Salkić: Međunarodna zajednica prećutno dozvoljava integraciju RS sa Srbijom

Salkić: Međunarodna zajednica prećutno dozvoljava integraciju RS sa Srbijom

Potpredsjednik bh. entiteta Republika srpska Ramiz Salkić rekao je danas da OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice prećutno dozvoljavaju sveopštu integraciju bh. entiteta RS s Republikom Srbijom, a građane Bosne i Hercegovine umiruju neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Salkić je istakao da dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prećutnu saglasnost ovim procesima.

– Šta znači poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine kada dođe do potpune integracije obrazovnog procesa bh. entiteta RS i Srbije. Kada djeca kroz zajedničke programe budu učili o jedinstvenom srpskom svijetu tj. „Velikoj Srbiji“ – navodi se u saopćenju.

Šta znači, dodaje se, teritorijalni integritet i suverenitet kada se obilježavaju zajednički praznici, ustavni, neustavni, izmišljeni, nije važno koji i time stvara ambijent o jedinstvenom srpskom prostoru.

– Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada dođe do potpune integracije zdravstvenog sektora bh. entiteta RS i Srbije, a zdravstvenim ustanovama u entitetu se daju imena Srbija. Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada bh. entitet RS sa susjednom Srbijom uzurpira hidropotencijal Bosne i Hercegovine, time vršeći tihu privatizaciju elektroprivrede entiteta od Srbije i stvara jedinstveni energetski prostor – stoji u saopćenju.

Postavlja se i pitanje da li međunarodna zajednica, pod plaštom umirujuće garancije teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, dozvoljava mirnodopsku ekonomsku, kulturološku i svaku drugu integraciju bh. entiteta RS i Srbije i dezintegraciju Bosne i Hercegovine.

– Šta znači teritorijalni integritet i suverenitet kada polovina teritorije države Bosne i Hercegovine  bude u svakom obliku vezana za susjednu državu i kada bude potpuno okrenuta drugoj državi, a ne svojoj. Tada će teritorijalni integritet i suverenitet biti samo floskula koja će jednog dana prestati da se koristi – ističe se u saopćenju.

Dodaje se da, ako OHR i međunarodna zajednica nisu dio ovog projekta, onda se moraju jasno suprotstaviti ovim tendencijama entiteta i mirnodopskoj agresiji Srbije na Bosnu i Hercegovinu.

– Dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prećutnu saglasnost ovim procesima – saopćeno je iz kabinet potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića.

Previous Visočki Vimar - fabrika od 10 miliona i 23 nova radnika
Next Fantazije o pomicanju granica spadaju definitivno u sanduk sa moljcima jedne propale prošlosti

You might also like

NAŠI DANI

Kako je oružje Streljačkog kluba Point pogrešno pretstavljeno i zloupotrebljeno u političke svrhe

Povodom pronalaska vatrenog oružja u prostorijama zgrade Općine Stari Grad Sarajevo saopćenjem za javnost obratili su se se iz Kluba za praktično streljaštvo i taktički trening Point. – Prije svega, a

NAŠI DANI

‘SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs. Naša stranka ne razmišlja o SDA kao potencijalnom partneru.’

“Očekujem da će Osmorka imati dva člana u državnom Domu naroda Čuo sam da je na upravo završenoj sjednici izabrano rukovodstvo koje je predložila Osmorka što mislim da je jedna

NAŠI DANI

Sarajlije ozbiljno shvatile upozorenje: SVI NOSE MASKE!

Vlada Kantona Sarajevo zbog pogoršanja epidemiološke situacije u KS jučer je donijela nekoliko zaključaka, a ministar MUP-a KS Admir Katica najavio je da će od danas biti angažovan veći broj