladu s Dejtonskim sporazumom.

– Podržavamo aspiracije BiH za članstvo u NATO-u i EU. Pokušaji podrivanja institucija Bosne i Hercegovine, pozivi na otcjepljenje i stvaranje trećeg entiteta narušavaju duh Dejtona, te predstavljaju prijetnju stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije – rekao je Sullivan.

Istakao je da ne želi potcijeniti izazove u formiranju vlasti, ali da je sada vrijeme za lidere da istupe i pokažu hrabrost i odgovornost da donesu teške odluke, prihvate kompromise i krenu naprijed.

– SAD, Evropa i naši drugi partneri će se čvrsto obračunavati s onima koji podrivaju ove principe, a to za one najekstremnije uključuje sankcije u vezi s njihovom mogućnosti putovanja i korištenja privatne imovine – naveo je Sullivan.

Naglasio je da će SAD sa bosanskohercegovačkim zvaničnicima aktivno raditi protiv stranih sila koje nastoje učiniti Bosnu i Hercegovinu ranjivijom, što se tiče unutrašnje stabilnosti.

Uputio je apel svim građanima Bosne i Hercegovine da ne daju prioritet zaštiti etničkih privilegija koje ih odvajaju jedne od drugih, već da prioritet budu politike koje otvaraju nova radna mjesta, daju veće šanse integrisanom obrazovnom sistemu i prosperitetu.

– Smatramo da etničke podjele stvaraju politički lideri da bi ostali na vlasti i svi građani Bosne i Hercegovine treba da se ujedine u želji ida okončaju rasprostranjenu korupciju koja iscrpljuje bogatstva ove zemlje i tjera mlade iz nje – poručio je Sullivan.

Sankcije koje su Sjedinjene Države izrekle Miloradu Dodiku, predsjedavaćem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ostaju na snazi, potvrdio je Sullivan.

– Sastao sam se sa predsjedavajućim Dodikom i druga dva člana Predsjedništva jer poštujemo tu instituciju. Poštujemo demokratiju i odluku građana da izaberu članove Predsjedništva, ali to ne mijenja status Dodika kada su sankcije u pitanju – rekao je Sullivan.

Izvor: federalna.ba/Fena

Previous Bosanka i Iranac pokrenuli zajednički biznis: Izrađuju nakit koji osvaja svijet
Next Bosna i Hercegovina među šest najboljih zemalja po jednakopravnosti radno sposobnih žena

You might also like

NAŠI DANI

Mostar: Sa Starog mosta pušteno 150 balona

Sa Starog mosta u Mostaru večeras je u organizaciji udruženja “Djeca rata” Mostar, pušteno 150 svjetlećih balona, u znak protesta Thompsonovog koncerta koji se održava večeras na stadionu pod Bijelim

NAŠI DANI

Psi demineri iz Bosne i Hercegovine spašavaju živote širom svijeta

Ovo je priča o psima koji su u posljednjih nekoliko godina spasili stotine života širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta. Psi demineri – njih oko 530 obučavanih u blizini

NAŠI DANI

Vlada Kantona Sarajevo: Raspisana nagrada u iznosu od 50.000 KM za informacije koje bi dovele do hapšenja Edina Gačića

  Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se raspisuje nagrada u iznosu od 50.000 KM za prijavitelja čije informacije dovedu do hapšenja Edina (Muharema) Gačića, rođenog 01.09.1976.