Sarajevo: 120 novozaraženih koronavirusom, broj se svaki dan smanjuje

Sarajevo: 120 novozaraženih koronavirusom, broj se svaki dan smanjuje

U Kantonu Sarajevo registrirano je 120 novozaraženih koronavirusom od ukupno 671 testirane osobe u posljednja 24 sata, a uzorci su prikupljeni od 11. do 15. decembra.

Kako je kazao član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom Kemal Beganović, u protekla 24 sata oporavljena su 203 pacijenta što je znatno više od broja novozaraženih i to je trend prethodnih nekoliko sedmica.

Zavodu za javno zdravstvo KS prijavljeno je ukupno pet smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, a trenutno je na bolničkom liječenju 270 osoba.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uključujući sve klinike i izolatorij Podhrastovi hospitalizirana su 193 pacijenta, dok su na respiratoru četiri pacijenta, a na invazivnoj ventilaciji 31 pacijent.  U Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” hospitalizirano je 77 pacijenata.

Beganović pojašnjava da je u protekla 24 sata s hospitalizacije otpušteno 20 pacijenata.

Do sada je u Kantonu Sarajevo ukupno registrirano 22.609 pozitivnih na koronavirus i izliječenih je 20.105, a trenutno su 2.183 aktivna slučaja odnosno u procesu liječenja, dok je prijavljen 331 smrtni slučaj kao posljedica koronavirusa.

Iznoseći uporedne podatke od prije mjesec dana, Beganović je napomenuo da je 16. novembra bilo više od 6.000 aktivnih slučajeva, a sada je taj broj manji za tri puta.

Ponovio je mjere i preporuke kako bi se smanjio broj zaraženih koronavirusom te pozvao sve one koji imaju simptome ili su bili u kontaktu da se jave svom porodičnom ljekaru što je moguće učiniti i putem aplikacije.

Previous Made in Bosnia! Respirator proizveden u Gradačcu certificiran u Britaniji
Next Mljekara Fojnica Milk u posljednje dvije godine udvostručila proizvodnju

You might also like

NAŠI DANI

Vučić svijetli Dodiku, a zemlja mu u mraku: Neće biti blokada na Drini, kao što ih je bilo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se protivi bilo kakvim sankcijama protiv bilo koga u BH entitetu RS, te da će predložiti Vladi da izađe sa takvim stavom, poručujući

NAŠI DANI

Beograd: Uništen mural ratnom zločincu

U Njegoševoj ulici u Beogradu uništen je mural posvećen osuđeniku za genocid, Ratku Mladiću. Iza uništavanja murala, kako saznaje Nova.rs, stoji predstavnik SDPS-a Đorđo Žujović. Kako se vidi na slici,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Posjetom grobu Gorana Čengića obilježen Dan pravednika

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić na Gradskom groblju Bare položio je cvijeće na grob Gorana Čengića i tako obilježio Međunarodni dan pravednika 06. mart. Ovo je sedma godina