Sanchez: Španija priznaje “održivu” palestinsku državu u granicama iz 1967. godine

Sanchez: Španija priznaje “održivu” palestinsku državu u granicama iz 1967. godine

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je u utorak ujutro da će Vlada Španije odobriti mjeru za službeno priznavanje palestinske državnosti tokom dana, prenosi Anadolu.

“Ovo je historijska odluka koja ima jedan cilj – doprinijeti postizanju mira između Izraela i Palestine”, rekao je Sanchez tokom obraćanja u Madridu.

Sanchez je napomenuo da će Španija priznati palestinsku državu na osnovu granica iz 1967. godine, priznajući samo promjene s kojima su se složile obje strane.

“Iako nije na Španiji da definiše granice drugih nacija, naš stav je usklađen s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i sa stavom koji tradicionalno zauzima Evropska unija”, naglasio je španski lider.

Sanchez je dodao da bi palestinska država trebala biti “održiva” sa Zapadnom obalom i Gazom koji su povezani koridorom i Istočnim Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom.

“Današnja odluka je zasnovana na međunarodnom pravu i poštovanju poretka zasnovanog na pravilima – principima koji nas vode bez obzira na kontekst”, rekao je Sanchez.

Španski premijer je dodao da će od srijede njegov fokus biti na zalaganju za održivo rješenje s dvije države kako bi se donio trajni mir u regionu.

Norveška i Irska će u utorak također formalno priznati palestinsku državnost.

Previous Konaković brani izbor Vukoje, proziva Bećirovića, Komšića i Izetbegovića
Next Izetbegović dao izjavu SIPA-i: Uvodi se neka vrsta verbalnog delikta

You might also like

NAŠI DANI

Pristigle snage EUFOR-a bit će raspoređene u kasarne – u Bijeljini, Prijedoru i Bihaću

Snage EUFOR-a bit će smještene u kasarnama Oružanih snaga u Prijedoru i Bijeljini, saznaje Istraga.ba. Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine već je potpisalo odluku kojom se EUFOR-u daju na raspolaganje te kasarne. Osim kasarni u

NAŠI DANI

V. Britanija: “Remembering Srebrenica” uručena Kraljičina nagrada u borbi protiv mržnje

Preko hiljadu volonterskih organizacija djeluje na području Mančestera, ali samo 35 je imalo priliku dobiti ovogodišnju Kraljičinu nagradu/Queen’s Award. Među njima je bila i organizacija Remembering Srebrenica kojoj je u

NAŠI DANI

Protesti u Goranskom Polju: Neretvicu ne damo, hidroelektrane nećemo!

Nekoliko stotina mještana okupilo se jutros u 6 sati na mostu u Goranskom Polju, kod Buturović Polja, kako bi spriječili bagere da počnu sa za danas najavljenom izgradnjom prve dvije