Sarajevo dobija Naučnoistraživački institut „Blum“ – osnivač Ilirya Tech Group

Sarajevo dobija Naučnoistraživački institut „Blum“ – osnivač Ilirya Tech Group

Na prijedlog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Elaborat o opravdanosti osnivanja Naučnoistraživačkog instituta „Blum“ za  računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme, te ga je uputila u skupštinsku proceduru.

Vlada je prethodno prihvatila Završni izvještaj ekspertne komisije o provedenom postupku provjere urednosti Zahtjeva „Ilirya Tech Group“ d.o.o. Sarajevo za osnivanje pomenutog instituta i davanja stručnog mišljenja o usklađenosti Elaborata.

“Uzimajući u obzir prepoznatu potrebu za jačanjem naučnoistraživačkog sektora u Kantonu Sarajevo, kao i na nivou države Bosne i Hercegovine, osnivanje Instituta u Sarajevu je od izuzetne važnosti kako bi se adekvatno odgovorilo na aktuelne tehnološke izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Kroz svoju djelatnost, Institut će doprinositi akademskom i naučnom razvoju, postat će i aktivan sudionik u ekonomskom razvoju Kantona Sarajevo, kao i BiH. Patenti koji proizlaze iz istraživanja Instituta služit će kao ključni pokretači u razvoju novih industrijskih grana i tehnologija, čime se jača lokalna ekonomija i otvaraju nova tržišta,” navela je ministrica prof. dr. Adna Mesihović u obrazloženju Odluke o osnivanju.

Naučnoistraživački institut “Blum”, će biti institut za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme. Institut će biti posvećen obnovi i napretku Bosne i Hercegovine u svijetu nauke, inženjerstva i ekonomije. Nadahnuti vizijom i naslijeđem Emerika Bluma, čija je uprava u Energoinvestu, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija, bila simbol privrednog razvoja i izvrsnosti, misija Instituta će biti nastaviti tradiciju tehnološke inovativnosti i društvenog doprinosa.

Kako je navedeno u Elaboratu, Naučnoistraživački institut “Blum” bit će posvećen obnovi i napretku Bosne i Hercegovine u svijetu nauke, inženjerstva i ekonomije. Osnivanje Instituta za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju (eng. Artificial intelligence; AI) i autonomne robotske sisteme ne predstavlja samo korak prema tehnološkoj evoluciji, već i put prema obnovi nacionalnog duha i nadahnuća, potvrđujući sposobnost i pravo Bosne i Hercegovine da se ponovo afirmiše kao važan faktora u nauci, inženjerstvu i ekonomiji.

Važnost Al prepoznata je i od strane FBiH, što se može vidjeti u Strategiji razvoja FBiH za 2021-2027., u kojoj je Al navedena kao oblast od strateškog interesa.

Institut ne samo da će pratiti globalne trendove u razvoju Al, već će aktivno doprinijeti istraživanjima u različitim aplikativnim oblastima Al-a, sa inovativnim multidisciplinarnim pristupima i saradnjom s domaćim i međunarodnim naučnoistraživačkim ustanovama, industrijskim sektorom i javnim institucijama”, navedeno je u Elaboratu.

Institut će se fokusirati na ključna područja poput zdravstvenog sektora, energetike, obrazovanja i proizvodnje, kao i brojnim drugim područjima, gdje Al može imati značajan utjecaj na istraživanje, inovacije i unapređenje različitih procesa.

Previous U Gradskoj biblioteci Travnik promovisan roman „Melun“ Envera Čolakovića
Next Mesud Selimović svjetski prvak u kickboxingu!

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kompanija Symphony otvara tehnološki park: Prije pet godina imali manje od 40 uposlenih, danas više od 600

Kao kruna uspješnog poslovanja u prethodnih petnaest godina, kompanija Symphony će u subotu zvanično otvoriti i Greenpark tehnološki centar na Trebeviću, prvi ove vrste u Bosni i Hercegovini koji prati

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Doc. dr. sc. Almir Badnjević uvršten na listu najistaknutijih ljudi na svijetu – ‘Who is Who in the World’

Almir Badnjević iz Bosanske Krupe je prvi i jedini doktor nauka koji se aktivno bavi sa oblašću biomedicinskog inžinjeringa u Bosni i Hercegovini, a njegov rad prepoznao je i ugledni

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Povodom Dana BH Telecoma konferencija ‘Sarajevo TechLab’

Kompanija BH Telecom je za sedam mjeseci ove godine ostvarila dobit veću za 16,1 milion KM u odnosu na prethodnu godinu, a očekuje se da će u 2021. godini zabilježiti