SAD ostaju opredijeljene za zaštitu suvereniteta Bosne i Hercegovine (VIDEO)

SAD ostaju opredijeljene za zaštitu suvereniteta Bosne i Hercegovine (VIDEO)

 

Zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan izjavio je danas u Sarajevu da njegova zemlja ostaje opredijeljena za zaštitu suvereniteta i terotrijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, u skladu s Dejtonskim sporazumom.

– Podržavamo aspiracije BiH za članstvo u NATO-u i EU. Pokušaji podrivanja institucija Bosne i Hercegovine, pozivi na otcjepljenje i stvaranje trećeg entiteta narušavaju duh Dejtona, te predstavljaju prijetnju stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije – rekao je Sullivan.

Istakao je da ne želi potcijeniti izazove u formiranju vlasti, ali da je sada vrijeme za lidere da istupe i pokažu hrabrost i odgovornost da donesu teške odluke, prihvate kompromise i krenu naprijed.

– SAD, Evropa i naši drugi partneri će se čvrsto obračunavati s onima koji podrivaju ove principe, a to za one najekstremnije uključuje sankcije u vezi s njihovom mogućnosti putovanja i korištenja privatne imovine – naveo je Sullivan.

Naglasio je da će SAD sa bosanskohercegovačkim zvaničnicima aktivno raditi protiv stranih sila koje nastoje učiniti Bosnu i Hercegovinu ranjivijom, što se tiče unutrašnje stabilnosti.

Uputio je apel svim građanima Bosne i Hercegovine da ne daju prioritet zaštiti etničkih privilegija koje ih odvajaju jedne od drugih, već da prioritet budu politike koje otvaraju nova radna mjesta, daju veće šanse integrisanom obrazovnom sistemu i prosperitetu.

– Smatramo da etničke podjele stvaraju politički lideri da bi ostali na vlasti i svi građani Bosne i Hercegovine treba da se ujedine u želji ida okončaju rasprostranjenu korupciju koja iscrpljuje bogatstva ove zemlje i tjera mlade iz nje – poručio je Sullivan.

Sankcije koje su Sjedinjene Države izrekle Miloradu Dodiku, predsjedavaćem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ostaju na snazi, potvrdio je Sullivan.

– Sastao sam se sa predsjedavajućim Dodikom i druga dva člana Predsjedništva jer poštujemo tu instituciju. Poštujemo demokratiju i odluku građana da izaberu članove Predsjedništva, ali to ne mijenja status Dodika kada su sankcije u pitanju – rekao je Sullivan.

Izvor: federalna.ba/Fena

Previous Bosanka i Iranac pokrenuli zajednički biznis: Izrađuju nakit koji osvaja svijet
Next Bosna i Hercegovina među šest najboljih zemalja po jednakopravnosti radno sposobnih žena

You might also like

NAŠI DANI

Iran pokrenuo napad bespilotnim letjelicama na Izrael

Izraelska vojska objavila je u subotu da je Iran lansirao bespilotne letjelice sa svoje teritorije prema Izraelu, javlja Anadolu. “Sistem protivvazdušne odbrane je u visokoj pripravnosti, vazdušne snage i mornarica

NAŠI DANI

Konjanici sa barjakom Općine Stari Grad krenuli na pohod na Ajvatovicu (Foto)

Predajom barjaka Općine Stari Grad bajraktaru Mušanu Muteveliću, počeo je pohod konjanika konjičkog kluba „Hidalgo“ na Ajvatovicu. Putovat će pet dana i na konjima preći 145 kilometara kako bi stigli

NAŠI DANI

Bosanski građani prošle godine kupili automobile vrijedne milijardu maraka

Skoro milijardu KM vrijedni automobili uvezeni su u Bosnu i Hercegovinu tokom prethodne godine, što predstavlja rekord u zadnjih deset godina, saznaje portal CAPITAL. Prošle godine uvezeno je 69.077 automobila, što