Sarajevo: Građani odali počast poginulim studenticama. Premijer nezadovoljan radom policije na terenu

Sarajevo: Građani odali počast poginulim studenticama. Premijer nezadovoljan radom policije na terenu

Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu večeras se okupilo stotine građana kako bi odali počast dvjema djevojkama koje su prethodne noći pogunule na tom mjestu u stravičnom udesu, 21-godišnjoj  Selmi Agić i 20-godišnjoj Editi Malkoč.

Mirnim protestima građani  su također  ukazali da je neophodna bolja zaštita svih građana Sarajeva te podsjetiti na učestale sigurnosne probleme u Sarajevu.

Poginule Selma iz Bugojna i Edita iz Bosanske Krupe bile su studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Policija traga za vozačem koji je oduzeo živote studenticama na pješačkom prijelazu, vozeći, vjerovatno, 100 i više kilometara na sat kroz crveno svjetlo.

Foto: J. Brutus/Faktor.ba

Prema posljednjim informacijama osumnjičeni Sanjin Sefić prebjegao je u Srbiju.

 

Konaković: Vlada KS nezadovoljna radom policije na terenu

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je večeras da sigurnost na području Sarajeva nije na nivou koji očekuju Vlada i građani Kantona Sarajevo.

Govoreći nakon hitne sjednice Vlade, održane u povodu sinoćnje tragedije kada su u saobračajnoj nesreći u centru Sarajeva poginule dvije studentice, kazao da je Vlada dala maksimalnu podršku Ministarstvu unutarnjih poslova KS.

Drugim riječima, Vlada je ispunila sve zahtjeve koji sui od nje traženi, “a to je finansijsku i svaku drugu pomoć Vlade KS”.

– Riješili smo popunu mjesta, arhive, administrativne stvari i finansijski pomogli. MUP-u KS smo zadovoljili sve potrebe kao što su materijal i oprema. Zaposlili smo 129 ljudi, nabavili automobile, te zaposlili 30 ljudi u inspekciji – kazao je Konaković, dodajući kako je Vlada time pokazala šta joj predstavlja sigurnost.

Međutim, istaknuo je da je Vlada nezadovoljna radom policije na terenu.

Kazao je da bi već danas bili smijenjeni neki odgovorni u MUP-u KS, ali da Vlada za to nema nadležnost.

Konaković naglašava da te osobe nisu adekvatno obavljale posao.

– Jasna je nadležnost komesara, resornog ministra i svih ostalih u lancu odgovornosti. Ministar Mulabdić radi na nivou svoje odgovornosti. Problem su operativne aktivnosti za koje ministar Mulabdić nema nadležnosti -zaključio je Konaković, prenosi Fena.

(MiruhBosne)

Previous Pripadnici MUP-a Srbije na tajnom zadatku u Potočarima (Video)
Next Sestre Ahmetović za šest mjeseci razvile proizvodnju i prodaju torbi: 'Mi smo dokaz da se rezultati mogu postići uz dovoljno zalaganja'

You might also like

NAŠI DANI

Akcija “Kurbani” u Srebrenici: Od povratnika će biti otkupljeno više od 600 kurbana

Na području opštine Srebrenica svake godine se, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, organizuje akcija otkupa kurbana od povratničkih porodica koje se

Ekonomija/Biznis

‘Alma Ras’ proizvodi i donira 50.000 zaštitnih maski, uplatili sredstva i za respiratore

U cilju borbe protiv koronavirusa, koji je zahvatio cijeli svijet pa tako i Bosnu i Hercegovinu, jedna kompanija koja se inače, bavi proizvodnjom donjeg rublja i spavaćeg programa, odlučila je

NAŠI DANI

Dok traje peticija da se ‘Vilina vlas’ ukloni s Googlea, ovo višegradsko mjesto strave promoviše državna televizija

Amela Trokić, stručnjakinja za marketing, pokrenula je peticiju na stranici Change.org da se hotel Vilina vlas, koja je navdena kao turistička stranica ukloni s Google pretraživača i Google Maps, prenose mediji