Sarajevo: Brojni mališani učili klizati uz bosanske reprezentativce

Sarajevo: Brojni mališani učili klizati uz bosanske reprezentativce

 

Veliki broj mališana uživao je danas u Sarajevu u besplatnom klizanju s profesionalnim brzoklizačima Klizačko-koturaljskog kluba Bosna.

Mališani, ali i oni stariji, danas su imali priliku da uče klizati sa reprezentativcima Bosne i Hercegovine u brzom klizanju, te stručnim trenerima.

Sa mališanima se družio i reprezentativac i stručni trener Nihad Bašić, kako je kazao, danas je organizovana osnovna škola klizanja gdje mališani uče početničke pokrete, koliko dozvoljavaju uslovi na ledu na Starogradskoj bajci i Rinostop HOT klizalištu, na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović.

“Imamo malo tehničkih problema, jer nije pravi led, ali pokušat ćemo da izvučemo maksimum iz ovoga što imamo i da pružimo mališanima neku osnovnu obuku”, pojasnio je Bašić.

Govorio je i o interesovanju djece za brzo klizanje u Bosni i Hercegovini.

“Generalno, interes je sve veći. Ranije je u Sarajevu bila samo jedna ledena ploha, u Olimpijskoj dvorani Zetra, a danas imamo sedam-osam ledenih ploha. Vidimo mališane koji su zaista zainteresovani za klizanje, a samim tim i za brzo klizanje. Sport je sve više popularan”, istakao je Bašić.

Podsjetio je i da je Sarajevo domaćin Evropskog olimpijskog zimskog festivala mladih (EYOF).

“To je najveći sportski događaj koji se događa u našem gradu poslije Olimpijskih igara 1984. godine. Nastupit će oko 1.500 takmičara iz 45-50 zemalja. Imat ćemo sedam različitih sportova. Sarajevu će se opet vratiti onaj stari olimpijski sjaj. Imamo i jednog predstavnika Bosne i Hercegovine, koji dolazi iz našeg kluba”, poručio je Bašić.

Jedan od mališana koji su danas došli da nauče klizanje je i sedmogodišnji Džan Porča.

“Došao sam da naučim da kližem malo bolje. U ponedjeljak idem u školu skijanja, malo klizanje, pa malo skijanje”, ispričao je Džan.

Sa mališanima je radio i član Klizačko-koturaljskog kluba Bosna Mak Krstić.

“Treniram već 12-13 godina, a ovdje sam u ulozi instruktora klizanja. Generalno gledano, umjetničko klizanje je malo popularnije zato što se više gleda na televiziji, mada ima interesovanja i za brzo klizanje”, pojasnio je Krstić.

Projekat Starogradska bajka počeo je 26. decembra, a realizuje ga Udruženje “Čuvari tradicije”, uz podršku općine Stari Grad Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“Svakog vikenda se na ovom klizalištu za naše najmlađe i one malo starije organizuju posebni programi. Ovog vikenda je planirana škola klizanja, ali sa profesionalcima. Očekujemo da ovdje bude jako lijepo druženje”, pojasnila je Almedina Porča, glasnogovornica Općine Stari Grad.

Starogradska bajka je projekat koji je predviđen da traje dva mjeseca.

“Zadovoljni smo ogromnim odzivom. Prema našim procjenama, oko 6.000-7.000 ljudi dosad je klizalo ovdje, a mislimo da će taj broj itekako porasti do kraja”, dodala je Porča.

 

Izvor: AA

Previous Hašimbegović: Imperativ BIHAMK-a je brza i kvalitetna usluga
Next Udruženje "Rubin" iz Švedske brižno čuva bošnjačku tradiciju

You might also like

SPORT

Bosanske karatašice osvojile treće mjesto na Prvenstvu Evrope u tradicionalnom karateu

 Karate reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je treće mjesto u kumiteu – slobodnim borbama na Prvenstvu Evrope u tradicionalnom karateu – ITKF, koje je održano u Vila do Condeu u

SPORT

Dijamantska liga: Pogledajte kako je Amel trčao do trećeg mjesta u Briselu

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka osvojio je treće mjesto u utrci na 800 metara, s vremenom 1:45.45. Dvadesetčetvorogodišnji Kakanjac osvajanjem trećeg mjesta u Briselu završio je najuspješniju sezonu u karijeri,

ŽIVOT

Boris Živković: Stranac sam bio gotovo svugdje, u Leverkusenu, Stuttgartu, Zagrebu, samo ne u mojim Živinicama

– Ma, prijatelju, ovakve utakmice odrađujem sa velikim zadovoljstvom. Nema mi ništa draže nego kada znam da, ako ništa, svojim prisustvom mogu nekome pomoći. Rado ću se odazvati svaki put –