Sarajevo: 120 novozaraženih koronavirusom, broj se svaki dan smanjuje

Sarajevo: 120 novozaraženih koronavirusom, broj se svaki dan smanjuje

U Kantonu Sarajevo registrirano je 120 novozaraženih koronavirusom od ukupno 671 testirane osobe u posljednja 24 sata, a uzorci su prikupljeni od 11. do 15. decembra.

Kako je kazao član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom Kemal Beganović, u protekla 24 sata oporavljena su 203 pacijenta što je znatno više od broja novozaraženih i to je trend prethodnih nekoliko sedmica.

Zavodu za javno zdravstvo KS prijavljeno je ukupno pet smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, a trenutno je na bolničkom liječenju 270 osoba.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uključujući sve klinike i izolatorij Podhrastovi hospitalizirana su 193 pacijenta, dok su na respiratoru četiri pacijenta, a na invazivnoj ventilaciji 31 pacijent.  U Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” hospitalizirano je 77 pacijenata.

Beganović pojašnjava da je u protekla 24 sata s hospitalizacije otpušteno 20 pacijenata.

Do sada je u Kantonu Sarajevo ukupno registrirano 22.609 pozitivnih na koronavirus i izliječenih je 20.105, a trenutno su 2.183 aktivna slučaja odnosno u procesu liječenja, dok je prijavljen 331 smrtni slučaj kao posljedica koronavirusa.

Iznoseći uporedne podatke od prije mjesec dana, Beganović je napomenuo da je 16. novembra bilo više od 6.000 aktivnih slučajeva, a sada je taj broj manji za tri puta.

Ponovio je mjere i preporuke kako bi se smanjio broj zaraženih koronavirusom te pozvao sve one koji imaju simptome ili su bili u kontaktu da se jave svom porodičnom ljekaru što je moguće učiniti i putem aplikacije.

Previous Made in Bosnia! Respirator proizveden u Gradačcu certificiran u Britaniji
Next Mljekara Fojnica Milk u posljednje dvije godine udvostručila proizvodnju

You might also like

NAŠI DANI

Načelnik Hadžića: Teža je socijalna situacija građana od zdravstvene

Na današnjoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo obratio se i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović. Govorio je o aktuelnoj situaciji kao i aktivnostima koje se provode

NAŠI DANI

Baku: Isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu

Zvanični Baku smatra da je isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu, zato što je to oružje upotrijebljeno protiv Azerbejdžana tokom sukoba u Tovuzu, javila je agencija

NAŠI DANI

Moskva se sveti Sarajevu! Rusija smanjila isporuku plina za Bosnu i Hercegovinu

Isporuka plina za našu zemlju smanjena je za 50%, potvrdio je to za FTV Milomir Draganić, direktor Gas prometa. “Količina plina koja nam dolazi preko mađarsko-srbijanske granice je upola manja,