Samir Cerić: Banjalučanin koji se našao na listi uglednog Times-a

Samir Cerić: Banjalučanin koji se našao na listi uglednog Times-a

 

Jedan od uspješnih Bosanaca u svijetu je i Banjalučanin Samir Cerić koji već 26 godina živi u Londonu i važi za izuzetno uspješnog poduzetnika. Njega je ugledni “Times” magazin uvrstio na prestižnu listu najmoćnijih ljudi u svijetu umjetnosti i mode.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako je njegova priča počela prije 26 godina, kada se kao izbjeglica, azilant našao u Londonu. Na početku nije bilo lako, kao i svim azilantima, ali je bila bitna želja za uspjehom. Završio je srednju školu, gdje se odlučio za matematiku, a potom nastaviti i studirati na najstarijem fakultetu na svijetu u Bolonji. Ovdje je savladao talijaski jezik i izgradio sebe. Nakon obrazovanja je krenuo standardni poduzetnički tok, sa usponima i padovima.

Danas je uspješan. Otišao je od matematike, ali ostao u svijetu biznisa. Nalazi se na čelu Saatchi Gallery  i uključen je u neke od projekata u svijetu mode kao investitor, između Kine i Londona, te i u nekoliko projekata sa Rickom Parryjem, bivšim  čelnikom Liverpoola. Sa suprugom je vlasnik dvije kompanije. Međutim, najveća ambicija mu je da dovede najveću svjetsku arhitektonsku, kao i svjetsku modnu kuću u Sarajevo.

Jedan je od onih koji je duboko uvjeren da BiH ima mnogo mogućnosti u raznim oblastima i koje može iskoristiti, naročito na polju kulture.

U svojim ambicioznim planovima najavio je i otvaranje kompanije u Bosni i Hercegovini, ali i realizaciju nekoliko značajnih investicija u sport i umjetnost.

Na jednoj od bh. planina planira pomoći gradnju luksuznog ski resorta koji će imati dimenziju arhitektonskog čuda, kojem će se svi diviti i koji će osvojiti bitne svjetske nagrade.

“U projekat je grupa investitora iz Londona spremna investirati, a želja mi je angažovati arhitektonski studio Zaha Hadid koji je dosad osvojio dosta nagrada na visokom nivou”, kazao je Cerić, te podcrtao kako veliko interesovanje ima da u BiH razvije fudbal koji mu je ljubav od malih nogu, još kada je sa svojim babom išao na utakmice banjalučkog Borca.

U svemu što radi veliku podršku ima od strane supruge Zoe Knight, dizajnerice torbi svjetskog glasa.

Zahvaljujući njemu i ona gaji ljubav prema BiH. U njihovoj kući njegovo troje djece i supruga uče bosanski jezik, te se nada za par godina da će ga svi dobro govoriti.

Mladim u BiH je poručio da budu uporni da rade, da istraju jer BiH zahvaljujući pameti može postati izvor tehnoloških solucija i inovacija koje možemo da prodajemo svijetu.

Otkriva kako mu je želja da jednog dana dio svog poslovnog života prebaci u BiH, kao i to da bh. dijaspora postane najveći investitor u BiH koja je svoju vlastitu državu uvezati sa svjetskim tokom.

Previous U Tešnju 10. maja podizanje najveće zastave Bosne i Hercegovine
Next Tvrđave iznad Priboja čuvaju tajne starih vremena

You might also like

NAŠI LJUDI

Čak 96 posto bosanske dijaspore razmišlja o povratku u domovinu

Na osnovu 812 odgovora na pitanje kada su napustili Bosnu i Hercegovinu, mogu se identificirati tri vala migracije: 1) predratna migracija (1970. – 1990.); 2) prisilna migracija vezana za rat

NAŠI LJUDI

Bosanski jezik kao izborni predmet ulazi u istarske škole

  Osnovna škola iz Buzeta 5. septembra počela je s nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta. Saglasnost za uvođenje ovog izbornog predmeta po modelu C u Istarskoj županiji

NAŠI LJUDI

Ličnost dana u Austriji: Bosanac vratio penzionerki torbicu s 23.000 eura

Ćazim Ahmetašević, radnik bečkog gradskog saobraćajnog preduzeća Wiener Linien, postao je ličnost dana u Austriji. Priča je počela u četvrtak ujutro. Starija putnica gradskog prijevoza izgubila torbicu u kojoj su