SAD: U Chicagu svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

SAD: U Chicagu svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

Bosanskohercegovačka zajednica u Chicagu pod potkroviteljstvom udruženja “Friends of Prijedor” priredila je svečanu akademiju povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U višesatnom bogatom programu u Depaul Univerzitetu Bosanci i Hercegovci uživali su u projekciji dva filma: Putovanje Bosnom i arhivski film Sarajevo 84, a prisutnim se obratio i specijalni gost Mirsad Duratović, vijećnik u Skupštini grada Prijedora.

– Ja sam večeras posebno ponosan na maladu grupu ljudi koji su organizirali ovaj večerašnji program i duboko im se zahvaljujem. Nažalost, sa nama večeras, iz opravdanih razloga, nije član predsjedništva Željko Komšić, ali tu je naš omiljeni prijatelj – gospodin Mirsad Duratović. Gospodin Komšić je već izrazio želju da bude naš gost za Dan državnosti u novembru. Mi smo imali velike poteškoće tokom organizacije ovog obilježavanja Dana nezavisnosti. Pored problema u vezi logistike i obezbjeđenja, imali smo i problem sa ovom institucijom u vezi iznajmljivanje ovog prostora.

Naime, nekoliko nepoznatih osoba su konstantno zvale Depaul i protestirale zbog dolaska Željka Komšića, navodeći da on legitimno ne predstavlja većinu hrvatskog naroda u BiH. Ovaj slučaj je tako došao i do State Departmenta, koji je potvrdio da je sve uredu i da gospodin Komšić može biti gost na našem događaju. Međutim, desilo se šta se desilo, i zbog spore uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini, svečanog prijema povodom Dana Nezavisnosti u predsjedništvu, a ne zbog ovih drugih kojima smeta nezavisna i suverena Bosna i Hercegovina i njeni legitimni predstavnici – rekao je Mirsad Čaušević iz organizacije “Friends of Prijedor” .

Grupa mladih intelektualaca koju čine Haris Džubur, Semir Delić, Adela Isović, Asja Omeralović, Majda Jakupović, Admir Mehanović, Ahmedin Špijodić i Amina Ahmetović ima najveću zaslugu što je Dan nezavisnosti na svečan način obilježen u Chicagu.

– Organizovali smo ovaj događaj, jer želimo da prije svega odamo počast svim generacijama prije nas koje su nezavisnost domovine branile kroz hiljadugodišnju istoriju, zatim da budemo primjer našoj generaciji kako se voli i čuva domovina ma gdje se trenutno mi nalazili i na kraju ono najbitnije da ovdje u Chicagu, ali i SAD-u ostavimo putokaz i učvrstimo vezu sa domovinom generaciji koja dolazi.

Odlučili smo organizovati Dan nezavisnost, jer je Bosna i Hercegovina u našim srcima. Došli smo u SAD kada smo svi bili vrlo mladi sa malo sjećanja na našu domovinu. Međutim, ljubav prema našoj zemlji je usađena u nas od rođenja. Amerika nas je ljubazno dočekala sa raširenim rukama i učinila da se osjećamo sigurno. Amerika nam je dala nadu, slobodu i sposobnost da ostvarimo naša osnovna ljudska prava, ali Bosna i Hercegovina je naše srce i koliko god nas stvarnost političke situacije u BiH boli, lojalni smo našoj domovini i našoj prvoj ljubavi. BiH je u našoj krvi.

Mi volimo našu domovinu. Ponosni smo na Bosnu i Hercegovinu. Toliko toga želimo da uradimo i postignemo, a to možemo postići samo kroz kolektivnu akciju i napor. Organizovali smo ovaj događaj, jer želimo da budemo primjer generacijama koje dolazi poslije nas. Svakome je potreban uzor i mnoga mlada djeca imaju veću vjerojatnost da uspiju ako ih usmjeravamo u pogledu zajedništva i podrške kako roditelja, tako i zajednice .To je naš mali dio, naša mala akcija u ostvarenju sna. Mi ne biramo roditelje i mjesto rođenja, ali možemo da biramo svoju budućnost.

Zajedničkim snagama i radom sa našom zajednicom ovdje u Chicagu i Bosni i Hercegovini jačamo domovinu i stvaramo uslove za bolju i ljepšu budućnost za sve nas – poručila je ova grupa mladih iz udruženja “Friends of Prijedor”.

Previous Talgo vozovi pun pogodak
Next Pezer i Tuka 6. na Evropskom prvenstvu

You might also like

NAŠI DANI

Oružane snage Bosne i Hercegovine primaju 500 vojnika

Ministarstvo odbrane BiH će sutra, 25. marta 2022. godine, objaviti oglas za prijem 500 djevojaka i mladića u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, sa rokom prijave 30 dana

NAŠI DANI

Godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije RBiH

Polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića počelo je obilježavanje godišnjice formiranja Drugog Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u organizaciji Federalnog ministarstva

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Konjević Polje: U toku potraga za posmrtnim ostacima u dvorištu Fate Orlović

Počelo je pretraživanje tla u dvorištu kuće Fate Orlović, u Konjević Polju, na mjestu gdje je nekada stojala pravoslavna crkva, potvrdila je za AA Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale