Sadiq Khan prvi u historiji osvojio treći mandat gradonačelnika Londona

Sadiq Khan prvi u historiji osvojio treći mandat gradonačelnika Londona

Sadiq Khan izborio je pobjedu za treći uzastopni mandat gradonačelnika Londona, trijumfirajući nad svojom konzervativnom protivkandidatkinjom Susan Hall s velikom većinom glasova, javlja Anadolu.

Budući da je svih 14 izbornih jedinica sada objavilo svoje rezultate, Khan je izašao kao pobjednik s ugodnim vodstvom.

Aktualni gradonačelnik je dobio 44 posto glasova, u usporedbi s Hallovih 33 posto, što je rezultiralo uvjerljivom većinom od 276.428 glasova.

Unatoč špekulacijama koje su upućivale na potencijalnu pobjedu Hall, Khanov solidan učinak u različitim izbornim jedinicama glavnog grada učvrstio je njegovu poziciju.

Tokom izborne kampanje vladalo je iščekivanje većeg odaziva birača, naročito u vanjskim četvrtima, gdje konzervativna podrška tradicionalno ima prevagu. Međutim, Khanova sposobnost da mobilizira podršku u širokom spektru demografskih grupa pokazala se ključnom u osiguravanju njegove pobjede.

Konzervativna stranka suočila se s izazovnim vikendom, pretrpjevši poraze u trkama širom Engleske i Velsa.

Khanov put do političkog uspjeha obilježen je skromnim počecima i predanošću javnoj službi.

Rođen u porodici migranata iz Pakistana, odrastao je u stanu u vlasništvu općine, a otac mu je radio kao vozač autobusa.

Nakon studija prava na Univerzitetu Sjeverni London, Khan je započeo karijeru advokata, specijaliziravši se za ljudska prava. Njegov aktivizam često je bio usmjeren na pitanja odgovornosti policije i transparentnosti Vlade.

Khanova politička karijera započela je 1994. godine, kada je izabran za lokalnog vijećnika Laburističke stranke u londonskoj četvrti Tooting.

Od tada se uspinjao na ljestvici, da bi ušao u povijest kao prvi muslimanski gradonačelnik Londona 2016. godine, a sada i kao prvi koji je tri puta zaredom na čelu glavnog britanskog grada.

Previous ZLATAN BAJRAMOVIĆ U STRUČNOM ŠTABU SERGEJA BARBAREZA!
Next BPK Goražde obilježava 32. godišnjicu herojskih dana otpora agresiji

You might also like

NAŠI DANI

Premijer TK Halilagić primio u posjetu Azema Vlasija

Azem Vlasi, Titov prvi omladinac i zadnji politički zatvorenik u Jugoslaviji je danas u 18 sati, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli bio prvi sudionik serije javnih tribina po nazivom

NAŠI DANI

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović u Vukovaru

Žrtve zaslužuju poštovanje, pravdu, a zločinci zaslužuju kaznu, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji prisustvuje obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991.-2021., javlja AA. Džaferović je

NAŠI DANI

Mlazni avioni EU izvode obuku iznad Bosne i Hercegovine

U svjetlu pogoršavanja međunarodne sigurnosne situacije, a takoder i kao mjera predostrožnosti, komandant operacije “Althea” prihvatio je ponudu države Francuske da se iznad BiH u narednim sedmicama izvede nekoliko trenažnih