Sarajevo je – Valter! Grad koji je pobijedio sve svoje okupatore

Sarajevo je – Valter! Grad koji je pobijedio sve svoje okupatore

U povodu 6. aprila, Dana grada Sarajeva, uz prisustvo velikog broja zvanica, u Sarajevu je svečano otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo”, prvi filmski muzej na Balkanu, posvećen istoimenom kultnom filmu u režiji jednog od najvećih bosanskih filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca, snimljenog davne 1972. godine.

Riječ je o multimedijalnom muzeju i projektu koji je pokrenula ekipa Filmskog centra Sarajevo, na čelu s direktorom ove ustanove, nagrađivanim rediteljem, scenaristom i producentom Jasminom Durakovićem.

Sarajlije se s ponosom sjećaju filmske priče koja slavi oslobođenje grada od njemačko-hrvatske okupacije u Drugom svjetskom ratu.

-Period opsade i odbrane Sarajeva tokom velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1996) svakako zaslužuje umjetničku i filmsku obradu, kao i period koji je tema filma Valter brani Sarajevo. Imamo već nekoliko zapaženih filmova koji tematiziraju pomenute godine, kao što su: Savršeni krug (1997. Ademir Kenović), Remake (2003. Dino Mustafić), Grbavica (2006. Jasmila Žbanić)..

Priča je to koja ne bi trebala biti prevaziđena – zbog svih onih koji su poginuli – i svih koji su preživjeli braneći svoje dostojanstvo i slobodu našeg glavnog grada. Vidimo da je kultni ‘Valter’ snimnjen 27 godina od Drugog svjetskog rata, dok se filmovi o holokaustu snimaju i dan danas. Nikad nije kasno.

Insert iz filma Valter brani Sarajevo.

Previous Rukometna reprezentacija nastavlja kvalifikacije za EP (VIDEO)
Next Komšić: Ako ih ne zaustavimo napravit će i 'veliku Srbiju' i 'HB'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Magična je moć Sarajevske zime koja već 35 godina otvara vrata i kapije našeg grada

  XXXV Internacionalni festival Sarajevska zima počeo je 7. februara, pod motom “Buka i bijes”. I ove godine stotine umjetnika iz cijelog svijeta će se predstaviti tokom Sarajevske zime, čija

KULTURA I UMJETNOST

‘Ad modum bosnensis’ – bosanski stil (u umjetnosti) srednjovjekovne Bosne

Bosansko srednjovjekovlje je obilježeno specifičnim kulturno-historijskim tokovima sa trajno prisutnim tradicionalnim elementima protkanim stranim utjecajima. O specifičnostima u kulturnim tokovima, posebice u umjetnosti, u domenu umjetničke obrade metala kao jednoj

KULTURA I UMJETNOST

Slika “Sarajevo” iz 1992. godine u Dubaiju prodata za 1,14 miliona dolara

Slika egipatskog umjetnika Omara el-Nagdija pod nazivom “Sarajevo” iz 1992. godine prodata je na aukciji u Dubaiju za 1,14 miliona dolara. Aukcija je održana 16. marta 2016. godine u organizaciji