Sarajevo dobija ulicu “Generala Mehmeda Alagića”,  A transverzala zvat će se “Michael Schumacher”

Sarajevo dobija ulicu “Generala Mehmeda Alagića”, A transverzala zvat će se “Michael Schumacher”

Današnjom odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, novoformirana ulica u naselju Nova Otoka, na području Općine Novi Grad, zvat će se ulica “Generala Mehmeda Alagića”, po istaknutom vojskovođi i heroju Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tokom agresije na BiH, general Alagić je bio komandant Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH. Ostat će upamćen po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i Sanskog Mosta. Preminuo je 07. marta 2003. godine i sahranjen u rodnim Fajtovcima kod Sanskog Mosta.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti  Skupštine KS i na osnovu zaključka Općinskog vijeća Novi Grad.

Istom procedurom, Skupština je donijela odluku i da se preimenuje A transverzala, na području ove općine – MZ “Dobrinja A” i “Saraj-Polje”, u A transverzala “Michael Schumacher”, u čast istaknutog humanitarca i počasnog građanina Sarajeva, čija djela Sarajevo ne zaboravlja.

Inače, sedmostruki svjetski prvak u Formuli 1 u glavni grad BiH prvi put je došao 1996. godine, a zatim i u decembru naredne godine. Stigao je u organizaciji HOPE-a i UNICEF-a kako bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici Koševo. Cilj njegove posjete bio je dio UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijalizovanu bolnicu za sarajevsku djecu, žrtve granatiranja i mina.

Schumaher je nakon agresije na BiH, djeci koja su u ratu ostala bez nogu i ruku, plaćao liječenje i proteze, čime je za sva vremena stekao simpatije Bosanaca i Hercegovaca. Kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao je značajna sredstva za projekte u našem gradu.

Skupština KS je donijela Odluku i da se naselje u općini Novi Grad, koje se nalazi u ulici Safeta Zajke od broja 128 do broja 176, zove “Mala mahala”.

Također, na prijedlog nadležne skupštinske komisije i na osnovu zaključka Općinskog vijeća Stari Grad, donesena je Odluka da se prostor koji se nalazi iznad podzemne garaže u ulice Avdage Šahinagića, na području općine Stari Grad, nazove „Trg Prve brigade policije“.

Pomenuta policijsko-vojna formacija je dala nemjerljiv doprinos odbrani grada Sarajeva od agresije, a policajci i borci ove brigade branili su državu na svim ratištima širom Bosne i Hercegovine. Zajedno sa Patriotskom ligom i Zelenim beretkama, pripadnici Prve brigade policije Stari Grad su učestvovali u organizaciji otpora od brutalne agresije koja je izvršena na nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu. U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata, u redovima Prve brigade policije Stari Grad borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika ove brigade položili su svoje živote u odbrani jedine nam domovine. Za iskazanu hrabrost i požrtvovanje u oružanom suprostavljanju agresoru, 20 pripadnika Prve brigade policije odlikovano je najvišim ratnim priznanjima, a to su tri “Zlatna ljiljana”, tri “Policijske medalje za hrabrost”, 12 “Zlatnih policijskih znački” i dvije “Srebrene policijske značke”.

Previous Dr. Jasmin Medić: Bijela traka simbol zločina počinjenog u Prijedoru 1992. godine
Next Rusi sve najgore o Britancima nakon posjete ministrice Truss Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Grad Živinice planira izgraditi Naučno tehnološki park

Gradonačelnik Samir Kamenjaković održao je sastanak sa predstavnicima firme “Autotech” Slovenija, odnosno mladim ljudima iz Naučno tehnološkog parka Slovenije koji u gradu Velenje već dvije godine posluju u Naučno tehnološkom

NAŠI DANI

Mirsad Sinanović 11. jula u Potočarima uz mezare dvojice braće ukopaće oca Salčina

Salčin Sinanović će biti ukopan na kolektivnoj dženazi žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, koja će 11. jula ove godine biti obavljena u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Salčinov

NAŠI DANI

Izetbegović odbio učešće na sastanku koji je organizirao ruski ambasador pri UN-u zbog zaobilaženja Predsjedništva BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović odbio je učešće na sastanku povodom 25. godišnjice parafiranja Daytonskog sporazuma koji je organizirao ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima, jer poziv nije upućen Predsjedništvu