Sarajevo: Građani odali počast poginulim studenticama. Premijer nezadovoljan radom policije na terenu

Sarajevo: Građani odali počast poginulim studenticama. Premijer nezadovoljan radom policije na terenu

Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu večeras se okupilo stotine građana kako bi odali počast dvjema djevojkama koje su prethodne noći pogunule na tom mjestu u stravičnom udesu, 21-godišnjoj  Selmi Agić i 20-godišnjoj Editi Malkoč.

Mirnim protestima građani  su također  ukazali da je neophodna bolja zaštita svih građana Sarajeva te podsjetiti na učestale sigurnosne probleme u Sarajevu.

Poginule Selma iz Bugojna i Edita iz Bosanske Krupe bile su studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Policija traga za vozačem koji je oduzeo živote studenticama na pješačkom prijelazu, vozeći, vjerovatno, 100 i više kilometara na sat kroz crveno svjetlo.

Foto: J. Brutus/Faktor.ba

Prema posljednjim informacijama osumnjičeni Sanjin Sefić prebjegao je u Srbiju.

 

Konaković: Vlada KS nezadovoljna radom policije na terenu

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je večeras da sigurnost na području Sarajeva nije na nivou koji očekuju Vlada i građani Kantona Sarajevo.

Govoreći nakon hitne sjednice Vlade, održane u povodu sinoćnje tragedije kada su u saobračajnoj nesreći u centru Sarajeva poginule dvije studentice, kazao da je Vlada dala maksimalnu podršku Ministarstvu unutarnjih poslova KS.

Drugim riječima, Vlada je ispunila sve zahtjeve koji sui od nje traženi, “a to je finansijsku i svaku drugu pomoć Vlade KS”.

– Riješili smo popunu mjesta, arhive, administrativne stvari i finansijski pomogli. MUP-u KS smo zadovoljili sve potrebe kao što su materijal i oprema. Zaposlili smo 129 ljudi, nabavili automobile, te zaposlili 30 ljudi u inspekciji – kazao je Konaković, dodajući kako je Vlada time pokazala šta joj predstavlja sigurnost.

Međutim, istaknuo je da je Vlada nezadovoljna radom policije na terenu.

Kazao je da bi već danas bili smijenjeni neki odgovorni u MUP-u KS, ali da Vlada za to nema nadležnost.

Konaković naglašava da te osobe nisu adekvatno obavljale posao.

– Jasna je nadležnost komesara, resornog ministra i svih ostalih u lancu odgovornosti. Ministar Mulabdić radi na nivou svoje odgovornosti. Problem su operativne aktivnosti za koje ministar Mulabdić nema nadležnosti -zaključio je Konaković, prenosi Fena.

(MiruhBosne)

Previous Pripadnici MUP-a Srbije na tajnom zadatku u Potočarima (Video)
Next Sestre Ahmetović za šest mjeseci razvile proizvodnju i prodaju torbi: 'Mi smo dokaz da se rezultati mogu postići uz dovoljno zalaganja'

You might also like

NAŠI DANI

JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!

Poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić , obraćajući se poslanicima Federalnog parlamenta,  pozvao ih  da budu dio promjena historije Bosne i Hercegovine te učine sve da građani napokon „ugledaju svjetlo

NAŠI DANI

Sakupljač željeza vratio izgubljeni novčanik sa 5.000 KM

Sulejman Zećiri iz Hadžića kod Sarajeva, poznat pod nadimkom Lola, otac osmero djece, svoju humanost pokazao je u više navrata. Ovaj plemeniti čovjek preživljava sakupljajući staro željezo. Iako živi od

NAŠI DANI

‘Danas je hrabrost živjeti među izdajnicima i onima koji sve nijemo posmatraju’

Institucija čiji je zadatak, kako stoji u opisu, ‘Izgradnja i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava agresije i genocida’ ima novi logo – bez ljiljana,