Sarajevo: Bosanski džudisti na Evropskom kupu osvojili tri medalje

Sarajevo: Bosanski džudisti na Evropskom kupu osvojili tri medalje

Dvodnevni Evropski džudo kup za seniore Sarajevo 2022 okončan je danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja AA.

Drugog takmičarskog dana džudistima iz Bosne i Hercegovine pripale su još dvije medalje. Nakon zlatne koju je jučer u kategoriji do 57 kilograma osvojila Anđela Samardžić, najbolja bh. džudistkinja Larisa Cerić okitila se zlatom u kategoriji preko 78 kilograma.

Jedna od najboljih sportašica u historiji BiH u finalu je savladala Wiktoriju Lis iz Poljske, a dok su Katarina Lucija Vuković (Hrvatska) i Farah Sharaf (Egipt) osvojile bronzu.

Drugu medalju Bosni i Hercegovini donio je Toni Miletić, koji je u finalu kategorije do 90 kilograma poražen od Belgijanca Karela Fouberta.

Posjekotina na usni, koju je zadobio u polufinalu, definitivno je bila otežavajući faktor bh. džudisti, no srebrena medalja na ovako prestižnom takmičenju teško se može smatrati neuspjehom. Josip Bulić iz Hrvatske i Tim Schimdt iz Njemačke osvojili su bronzana odličja.

U kategoriji do 81 kilograma trijumfovao je mađarski džudista Benedek Toth, koji je savladao Italijana Lorenza Parodija. Bronzane medalje pripale su Egipćaninu Abdelrahmanu Abdelghanyju i Crnogorcu Nikoli Gradaševiću.

U ženskoj konkurenciji do 70 kilograma zlato je osvojila Hrvatica Lucija Babić, dok je srebro pripalo njenoj zemljakinji Anđeli Volić. Treća mjesta zauzele su Sudaba Aghayeva (Azerbejdžan) i Emilie Sook (Danska).

Drugu zlatnu medalju danas je za Mađarsku osvojio Zsombor Veg u kategoriji do 100 kilograma. On je bio bolji od Poljaka Oleksiija Lysenka, čijim su zemljacima Nikomedu Kubiaku i Michalu Jedrzejewskom pripale bronzane medalje.

Slovenka Metka Lobnik okitila se najsjajnijim odličjem u konkurenciji džudistkinja do 78 kilograma. Ona je u finalu porazila Paulinu Dziopu iz Poljske, a bronzane su bile Lea Gobec (Hrvatska) i Julie Hoelterhoff (Njemačka).

Kategorijom preko 100 kilograma izdominirao je Francuz Hamza Ouchani, koji je porazio Poljaka Wojchiecha Kordyalika. Na najniže mjesto na pobjedničkom podijumu popeli su se Wesley Greenidge (Velika Britanija) i Igor Vračar (Srbija).

U ukupnom poretku, prema broju osvojenih medalja, Bosna i Hercegovina je završila takmičenje na trećem mjestu, s dva zlata i jednim srebrom. Najuspješnija je bila Mađarska (tri zlata, jedno srebro, jedna bronza), dok je Belgija s dva zlata, jednim srebrom i jednom bronzom bila druga najuspješnija nacija na Evropskom džudo kupu za seniore Sarajevo 2022.

I ovoga puta Džudo savez Bosne i Hercegovine dobio je visoke ocjene Evropske džudo unije (EJU) za organizaciju Evropskog džudo kupa za seniore, a do kraja ove godine naš Savez očekuje organizacija tri takmičenja, od čega dva velika takmičenja.

Već 25. i 26. juna na programu je Evropski kup za juniore u Banjoj Luci, a potom će se u Sarajevu od 24. do 28. augusta održati Svjetsko prvenstvo za kadete, dok je za kraj oktobra zakazano Evropsko prvenstvo do 23 godine, koje će se također održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Previous Nagrađivanjem Tromp indirektno se udruženja žrtava označavaju kao nedovoljno informisana ili zlonamjerna
Next Foto-safari u Banovićima okuplja ljubitelje parnih lokomotiva

You might also like

SPORT

Prvi bosanski selektor predlaže Džemala Hadžiabdića za novog selektora

Nakadašnji bosanskohercegovački fudbaler i trener, reprezentativac bivše SFRJ, Mirsad Fazlagić smatra da “smjena Roberta Prosinečkog sa selektorske pozicije nije nikakvo čudo” te da je to “jedan normalan slijed stvari” s obzirom

SPORT

Kraljica se prisjetila uručenja trofeja SP 1966 te poželjela sreću Engleskoj u novom finalu

U bilješci selektoru Engleske Garethu Southgateu, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Elizabeta II. uputila je “dobre želje” za nedjeljnu utakmicu protiv Italije na stadionu Wembley u Londonu. Pobjeda bi označila prvu veliki

SPORT

Atletski miting u Istanbulu: Pobjede Pezera i Mujezinovića uz nove lične rekorde

U Istanbulu je održan međunarodni atletski miting na kojem je nastupilo devedeset i osam takmičara iz osamnaest zemalja. Među njima, našla su se i trojica bosanskohercegovačkih atletičara, Abedin Mujezinović, Mesud